Salarii de 20 de milioane, doctor, colonel şi agricultori la firmele de gospodărie comunală

 

Au fost sau încă mai sunt conduse de oameni a căror profesie nu are nici o legătură cu activitatea firmelor în fruntea cărora s-au aflat sau încă se mai află. Profitul societăţilor se duce în mare parte pe salarii care, în bună măsură, sunt considerabil peste ceea ce se plăteşte în mod curent la Botoşani. Iar acolo unde nu este profit salariile sunt cam la fel de mari, în ciuda pierderilor uriaşe ale unităţilor. Toate acestea se întîmplă la societăţile de gospodărie comunală din Botoşani.

lucrari in oras

2.222, salariul mediu la Locativa

SC Locativa SA a avut anul trecut cheltuieli totale de 3,4 milioane lei din care cele salariale s-au ridicat la 1,8 milioane lei, adică mai mult de jumătate. Ei bine, deşi prin bugetul prognozat pe anul precedent conducerea societăţii îşi programase un salariu mediu brut de 2.142 de lei, s-a ajuns la 31 decembrie la unul efectiv realizat de 2.222 de lei.”Creşterea salariului mediu brut este justificată de realizarea şi depăşirea indicatorilor : venituri totale, cifra de afaceri, productivitatea muncii, profitul net, reducerea cheltuielilor la 1.000 lei venituri”, sunt explicaţiile conducerii unităţii într-un raport prezentat Adunării Generale a Acţionarilor la mijlocul acestei luni.

Director controlat de şeful taberelor, societate condusă şi de un colonel

L.CilinschiAşadar societatea a fost una profitabilă şi printre altele, din banii făcuţi şi-a cumpărat un Fiat Ducato pe care a plătit nici mai mult, nici mai puţin de 70.235 de lei pentru transport marfă. Acesta poate ar fi util, unităţii, problema este însă alta. „Nu ştiu dacă cineva a făcut şi un calcul al eficienţei acestei investiţii pentru că la un volum de 900 de milioane de lei vechi al afacerilor pe sectorul de construcţii unitatea a cumpărat o maşină de 700 de milioane”, ne-a declarat consilierul municipal Gheorghe Vâzdoagă, membru AGA Locativa. Cine să facă însă acest calcul? Anul trecut din consiliul de administraţie al societăţii au făcut parte, printre alţii, un colonel în rezervă (Lucian Cilinschi, foto în picioare), un pensionar absolvent de „Ştefan Gheorghiu” sau liderul revoluţionarilor din Botoşani, în timp ce în întreg anul cenzor a fost şi consilierul judeţean Radu Humelnicu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret, care administrează taberele din judeţ.

Membri CA SC Locativa SA în 2009

 NUME  REFERINŢE
 Florinel Gornea  inginer
 Lucian Cilinschi  colonel în rezervă 
 Mihai Jîtăraşu  economist, consilier judeţean, pensionar
 Mariana Cavulea  inginer
 Geta Chebac  inginer 
 Daniela Lozneanu  inginer 
 Vasile Hălăşanu  inginer, preşedintele Asociaţiei Revoluţionare

Urban Serv mătură pe 400 de euro angajatul, cu doctor în frunte

Şi la SC Urban Serv SA creşterea veniturilor societăţilor s-a dus practic pe salarii. Cu aproape un milion de lei s-au majorat încasările unităţii Consiliului Local anul precedent şi tot cam cu atît au urcat şi cheltuielile totale cu salariile. Practic, din 13,2 milioane lei cheltuieli totale în 2009, 8,1 milioane lei au însemnat salarii, adică 62%. Astfel, într-un an în care criza economică a lovit judeţul, iar numărul şomerilor s-a dublat, la Urban Serv, din taxele percepute în cimitire, pieţe sau obor, precum şi din taxa de salubrizare, salariile au crescut cu 14% şi s-a ajuns astfel la un salariu mediu brut de 1.594 lei. Deşi pare greu de crezut şi dificil de înţeles, în 2009, timp de patru luni de zile, din consiliul de administraţie al societăţii a făcut parte inclusiv un medic, căruia, printre alţii, i s-a adăugat şi director de la Botoşani al Automobil Clubului Român.

CA SC Urban Serv SA

 NUME  REFERINŢE 
 Gheorghe Pricopi  inginer 
 Lucel Butnariuc  inginer, consilier municipal 
 Dana Ghica  arhitect 
 Gheorghe Apetroaie  medic, director adjunct DSP 
 Dumitru Ghiţun  economist, director ACR 
 Sergiu Burlacu  economist
 Simona Huţanu  economist
 Cristina Miron  salariat Locativa
 Mioara Jurgiu  
 Albert Tănasă  consilier juridic la Apa Grup 
 Constantin Ciobanu  

 

15 milioane salariul mediu şi surprize la Eltrans

E.NituraÎn ciuda faptului că primeşte anual subvenţii de circa două milioane de lei întrucît altfel ar fi trebuit de mult să se închidă, angajaţii Eltrans nu se pot plînge că sunt plătiţi mai prost decît majoritatea botoşănenilor. Şi aici salariul mediu brut este de circa 1.500 de lei, iar în consiliul de administraţie regăsim membri-surpriză. Au făcut sau încă mai fac parte din această structură un agricultor (Eugen Niţură, foto stînga) , un profesor de sport şi … actualul şef al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Iar printre membrii comisiei de cenzori îl regăsim pe Gheorghe Agafiţei, lichidatorul de la Alcor, care, potrivit Curţii de Conturi, ar fi perceput vreo 300.000 de lei în plus faţă de ce a stabilit expertul la vînzarea sediului fostei unităţi Serviciului Poliţiei Rutiere, într-o afacere pe care o puteţi citi în detaliu pe acest site, la adresa https://www.botosaneanul.ro/investigatii/imobiliare/afaceri-imobiliare-cu-politia/

