În urma unei ordonanţe de Guvern adoptate la începutul acestui an, directorii instituţiilor bugetare de la nivel local şi-au publicat veniturile salariale lunare pe site-urile instituţiilor unde sunt încadraţi. Astfel, în cadrul deconcentratelor subordonate Ministerului Muncii cele mai mari venituri le realizează directorii coordonatori şi directorii adjuncţi urmaţi îndeaproape de şefii de servicii, în unele cazuri aceştia din urmă depăşind chiar nivelul salariilor şefilor. Astfel, potrivit informaţiilor publicate pe site-urile instituţiilor din domeniul social, cel mai mare salariu al unui director este de 4.619 lei, în timp cel mai scăzut este de 3.093 de lei.
Şeful de la Pensii ia contravaloarea a aproape 7 pensii medii
Ştefan Dodiţă, directorul Casei Judeţene de Pensii a realizat pe luna aprilie a acestui an venituri salariale în sumă totală de 4.619 lei. Suma totală reprezintă contravaloare a aproape 7 pensii medii la Botoşani. Cei doi directori adjuncţi ai CJP au avut salarii brute în luna aprilie a acestui an de 1.918 lei plus 1.403 lei stimulente, respectiv 1.840 de lei la care se adaugă aceeaşi diferenţă de venituri din alte surse. Potrivit directorului acestei instituţii, angajaţii au beneficiat de stimulente pentru îndeplinirea obligaţiilor de serviciu din fişa postului. „Stimulentele se acordă pentru toţi salariaţii. În privinţa salariilor pe care le realizăm mi se par echitabile în raport cu activitatea desfăşurată şi răspunderea pe care o avem”, a declarat Ştefan Dodiţă, director CJP Botoşani. De asemenea, în cadrul CJP un şef serviciu a realizat un salariu 2.038 de lei la care s-au adăugat 1.051 de lei stimulente, în timp ce un consilier juridic a avut un salariu brut de 2.032 de lei, plus 600 de lei, venituri din alte surse. În cadrul instituţiei sunt angajaţi 3 consilieri juridici şi 5 şefi serviciu. Fondul lunar de salarii al instituţiei este în valoare de aproape 150.000 de lei.
La AJOFM şefii de serviciu iau salarii mai mari decît directorii
Şi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă veniturile realizate de angajaţii aflaţi pe posturi de conducere nu sunt tocmai de lepădat. Astfel, directorul acestei instituţii Sorin Şologon, a realizat venituri de 3.093 de lei, din care 1.820 de lei a fost salariul de bază. De asemenea, adjuncţii săi Dan Ştefan şi Anca Apăvăloaie au avut salarii brute de 2.425 de lei, respectiv 2.593 de lei. Ei sunt întrecuţi detaşat însă de şefii de servicii care au realizat venituri lunare de 3.426 de lei, în timp ce în cazul inspectorilor, salariile au fost de 3.217 lei. La rîndul lor şi angajaţii acestei instituţii beneficiază de stimulente. „Astea sunt salariile. Şeful de serviciu, cel care este consilier superior treapta 1, este ultimul grad de consilier pe grila funcţionarilor publici şi salariul de bază stabilit este 1.920 de lei la care se adaugă indemnizaţii de conducere şi sporul de vechime şi sunt oameni cu spor de vechime de 25%, plus indemnizaţia şi se ajunge la un salariu brut mai mare decît al nostru”, a declarat Anca Apăvăloaie, director economic AJOFM. Ea a mai declarat însă că, în cazul veniturilor salariale realizate de unul dintre inspectorii de specialitate, Gabriela Vranciuc la salariul de bază a fost adăugată prima de vacanţă care se acordă o singură dată pe an. Instituţia numără 7 inspectori şi 6 şefi serviciu. Cel mai mic salariu la nivelul Agenţiei îl realizează un referent, în cuantum de aproximativ 800 de lei.
"Noi suntem imaginea statului între oameni"
Şi la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale angajaţii şi-au făcut publice veniturile salariale. Astfel, directorul are publicat un salariu brut de 3.719 lei, în timp ce auditorul a realizat un venit salarial de 2.663 de lei pe luna aprilie. Directorul AJPS susţine că, lista cu salariile angajaţilor care a fost publicată cuprinde şi stimulentele care au fost acordate în luna aprilie fiind stopate în luna mai. „Dacă ne gîndim la netul cu care rămîn în mînă sunt mici salariile. Dacă ne uităm pe lista care a fost publicată cu veniturile pe 2010 aici au fost şi stimulente, care nu au mai fost acordate pe luna mai şi nu cred că vor mai fi acordate. Deci atunci salariile au fost mai mari cu vreo 30%. Salariile directorilor dar şi a funcţionarilor publici trebuie să fie cît de cît consistente, eşti imaginea statului între oameni, trebuie să fii îmbrăcat cum se cuvine, plus studii, pentru că deja funcţionari fără facultate nici nu mai sunt”, a declarat Sebastian Tocariu, director interimar AJPS. Cel mai mic salariu din cadrul instituţiei îl are un referent şi este în valoare de 971 de lei.
Lista salariilor consistente continuă cu şefii de la ITM
Şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă, angajaţii care ocupă funcţii de conducere realizează venituri lunare care depăşesc suma de 2.000 de lei. Astfel, directorul coordonator al acestei instituţii a beneficiat de un salariu brut de 3.322 de lei, în timp ce adjuncţii săi de 3.121 de lei, respectiv 2.836 de lei.
Gabriela ERDIC