Şantajul şi trădările de la votul spitalelor 

 

Adoptarea hotărârii de luni privind comasarea unităţilor sanitare din subordinea Consiliului Judeţean nu a fost nici pe departe un rezultat surpriză şi nici o decizie de ultimă oră a aleşilor USL sau a copreşedinţilor de la Botoşani ai PSD şi PNL. Numărul categoric de voturi în favoarea trecerii Spitalului de Psihiatrie, Spitalului de Copii şi a Spitalului de Obstetrică Ginecologie la Spitalul Judeţean este consecinţa semnalului dat de senatorul Gheorghe Marcu şi deputatul Florin Ţurcanu.


La PSD "eliberarea" consilierilor a venit de sâmbătă
Conform unor consilieri social-democraţi, încă de sâmbătă preşedintele PSD Botoşani ar fi trimis mesaj către aleşii de la judeţ să facă „ce le dictează conştiinţa", eliberându-i practic în acest fel de obligaţia de a se împotrivi din nou proiectului. Mesajul ar fi fost trimis vicepreşedintelui social-democrat al CJ Mihai Aroşoaie, care mai departe a avut misiunea de a-i înştiinţa pe consilieri. Semnalul dat de Marcu ar fi venit după ce mai mulţi consilieri judeţeni s-ar fi plâns de presiunile la care ei sau familiile le sunt supuşi de către reprezentanţi ai puterii. Un exemplu grăitor în acest sens vine să susţină această ipoteză. Atacurile furibunde la adresa SC Nova Apaserv SA, făcute inclusiv în şedinţa de ieri, au putut fi interpretate ca un semnal foarte clar dat consilierului judeţean PSD Mihai Jâtăraşu. Nora acestuia este director economic la operatorul de apă şi canalizare, deci direct răspunzătoare de situaţia financiară a societăţii, iar ciudată coincidenţă, la finele săptămânii precedente alesul social-democrat începuse să audă zvonuri că ar urma să fie înlocuită. Alţi consilieri judeţeni au avut din câte se pare datorii morale către oameni care susţineau comasarea. Astfel, au circulat insistent informaţii privind sprijinul pe care Violeta Teslaru l-ar avea din partea lui Mihai Darie în aprobarea anumitor proiecte pe care le realizează în particular. De asemenea, în 2010, atunci când ar fi avut probleme de sănătate, acelaşi Darie i-ar fi sărit în ajutor lui Constantin Manolache.
Tactica liberală şi "bubele" lui Oprişanu
La liberali se pare că tactica a fost oarecum diferită, în sensul că Florin Ţurcanu ar fi trimis mesajul cu votul în funcţie de conştiinţă direct consilierilor judeţeni, iar vicepreşedintele liberal de la CJ ar fi aflat de la alţii. Astfel s-ar explica şi situaţia jenantă creată la sfârşitul şedinţei de luni a CJ, când proprii ei colegi de partid, cu care tocmai se sfătuise într-o pauză, au votat împotriva ei. Posibil afectată de cele întâmplate, Cătălina Lupaşcu a şi evitat după şedinţă un dialog pe această temă.
Dar asta nu este tot. Afacerea cu cei 52 de angajaţi de la Spitalul de Psihiatrie, prezentată pe larg de Botoşăneanul.ro, care s-a terminat cu demisia managerului Gabriel Oprişanu, a constituit o lovitură grea pentru USL. Deşi public nu au făcut-o, în particular mai mulţi lideri social-democraţi au recunoscut că ceea ce a făcut propriul lor candidat la Primăria Botoşani nu a fost tocmai în regulă şi că renunţarea la post acuzând presiuni politice a fost o încercare de ieşire cât de cât onorabilă din scenă. De altfel, doar un singur demnitar PSD, deputatul Andrei Dolineaschi, i-a luat public apărarea. A contat se pare inclusiv filmuleţul apărut pe internet în care managerul de la Maternitate Maria Olaru mărturisea, fără să ştie că este înregistrată, că îi este frică de doctorul Oprişanu şi că trebuie să fie foarte atentă cu ceea ce declară pentru a nu-l supăra.
Votul secret nu a constituit în aceste condiţii decât o soluţie de a para linşajul mediatic la care ar fi fost supuşi consilierii ce ar fi fost văzuţi ridicând mâinile pentru comasare.
Sergiu BĂLĂŞCĂU

CITEŞTE ŞI CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN PLENUL CJ:
 Se coace blatul la CJ – consilierii de la toate partidele au aprobat vot secret
 Blat de proporţii la CJ, USL-iştii au votat în secret comasarea