Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Iar asta în contextul demisiei depusă de Viorel Iliuță care a părăsit astfel și plenul județean , unde avea calitatea de lider al grupului consilierilor județeni liberali, deși această titulatură nu a fost vreodată oficializată, însă funcționează în cutuma politico-administrativă.
Ulterior, Costel Șoptică, președintele Organizației Județene a PNL Botoșani, ar fi luat decizia ca persoana potrivită pentru rolul de lider să fie Mirela Saucă, vocală mai ales la interpelări politice.
Hotărârea ar fi fost anunțată cu jumătate de oră înaintea ședinței de Consiliu Județean din 29 iunie, la o întâlnire care ar fi avut loc în biroul prefectului Sorin Cornilă.
Anunțul ar fi stârnit stupoare printre consilierii județeni PNL, unele voci indicând că într-o ierarhie stabilită automat în grupul liberal, firească ar fi fost desemnarea consilierului Agnes Holca. Iar principalul criteriu ar fi fost faptul că este economist la bază și alături de fostul lider, Viorel Iliuță, a analizat toate proiectele de hotărâre de la ședințele CJ pentru a fi explicate colegilor și astfel s-ar fi decis votul, pro sau contra.
Revenind la ziua întrunirii CJ, imediat după anunțul lui Costel Șoptică privind desemnarea Mirelei Saucă în poziția neoficială de lider de grup, consilierii PNL ar fi mers la ședință, însă la un moment dat Agnes Holca ar fi părăsit plenul.
Neoficial, au circulat zvonuri că și-a anunțat demisia din PNL și CJ din cauza hotărârii luate de președintele PNL, fără a exista în prealabil consultări cu liberalii din plenul județean.
Pentru a liniști spiritele, Costel Șoptică alături de Sorin Cornilă ar fi invitat-o pe Agnes Holca la o ședință de mediere la care s-ar fi spus extrem de multe lucruri și care în cele din urmă ar fi fost convinsă de prefect să nu părăsească partidul, întrucât situația ar urma să fie clarificată.
Contactată de Botoșăneanul, Agnes Holca a explicat că a luat decizia să rămână temporar în PNL, într-un gest făcut pentru Sorin Cornilă. Însă a evitat să se lanseze în alte comentarii despre discuțiile care au avut loc ulterior.
A explicat în schimb, care este rolul unui lider de grup.
Odată cu publicarea proiectelor de hotărâre pe pagina electronică a Consiliului Județean, cu o zi sau două înainte de ședințe, liberalii obișnuiau să aibă o serie de întâlniri pentru dezbaterea acestora.
Mai ales atunci când rapoartele de specialitate aveau la bază analize financiare. Aceste întâlniri aveau loc pe Zoom, iar ulterior pe aplicația WhatsApp.
Cel care analiza cu atenție rapoartele de specialitate era Viorel Iliuță, secondat fiind de Agnes Holca, date fiind domeniile de activitate și profesiile pe care le au.
După analiza pe proiecte a celor doi specialiști, consilierii județeni PNL primeau concluzii pe același canal și sugestii privitoare la vot, bazate pe argumentații.
„Noi chiar citeam proiectele alea. Și nu că le citeam, eu personal cu pixul și cu hârtiuța adunam, scădeam, împărțeam, mă uitam în urmă să văd dacă e adevărat că a crescut, că a scăzut, că s-a evaluat, că s-a reeveluat și de câte ori s-a reevaluat. Deci chiar am luat-o în serios”,
Agnes Holca, consilier județean PNL
De aceea, după plecarea lui Viorel Iliuță din CJ, unii consilieri se așteptau ca Agnes Holca să preia calitatea de lider de grup.
Contactat de redacție, Costel Șoptică nu a răspuns la telefon, însă din surse liberale, motivația sa a fost că Mirela Saucă ar fi fost preferată datorită interpelărilor din plenul CJ, care ar fi considerate mai presus decât analizele financiare pe anumite proiecte de hotărâre supuse dezbaterii.
Cea vizată de acest zbucium liberal din plenul județean susține că de fapt motivul scandalului ar fi fost altul. Mirela Saucă susține că acest scandal ar fi fost generat de numirea unie persoane într-un consiliu de administrație și nu neapărat de desemnarea sa în calitatea de lider de grup.
„Nu ăsta a fost motivul pentru care Agnes a amenințat cu demisia, nu ăsta. Nu este adevărat, nu acesta a fost motivul principal. Sursa unei discuții pe tema asta a pornit de la altă chestie”,
Mirela Saucă, lider de grup PNL în CJ Botoșani
Lidera femeilor liberale a ocolit să dezvăluie cealaltă ceartă care a avut loc între liberali, pe principiul că acest lucru ar trebui să fie făcut de președintele Costel Șoptică.
De fapt, în cadrul aceleiași întâlniri dinaintea ședinței ordinare, ar fi existat într-adevăr o serie de reproșuri, prin care unul dintre consilierii județeni PNL și-ar fi dorit locul lăsat liber de Viorel Iliuță, în CA-ul de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Ori decizia conducerii a fost ca, aceste poziții să fie ocupate de „moștenitorii” locurilor din CJ. În cazul de față, noul liberal care a depus jurământul și i-a luat locul lui Viorel Iliuță în plen, să-i „moștenească” toate funcțiile avute în consilii de administrație.
Într-un final, după mai multe discuții aprinse, care ar fi degenerat la un moment dat, folosindu-se și cuvinte nu tocmai elegante, spiritele s-au mai liniștit după ce Costel Șoptică și Sorin Cornilă au promis că „vor regla” situația.
Iar o soluție de compromis ar fi ca din toamnă, calitatea de lider de grup să revină unei persoane cu experiență în domeniul economic, alta decât Agnes Holca. Neoficial, ar fi luat în calcul pentru acest rol Cristian Andrici, consilierul care i-a luat locul lui Viorel Iliuță în CJ.
Cristian Andrici este președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice, fiind unul dintre cei mai mari businessmeni din agricultura județeană.
Culmea este că tot scandalul a avut loc în condițiile în care Mirela Saucă și Agnes Holca obișnuiau să participe împreună la o mulțime de manifestări, deseori luând loc chiar una lângă cealaltă și întreținându-se reciproc pe parcursul acțiunilor.
au fost aleși pe listele PNL la alegerile din 2020.