Salarii „de lux” şi apă moca pentru salariaţii de la apă, şeful CJ anunţă măsuri

 

Situaţia din cadrul Nova Apaserv a ajuns în atenţia preşedintelui Consiliului Judeţean care este decis să reorganizeze societatea subordonată în cadrul instituţiei pe care o conduce. Florin Ţurcanu s-a arătat revoltat de avantajele băneşti de care se bucură cei aproximativ 530 de angajaţi de la furnizorul judeţean de apă şi canalizare, comparativ cu remuneraţiile financiare din alte segmente de activitate.

Şeful CJ a explicat că, împreună cu juriştii din cadrul instituţiei a analizat activitatea din cadrul societăţii Nova Apasev dar şi clauzele prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă (CCM)  negociat la nivel de unitate şi prin care, cei peste 500 de salariaţi beneficiază inclusiv de apă gratuită, indiferent de numărul locuinţelor pe care le deţin. „Am studiat CCM, am multe variante, de la concediu fără plată cât vreau eu până la diminuări financiare. Au tot felul de sporuri. Numai apă gratuită au toţi angajaţii de 160 de milioane de lună. Dacă au mai multe locuinţe au gratuite la toate, acesta este Contractul Colectiv de Muncă”, a declarat Florin Ţurcanu care este decis să taie şi din numeroasele sporuri de care se bucură salariaţii de la apă. „La botezuri, la înmormântări, la concedii tot sporuri şi sporuri. Media salariilor este de 24 de milioane de lei pe lună, în mână, un salariu, nu se poate şi ăia de la Direcţia Copilului muncesc pe 7 milioane, nu se poate”, a mai spus Ţurcanu.
O altă măsură care urmează să fie aplicată la societatea de apă ar fi rezilierea contractelor de prestări servicii încheiate de Nova Apaserv cu firme private precum şi schimbări în structura de conducere a societăţii, aceasta fiind una din sarcinile trasate pentru Adunarea Generală a Acţionarilor.
Citeşte şi:
Zeci de birocraţi de la Apă transformaţi în recuperatori
Nu în ultimul rând, pentru a aduce societatea pe linia de plutire dar şi pentru a putea atrage fonduri europene, Florin Ţurcanu susţine că nu este exclus să scumpească şi tarifele pentru populaţie, măsură care, în opinia sa, ar fi trebuit aplicată încă din mandatul fostului preşedinte CJ. „Când mă întorc din concediu, am dat deja la AGA, trebuie să îmi prezinte ce măsuri vor lua, să schimbe Consiliul de Administraţie şi organigrama care să o aprobe cu maxim 40% din fondul de salarii şi societatea să vedem, cred că o să trebuiască să scumpim şi apa, ca să pot accesa fondurile europene. Ţâbuleac nu a scumpit deloc, nu ştiu a fost o decizie politică, eu nu vreau să fac business acolo dar nici să merg în pierdere”, a mai spus Florin Ţurcanu.
Nici la capitolul pierderi de apă din sistem, societatea nu se descurcă mai bine. Potrivit unui raport aflat la mapă în cadrul şedinţei de CJ, pierderea de apă în reţea exprimată ca raport între cantitatea de apă facturată şi cea intrată în sistem este în 2012 în proporţie de 58%, faţă de cea previzionată cu 8 puncte procentuale mai puţin.

Şi dacă în decursul anului precedent organizaţie sindicală a obţinut câştig de cauză în instanţă vis a vis de eliminarea unor sporuri de această dată  liderul Sindical Apă şi Canal din cadrul societăţii Nova Apaserv a revenit la  sentimente mai bune şi susţine că va acţiona conform legislaţiei în vigoare. „Respectăm legea, chiar nu ştiu absolut nimic în acest sens. Se respectă toată legislaţia din România. De obicei se negociază, se discută…”, a declarat Anca Grădinaru. Sindicalista a menţionat că gratuitatea privitoare la serviciile de apă pentru salariaţi nu este una punctuală la Botoşani, situaţia fiind valabilă în toată ţara. „Acest este lucru este în tot sistemul de alimentări cu apă din România, este în contractul pe ramură a serviciilor publice de alimentare cu apă”, a mai completat liderul sindical.  După modificările anunțate, societatea Nova Apaserv urmează a fi condusă de un director general şi unul adjunct.
Citeşte şi:
Revoluţie la apă : toţi şefii demişi, jumătate dintre angajaţi trimişi acasă  – VIDEO
Greva de la apă s-a terminat cu vociferări şi ironii – FOTOGALERIE