 

CA SC Eltrans SA

 Victor Ivănescu  inginer 
 Eugen Niţură  inginer agronom, consilier judeţean 
 Dinu Aolăriţei  pensionar 
 Sergiu Marian  profesor de sport, fost director în 2009 la CS Botoşani 
 Romică Fifea  
 Liviu Rădăşanu  jurist, director DGASPC
 Cristina Trofinov  

Enigmă economică la Conterm

O adevărată enigmă a economiei de piaţă este SC Conterm SA, societate desprinsă din „mamutul” Termica. În cele nouă luni de viaţă de anul trecut aceasta a avut venituri totale de doar 651.822 de lei, însă a plătit salarii de peste 1,4 milioane lei şi a acumulat deja datorii de aproape 700.000 de lei. Totodată, a trimis în şomaj aproape jumătate dintre angajaţi, iar o parte dintre directorii adjuncţi au început să îşi dea demisia.

CA SC Conterm SA


 Liviu Modan  preşedinte CA  
 Călin Bosovici  membru 
 Mihai Ghiorghiu  membru 
 Nicolae Semenescu  membru, consilier municipal
 Ioana Dolhan  membru

"Consiliul Local nu controlează salariile"

Fostul viceprimar Romulus Eram susţine că salariile „sănătoase” de la societăţile municipalităţii sunt rezultatul „mînei libere” care s-a lăsat conducătorilor acestora. R.Eram„Salariile sunt rezultate ale negocierii contractului colectiv de muncă şi nu sunt controlate de către Consiliul Local. Ei îşi derulează acţiunile de salarizare în baza contractelor colective pe care le semnează în cadrul formulelor astea de organizare sindicală. Într-un fel ar fi fost normal să se rediscute forma asta de raport între Consiliul Local şi societăţile subordonate avînd ca motiv sumele pe care le plătesc ele către CL, dar s-a mers pe varianta că ei sunt într-un fel acoperiţi de lucrurile care le fac şi nu au nevoie de aprobarea CL pentru salarii”, a declarat actualul consilier municipal. Aceasta în timp ce consiliile de administraţie au fost stabilite aproape exclusiv politic. „Componenţa consiliilor de administraţie s-a făcut pe baza unei înţelegeri dintre PDL şi PSD, prin acordarea de locuri, avînd în vedere că deţin majoritatea în Consiliul Local şi orice alt personaj încercat de a fi recomandat nu merge. Acolo unde nu ne înscriam în propunerile făcute de formaţiunile în cauză, prin vot, oricum, orice altă propunere pica”, a mai spus Romulus Eram.

Apa curge cu datorii de 50 de milioane şi salarii de 1.800 de lei

Datoriile uriaşe, de circa 50 de milioane lei ale furnizorului de apă nu s-au repercutat masiv şi asupra salariilor de la SC Apa Grup SA. Salariul mediu brut pe unitate se ridică totuşi la aproximativ 1.800 de lei, lunar cheltuindu-se peste un milion de lei cu plata drepturilor băneşti. De altfel, 34% din tariful la apă îl reprezintă costurile cu salarizarea. Luna trecută a izbucnit un adevărat scandal în Consiliul Judeţean pe motiv că societatea a majorat „pe şest” salariile cu aproximativ 30%. sediu Apa Grup“Este regretabil că d-lor s-au grăbit să consume din ceea ce am vrut noi să obţinem suplimentar prin majorarea preţului pentru că noi cu mare greutate am adoptat această hotărîre. Am fost şi cam forţaţi pentru că era o condiţionalitate asumată prin programul ISPA. Atunci a fost o hotărîre clar nepopulară şi culmea este că dînşii s-au şi grăbit să şi consume banii pe salarii”, afirma atunci Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean, instituţie care deţine pachetul majoritar de acţiuni al societăţii.

Şefii de la Apa Grup au susţinut însă că mărirea salariului minim brut a fost de numai 14,8% şi că aceasta este una mai mult teoretică deoarece angajaţii îşi primesc salariile în funcţie de producţia facturată, iar în ianuarie şi februarie au beneficiat astfel de 92%, respectiv 93%. De asemenea, şefii societăţii spun că au fost obligaţi prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de ramură să procedeze la această creştere deoarece în caz contrar ar fi fost acţionaţi în judecată, lucru care s-a mai întîmplat în trecut. „Orice contract colectiv de muncă pe unitate trebuie să aibă prevederile minime din contractul încheiat la nivel de ramură”, spunea Albert Tănasă, consilier juridic al societăţii. Directorul are un salariu care trece de 4.000 de lei. “Numai un nebun ar veni în fruntea unei asemenea societăţi”, spunea în urmă cu aproape o lună Maricel Georgescu.

Componenţa CA-urilor s-a schimbat în cele 12 luni din 2009, în tabele sînt prezentaţi toţi cei care, pentru diferite perioade de timp, au făcut parte din aceste structuri anul precedent.

1.421 lei era în decembrie 2009 salariul mediu brut la Botoşani, potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică.

Sergiu BĂLĂŞCĂU