Prima ședință reunită după nefastul an pandemic 2020 la Prefectura Botoșani le-a fost cumva dedicată salariaților din sistemul sanitar botoșănean. Cunoscuta Comisie de Dialog Social (CDS) care în vremurile de normalitate se întrunea trimestrial și în cadrul căreia erau dezbătute tot felul de probleme întâmpinate de bugetari. Pentru că privații nu beneficiază de atât de multe drepturi precum cei din sistemul public.
Ședință care a fost convocată „în regim de urgență”, conform solicitării transmisă Prefecturii de către sindicatele din sănătate, după cum se poate observa și în facsimilul de mai jos:
La masa rotundă din sala ”Nicolae Iorga” s-au adunat în partea stângă sindicaliștii, în cea opusă o parte dintre managerii de spitale. Rolul de mediatori le-a revenit prefectului Dan Nechifor (care reprezintă actualul guvern atât de clamat), lui Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean, respectiv lui Cosmin Andrei, primarul municipiului, care au în subordine o parte dintre spitalele botoșănene.
Discuțiile s-au axat din nou, ca și de sute de ori în trecut, pe neacordarea unor drepturi financiare promise de Guvern sub tot felul de forme, acordate unora, altora nu, lucru care a dus la binecunoscuta stare de nemulțumire din care salariații din sistemul sanitar tot încearcă să iasă de decenii întregi. Pentru că nu se știe dacă au existat vremuri în care să fie cu adevărat mulțumiți.
Lia Temciuc, președintele Sindicatului Sanitas, s-a lansat într-o peiorație de 20 de minute, despre cum eroii în halate albe au fost puși în fața unei pandemii pentru care s-au pregătit în facultăți doar teoretic.
Și cum au fost nevoiți să lucreze în ultimul an sub presiunea virusului care s-a strecurat în viețile omenirii care a plătit un nemeritat tribut. A fost nevoie de intervenția prefectului Dan Nechifor pentru a readuce discuția spre scopul pentru care a fost convocată ședința de dialog social, deși câteva minute în șir vocea lui a fost acoperită de cea a sindicalistei care a insistat să creioneze cât mai clar imaginea nedreptăților din spitalele botoșănene: cum nu s-a acordat un spor de până la 30% pentru cei care au lucrat cu cazuri Covid sau cum au primit stimulentul de risc în cuantum de 2.500 de lei (sau un salariu de polițist, dacă vreți), doar o parte dintre medici sau asistenți iar alții nu.
De ce nu beneficiază de aceste sporuri și farmaciștii sau fochiștii, primii care asigură tratamentul bolnavilor, ultimii care le asigură condiții de spitalizare decente.
Exemplele pot continua în acest sens.
„Stimulentul de risc nu a fost acordat în toate unitățile sanitare așa cum fiecare sector de activitate a fost implicat direct în tratarea, diagnosticarea, transportul, acum spune legea. Acest lucru nu a fost discutat concret la nivel de unități. Deși s-au făcut referate, interpelări, nu s-au acordat la unități care cu documente în față au tratat pacienți COVID”,
Elena Temciuc, preşedinte Sanitas Spitalul Judeţean Botoşani.
Nimeni însă nu s-a gândit să solicite o ședință a Comisiei de Dialog Social pentru a se interesa de calitatea actului medical oferit pacienților.
Ce oferă acești oameni în schimb, pentru salariile de care beneficiază deja și care pornesc de la pragul de 4.000 de lei? Veniturile salariale, cel puțin de la Spitalul Județean Mavromati sunt publice și pot fi consultate AICI.
Nimeni nu este interesat să vorbească despre percepția botoșănenilor asupra sistemului sanitar, într-un an de pandemie în care teama de a ajunge efectiv la spital, a depășit-o pe cea de Covid.
Nimeni nu este interesat să analizeze de ce botoșănenii ajung la spital în ultimele stadii și sfârșesc pe paturile de terapie intensivă, în condițiile în care dacă ar fi avut încredere în sistemul medical botoșănean, viețile poate le-ar fi fost salvate.
În ultima lună, spre exemplu, au murit în spitale aproape 70 de botoșăneni. Oameni cărora le-a fost teamă să meargă la medic și s-au tratat singuri acasă. Au ajuns în sicrie, și nu virusul a fost cel care i-a îngropat. Ci frica. Teama de acest sistem în care banii pare că nu ajung niciodată.
Nu s-a amintit în ședința de dialog social în care s-a pus accent pe sporuri, de faptul că tocmai unii angajați din sistem au fost cei care au propagat virusul în spitale, prin numeroasele focare izbucnite anul trecut la Botoșani.
Nu focare în comunitate, ci în spitale, unde o serie de erori în lanț ale cadrelor medicale au făcut ca gradul de contaminare să propulseze județul Botoșani printre primele din țară la cazuri pozitive de coronavirus.
Nu s-au făcut analize și planuri de măsuri pentru ca pacienții să conștientizeze că poate ar fi spre binele lor să meargă la spital și să nu ajungă în situația în care să moară de la doze de paracetamol. Sau cum să fie mișcorați timpii de așteptare de la Unitatea de Primiri Urgențe. Sau cum ar putea fi posibil ca relația dintre pacient – personal medical să fie una apropiată de nivelul uman.
Prefectul Dan Nechifor a agreat ideea convocării unei ședințe de Comisii de Dialog Social pentru următoarea lună de zile în care să fie abordate teme care să fie exclusiv în interesul pacienților.
„Deci, cred că ar trebui să facem o Comisie de Dialog Social vizavi de problemele ridicate de dvs”,
Poliția chemată pentru o femeie care nu voia să meargă la spital – GALERIE FOTO
Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților
Sistemul sanitar la pământ, botoșăneni condamnați la moarte de criza COVID-19
Botoșănean mort după ce s-a infectat în Spitalul Județean cu COVID
(...)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: