Şantaj, trafic de influenţă şi anchetă paralelă secretă în jaful de 37.000 de euro

 

Botoşani, la câteva zile după jaful din decembrie 2011… un avocat, un poliţist şi un om de afaceri s-ar fi întâlnit să o scoată cumva la capăt cu tâlhăria de la Rompetrol. Ar fi realizat că victima nu are de gând să renunţe la plângere, aşa că ar fi pus la cale un plan de contraatac. Cu sprijinul cel puţin a unei singure instituţii a statului ar fi trebuit să i se fabrice un dosar lui Costel Jitariuc care să îl determine indirect să îşi retragă acuzaţiile. În mod public nu a recunoscut cineva respectiva întâlnire, însă ceea ce s-a întâmplat în lunile ianuarie şi februarie în acest dosar susţine indirect contraatacul.

Ex-valutistul n-are alt dosar la Poliţie
În luna ianuarie au „transpirat” primele informaţii privind declanşarea de către poliţişti a unui control al afacerilor lui Costel Jitariuc. La acea dată reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean au negat existenţa unui alt dosar pe numele fostului valutist. „Dl. Jitariuc nu este cercetat în nici o altă cauză faţă de cele care au fost deja făcute publice”, afirma atunci inspectorul principal Daniela Gheorghiescu, purtător de cuvânt IPJ Botoşani. Tot atunci reprezentanta IPJ mai arăta că în cazul declanşării unor cercetări persoanei vizate obligatoriu trebuie să i se aducă la cunoştinţă suspiciunile sau învinuirile respective. De atunci şi până la finele săptămânii precedente tâlhăritul nu a fost informat de efectuarea unei alte anchete. Şi totuşi, măcar o parte dintre afacerile acestuia au făcut obiectul unei acţiuni a IPJ.
Şi totuşi poliţiştii îi cercetează afacerile
Pe 9 ianuarie, la mai puţin de două săptămâni de la jaf, o echipă a IPJ s-a deplasat la Primăria Stăuceni şi s-a interesat, coincidenţă sau poate nu, exact de tranzacţiile imobiliare ale lui Jitariuc. Pe teritoriul respectivei comune tâlhăritul achiziţionase 12 hectare de teren de la un cetăţean canadian, peste un hectar chiar de la primar şi alte opt hectare de la o rudă de-a lui Cozmin Epuraş. Tocmai proprietăţile imobiliare ale ex-valutistului i-au interesat pe poliţişti. „Au venit şi au întrebat ce teren deţine pe comuna Stăuceni? Eu în mintea mea, ce am dedus eu, probabil că l-o fi întrebat de unde provin banii, nu ştiu care a fost discuţia la dânşii. Au întrebat dacă are teren pe comuna Stăuceni pentru că au găsit nişte documente”, ne-a declarat Cozmin Epuraş (foto dreapta), primarul de Stăuceni. Doi poliţişti s-au interesat de actele care au stat la baza tranzacţiilor imobiliare, verificând dacă terenurile sunt înscrise în Registrul Agricol. Acţiunea cadrelor IPJ a fost inopinată. Primarul nici nu se află în localitate, fiind plecat la Botoşani unde consilierii judeţeni împărţeau banii pe primării. A fost sunat şi s-a întors la serviciu pentru a da relaţii poliţiştilor. „Le-am dat ce au cerut prin adresa respectivă”, a menţionat Cozmin Epuraş, care nu îşi mai aminteşte numele celor doi poliţişti care l-au vizitat. El susţine că atunci nici nu a realizat despre ce este vorba, abia după câteva zile dându-şi seama că persoana vizată este victima tâlhăriei. „El după aceea a venit pe aici, eu nici nu am ştiut că el este cel cu jaful şi mi-a zis el: «eu sunt acela care a fost prădat»”, a mai afirmat primarul de Stăuceni, care a adăugat că terenurile cumpărate de Jitariuc sunt exclusiv agricole.
„În loc să cerceteze tâlhăria, ei mă anchetează pe mine”
Acţiunea de la Stăuceni nu ar fi fost însă singura de acest tip. Poliţiştii s-ar fi deplasat inclusiv la un notariat din zona ultracentrală a municipiului reşedinţă, acolo unde ar fi fost parafate unele tranzacţii imobiliare ale tâlhăritului şi s-ar fi interesat tocmai de acestea. Cel vizat de controale a aflat în câteva zile de desfăşurarea acestora. „În loc să cerceteze tâlhăria, ei mă anchetează pe mine”, a fost reacţia lui Costel Jitariuc. Ca atare, acesta şi-a scos de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice extrasele financiare pe mai mulţi ani, cu impozitele plătite la stat. „Le dau eu ca să nu se mai muncească ei”, a mai spus tâlhăritul, care şi-a anunţat astfel disponibilitatea de a pune toate documentele în cauză organelor de anchetă.
