Scandal național cu evaluarea directorilor de la „Pensii”, la Botoșani ”Casa” trebuie să își mai pună zăbrele că accesul oricum este ca la închisoare – FOTOGALERIE

Directorii instituțiilor aflate în subordinea Ministerului Muncii condus de botoșăneanca Raluca Turcan se pregătesc de evaluarea activității anuale, un bun prilej de debarasare de cei care nu corespund. Din punct de vedere politic, evident, nu neapărat al modului în care au știut sau au dorit să gestioneze relația cu cetățenii, în vremuri de criză sanitară.

 

Pentru această evaluare se pregătesc, alături de omologii din întreaga țară, și cei trei directori de la Casa Județeană de Pensii (CJP) Botoșani, una dintre multele instituții publice în fața căreia oamenii stau afară, în frig, și așteaptă să fie primiți în interior.

 

În primă fază s-ar fi decis ca această evaluare să fie desfășurată la Olănești, însă jumătate dintre directorii caselor de pensii din țară s-ar fi opus din cauza fricii de coronavirus. Ca atare, ultima adresă, remisă joi, indică faptul că toți directorii vor fi evaluați în sistem online.

 

Practic, o comisie din cadrul Casei Naționale de Pensii urmează să evalueze activitatea pe anul precedent a directorilor instituțiilor subordonate, pe partea de îndeplinire a indicatorilor de performanță și care pot fi identificați în sistemul electronic al caselor de pensii.

 

Șefa de la Pensii s-a îmbolnăvit înainte de evaluare

 

Ghinion, la Casa de Pensii Botoșani, directorul Cristina Anton se află în concediu medical de la începutul săptămânii în curs, iar evaluarea va fi posibilă doar dacă starea sa de sănătate îi va permite acest lucru.

 

Am încercat să o contactăm telefonic, dar nu a răspuns.

 

Joi, 18 martie 2021, la serviciu se aflau doar cei doi adjuncți, Ioan Buzilă și Narcis Drețcanu. Accesul în biroul celor doi șefi s-a transformat într-o misiune de luptă. Iar asta grație unui paznic postat la intrare, care restricționa accesul oricui în interior.

 

 

Presa, mai ales, interzisă în Casa de Pensii

 

Inclusiv a jurnaliștilor. „Din cauza pandemiei, este interzis să urcați la etajele instituției”, ni s-a transmis sec și autoritar.

 

Când am încercat să explicăm că totuși Casa de Pensii este o instituție PUBLICĂ, reacția a fost aceeași. Am insistat accentuând faptul că jurnaliștii, potrivit Legii 544/2001, au acces în instituțiile publice: ”Mai ales pentru presă este interzis”, a fost răspunsul paznicului de la ușă.

 

Într-un final a fost nevoie de apelarea telefonică a unuia dintre directorii adjuncți care a coborât la intrare pentru a permite accesul reporterului de la Botoșăneanul.

 

Iar reacțiile au urmat și ulterior, la unul dintre etajele instituției, unde o funcționară s-a arătat deranjată de prezența presei: „Nu ar trebui să fiți aici, nu aveți voie”.

 

S-a scurtat și programul cu publicul 

 

La ora 13:50, un cetățean care avea probabil treburi la această instituție a încercat să intre, însă ușa era deja încuiată. Același paznic a apărut pentru a-l informa că instituția s-a închis deja, indicându-i programul afișat la intrare, alături de o sumedenie de alte afișe în care erau numere de telefon pentru botoșăneni, în vederea apelării funcționarilor care i-ar putea ajuta. 

 

Iar asta în condițiile în care înainte de pandemie programul cu publicul era până la 16:00 sau 16:30. 

 

Toate aceste lucruri, total anormale într-o țară care se vrea una democratică și cu un sistem de lucru transparent și total la dispoziția cetățenilor, se întâmplă sub larga umbrelă a pandemiei în care am intrat de un an. Cel mai mult profită de restricțiile cauzate de virus funcționarii din instituții, care se baricadează în birouri fără a mai fi „deranjați” de cetățeni sau presă. Și fără grija că ar putea fi luați la întrebări.

 

De altfel, inclusiv ministrul Muncii, Raluca Turcan, a interzis accesul presei la vizitele sale prin instituțiile botoșănene din subordine, acolo unde s-a deplasat cu o cohortă de șefi de la București și Botoșani și unde a renunțat la distanțarea socială, confirmând ceea ce spunea și paznicul: ”Mai ales pentru presă este interzis”.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store