Mizeria e mare, de la casa scărilor până la unele locuințe. Se văd fețe ascunse printre ușile întredeschise. Curioase. O tânără care are ai mult de cinci copii e cea mai nervoasă și spune că a plătit 200 de lei la lumină pentru că e nevoie de un radiator ca să aibă căldură. Într-o cămăruță spune că stau 12 persoane.
”Câți adulți și câți copii”, întreb. Închide ochii și se pune pe numărat. Renunță:
”M-am încurcat, nu mai știu…”.
”Vedeți cum stăm? Domnii nu ne ajută cu nimic. Nu ne dă și nouă o locuință, am de 4 ani dosar la Primărie. Nu mai pot d-nă, mă fugărește mama în fiecare iarnă de acasă. Vedeți cum stăm, uitați câți copii sunt în camera asta. Nu mai pot. Nu mă ajută cu nimic”, spune
fata nemulțumită. Zice că-s mai mulți, da-s plecați.
”Când se strâng dormim toți pe jos. Nu vedem curățenie în casă, niciodată, dar niciodată. Avem o singură baie, mică de tot”.
Mergem mai departe. Pe hol deja e gălăgie mare. Toți încearcă să explice cât de greu trăiesc ei. Căldură nu au aproape an de an decât târziu după ce dârdâie în camere. Au și datorii mari, ei recunosc.
”Ar trebui totuși să ne deie oleacă de căldură. Peste tot e dat drumul la căldură numai la noi la cămin la Textila nu. În fiecare an. Ba îs centralele rupte, ba nu se poate, ba gazul nu s-a plătit, dar totuși lumea a plătit. A făcut sesizări dar nu avem cu cine vorbi. Pe nimeni nu interesează. Nimeni nu a venit să ne întrebe de sănătate”, explică o altă
botoșăneancă care conchide: s-a săturat!
E frig la Căminul Textila care-i gestionat de Locativa. Întrebat de situație, directorul adjunct al societății aflată în subordinea Primăriei explică.
„Ei au avut căldură și noi putem furniza căldură, dar contorul de gaz este încă sigilat, reprezentanții de la E.ON l-au sigilat, motivat de faptul că locatarii au datorii la utilități, de luni de zile. În ceea ce privește reparația centralei, noi i-am anunțat pe locatari că timp de câteva zile nu vor avea apă caldă. Reparația acesteia, am făcut o evaluare, și am aproximat o sumă de 3.000 de lei“, a declarat
Florinel Gornea, director adjunct Locativa.
Până nu se vor achita datoriile la utilități, puțin probabil ca locuitorii căminelor sociale să aibă căldură. Vor avea apă caldă abia după ce se va repara centrala de la parterul blocului.
Gabriela ERDIC
Click și vezi
VIDEO cu situația de la Căminul Textila
[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
Blocurile sociale din Zona Industrială primesc căldură la o zi după începerea ninsorii