Tâlhăritul cercetat fără ştirea procurorului de caz
Surpriza este însă aceea că nu procurorul care coordonează ancheta în acest caz a dispus toate verificările menţionate cu privire la victima jafului. „Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani nu există nici o cauză penală privindu-l pe numitul Jitariuc Costel. Nu am cunoştinţă să fie primită vreo sesizare”, a afirmat Dragoş Bujorean, procurorul de caz. Acesta a subliniat că nu are nici o legătură cu acţiunile de la Primăria Stăuceni şi de la notariat. Se pare însă că procurorul ar fi aflat la rândul său de ancheta paralelă derulată. Săptămâna trecută Costel Jitariuc a fost chemat în mai multe rânduri la noi audieri, iar o parte dintre acestea ar fi vizat tocmai cercetările desfăşurate în afara celor dispuse de procurorul de caz.
Verificările asupra lui Jitariuc sunt secrete
Dacă magistratul nu a cerut efectuarea verificărilor în cauză, iar IPJ neagă existenţa unui dosar pe numele tâlhăritului, atunci cine şi ce anchetează? La mai mult de o lună de la acţiunea din Stăuceni reprezentanţii IPJ au recunoscut totuşi existenţa unor cercetări în care vizat a fost şi Costel Jitariuc. Totuşi, nu ar exista un alt dosar pe numele acestuia, ci ar face parte dintr-un program mai amplu de control derulat de Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul IPJ Botoşani în care au fost cuprinse mai multe persoane fizice şi juridice. „S-au făcut nişte verificări de către cei de la SIF. E vorba de un plan de acţiune care însă nu poate fi făcut public pentru că activitatea noastră presupune şi lucruri care nu pot fi făcute publice (…). De exemplu, cei de la Rutieră au acţiuni punctuale, periodice, pe neacordare de prioritate pentru pietoni, pe viteză, pe altele. Similar, Judiciarul, Economicul au acţiuni care vin de la IGPR sau care sunt ale noastre”, a precizat inspectorul principal Daniela Gheorghiescu (foto stânga), purtător de cuvânt IPJ Botoşani. Potrivit acesteia, informaţiile din acţiunile SIF sunt clasificate, iar derularea lor la mai puţin de două săptămâni de la data tâlhăriei reprezintă doar o coincidenţă.
Şantaj şi trafic de influenţă
Astfel, deşi planul de contraatac pus la cale nu a fost recunoscut oficial de cineva, este mai mult decât o certitudine faptul că în afara anchetei coordonate de procurorul de caz s-au mai desfăşurat alte cercetări privitoare la Costel Jitariuc. În plus, în dosarul jafului din decembrie au fost reţinute sau arestate persoane acuzate tocmai de favorizarea infractorului, fiind suspicionate că au încercat să influenţeze martorii sau chiar acuzatul. Iar marea surpriză este că din dosarul privind tâlhăria propriu-zisă s-au disjuns alte două cauze. Acuzele? Şantaj şi trafic de influenţă. „Din probele cauzei au fost constituie alte două dosare penale cu privire la infracţiunile de şantaj, avându-l ca făptuitor pe Huţanu Daniel şi o infracţiune de trafic de influenţă şi instigare la trafic de influenţă cu privire la două persoane”, a spus procurorul Dragoş Bujorean (foto dreapta). Pentru cele din urmă infracţiuni acesta nu a divulgat persoanele vizate, menţionând doar că una dintre ele face deja parte din cele care au fost reţinute sau arestate în dosarul jafului. Acesta se apropie de finalizare, săptămâna precedentă procurorul începând să prezinte acuzaţilor probele de la dosar, ultima fază înainte de trimiterea în judecată. Nouă persoane vor fi înaintate astfel instanţei. Celelalte două dosare nu sunt încă finalizate.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 Uluitorul dosar medical din jaful interlop
 Jaful de 37.000 de euro : Întâlnire de gradul 0 „Lulu” Romaşcanu – Aurel Fediuc