Scandalul legumelor „coapte cu otravă”: Trei instituții fac verificări și la Botoșani

Mai mulți producători din țară au folosit chimicale interzise pentru a forța coacerea unor legume precum roșii, castraveți.

 

Au fost descoperite nereguli în județe precum Buzău, Gorj.

 

Instituțiile de control din Botoșani cu atribuții în acest sens permanent fac verificări. Nu au fost însă descoperite nereguli până în acest moment, toate probele luate de Oficiul Fitosanitar fiind conforme în cazul legumelor. S-au prelevat probe de la castraveți, ridiche dar și alte legume.

 

„Până în momentul de față nu avem probe care să fie peste limita maximă admisă. Deci, sunt în parametri normali”

Cristian Delibaș, director executiv DAJ Botoșani.

 

De asemenea, Direcția Agricolă Județeană (DAJ), Oficiul Fitosanitar și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) verifică și producătorii de tomate.

 

„Au făcut și vor face determinări la toți cei care sunt în Programul Tomata. Până în momentul de față nu avem niciun producător din județul Botoșani care să fie în piață cu tomate, dar colegii de la Oficiul Fitosanitar verifică permanent registrul de evidență a tratamentelor efectuate, dacă sunt utilizate produse de protecție a plantelor omologate pentru cultura de tomate și dacă este respectat timpul de pauză menționat pe eticheta produsului utilizat”

Cristian Delibaș, director executiv DAJ Botoșani.

 

În consecință, directorul DAJ a dat asigurări că legumele sunt sigure pentru consumul uman.

 

„Deci asigurăm consumatorii județului Botoșani că instituțiile abilitate în domeniul monitorizării legumelor sunt permanent în teren, prelevează probe. Probele care au fost prelevate până în momentul de față nu reprezintă un risc. Legumele sunt sigure pentru consumul uman”

Cristian Delibaș, director executiv DAJ Botoșani.

 

În Programul „Tomata” sunt înscriși în jur de 100 de producători.

 

De altfel și ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat că incidentul legumelor otrăvite de la Buzău a fost un caz izolat.

 

(sursa foto – arhivă Oficiul Sanitar Botoșani)