Cercetările de pe șantierul arheologic de la Stăuceni-Holm desfășurate în aceste zile au rezultate interesante.
Cercetările sunt pe final și au fost găsite, printre altele, vase întregi, unelte de piatră și os.
„Ultimele zile ne rezervă mereu surprize pe șantierele arheologice, iar cercetarea de la Stăuceni-Holm nu face excepție. Vase întregi sau întregibile, unelte de piatră și os, precum și stâlpi de susținere fixați cu bucăți de chirpici, toate au apărut recent.”, este mesajul transmis de Muzeul Județean Botoșani.
Muzeul Județean Botoșani a desfășurat în luna august cercetări arheologice sistematice în cadrul așezării aparținând culturii Cucuteni de la Stăuceni-Holm, comuna Stăuceni.
Proiectul de cercetare s-a desfășurat în parteneriat cu Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg, Germania, Liceul Tehnologic Elie Radu Botoșani și Muzeul Sileziei din Opava, Republica Cehă. La cercetări au participat și studenți din centrele universitare de la Iași și Cluj-Napoca. Cercetările sunt sprijinite de Primăria comunei Stăuceni.
Cercetările din această campanie au ca obiectiv elucidarea sistemului de construcție a unei clădiri de mari dimensiuni, precum și prelevarea unor probe pentru analize interdisciplinare. Încă din primele zile s-a dezvelit podeaua clădirii, iar materialele ceramice nu au întârziat să apară. Așezarea se încadrează în faza Cucuteni A3, având o vechime de peste șase mii de ani.