Sărbătorim astăzi o mare campioană născută în Botoșani: A scris istorie în sportul mondial - FOTO

Un exemplu de talent și abnegație, o sportivă căreia îi datorăm respect!

 

 

Născută într-o zi de 24 februarie, în sătucul devenit între timp oraș - Ștefănești, Sanda Toma făcea istorie în 1980, la Jocurile Olimpice de la Moscova.

 

După trei succese impresionante (1979 - medalie de aur la Campionatele Mondiale de la Bled, 1980 - medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Moscova, 1981 - medalie de aur la Campionatele Mondiale de la München) Sanda Toma s-a retras din competiţiile sportive. Neînvinsă!

 

Campioană olimpică și dublă campioană mondială, s-a născut pe 24 februarie 1956, în localitatea Ștefănești, județul Botoșani.

 

În decembrie 2014 a primit titlul de Doctor Honoris Causa, de la Universitatea de Stat de Educaţie fizică şi Sport, Chişinău, Republica Moldova, pentru contribuţii aduse sportului de performanţă şi ştiinţei domeniului.

 

Sanda Toma este prima campioană olimpică la schif simplu a României. A pășit pe calea competițională practicând, inițial, handbalul și atletismul. Mai precis, săritura în înălțime și aruncarea greutății.

 

”M-a avantajat practicarea atletismului pentru că am participat în competiţii naţionale şi internaţionale. Dar cred că a fost cel mai important lucru faptul că la canotaj făceam parte dintr-o echipă de sportive venite fiecare din alt sport, ambiţioase şi talentate, toate aproximativ pe acelaşi calapod şi aici am urcat paşii ierarhiei performanţei întrecându-le una câte una, pe fiecare probă, selecţie şi competiţie, lucru care m-a motivat să continui. Eram studentă la ANEFS în acea perioadă şi îmi completam cunoştinţele teoretice cu cele aplicative. Am simţit efortul fizic aşa cum se spunea, ca în canotaj, "tragi la vâsle ca un sclav la galere", dar victoriile erau mai importante, tinereţea recupera totul şi oricând o luam de la capăt la fel de entuziasmată”, mărturisea în urmă cu câțiva ani Sanda Toma.

 

După trecerea la canotaj, a fost nevoie de un singur an de pregătire, în 1978, pentru a ajunge la nivelul necesar unui campionat mondial, așa cum a fost cel de la Karapiro, Noua Zeelandă, unde reușește un meritoriu loc cinci cu echipajul de 4 vâsle.

 

La cererea sa, anul următor, la Bled, în fosta Iugoslavie, concurează la schif simplu și câștigă aurul, devenind campioană mondială.

 

10 ani mai târziu, tot la Bled, titlul mondial la aceeași probă de schif simplu avea să revină tot României, și tot printr-o botoșăneancă, Elisabeta Lipă, desemnată ulterior canotoarea Secolului XX.

 

Urmează probabil cel mai important an competițional pentru cariera strălucitoare a Sandei Toma. 1980, anul Jocurilor Olimpice de la Moscova. Acolo a învins-o net în finală pe favorita probei, rusoaica Antonina Masina.

 

Sanda Toma a urcat astfel pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, devenind campioană olimpică la schif simplu.

 

În 1981, Sanda Toma participă la ”Mondialele” de la Munchen la care câștigă cea de-a treia medalie de aur la schif simplu dintr-o carieră strălucitoare, de trei ani, care a adus în fiecare an câte un titlu suprem.

 

După retragerea din activitatea competițională, în 1981, și-a construit o apreciabilă carieră universitară. Este căsătorită cu fostul atletul Adrian Urichianu, cadru didactic universitar, de asemenea.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store