S-a scumpit și gigacaloria, primarul se gândește la majorarea taxelor și impozitelor locale: Nu cred că vom găsi ușor aceste sume

  • Explozia de prețuri a materialelor de construcție ridică mari provocări în privința investițiilor care se află în derulare, fiind nevoie de suplimentări financiare succesive.
  • Iată că scumpirile sunt pe mai multe fronturi și vizează inclusiv modul în care este produsă energia termică în sistem integrat.

 

Explozie de scumpiri în România...

 

Prețul gigacaloriei crește de la începutul săptămânii viitoare în urma unei decizii adoptată de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE).

La Botoșani creșterea determină o presiune ridicată pe bugetul local, pentru anul viitor mai ales.

 

...resimțite inclusiv la Botoșani 

 

„Avem la Botoșani o creștere de 66,6% pe calculele făcute cu prețul de producție pe care l-am primit de la ANRE, urmează să determinăm și celelalte calcule pentru distribuție și pentru furnizare, dacă păstrăm nivelul actual de la 403 lei pe gigacalorie, vom ajunge la un preț de 615 lei pe gigacalorie. Din acești 403 lei municipalitatea subvenționează cu 203 lei gigacaloria și cetățenii plătesc 203 lei”,

Cosmin Andrei, primar

 

Municipiul Botoșani există pentru Guvernul României?

 

Majorarea urmează a fi împărțită între municipalitate și cetățeni. La acest moment, conform unor calcule inițiale impactul bugetar pentru un an de zile este de 10 milioane de lei, practic o dublare a subvenției acordată de Primărie populației.

Ceea ce înseamnă că anul viitor, municipalitatea ar urma să vină cu un efort bugetar de 20 de milioane de lei.

 

„Nu cred că vom găsi ușor aceste sume fără să recurgem la o majorare a taxelor și impozitelor locale sau să diminuăm alte cheltuieli pe care le are Primăria cu funcționarea. Văd de asemenea, un sprijin pe care îl acorda Guvernul dar nu sunt foarte optimist, pentru că la precedenta rectificare bugetară, municipiul Botoșani se află în lista unităților administrative teritoriale care nu a primit niciun ban, probabil pe considerente politice”,

Cosmin Andrei, primar

 

 

20 de milioane de lei,

reprezintă bugetul de dezvoltare al Primăriei Botoșani pe un singur an de zile

 

Se va lua o decizie inclusiv dacă se va păstra procentul de 50% din subvenția acordată populației, însă primarul spune că analiza este mai profundă, urmează a fi efectuate calcule care să fie înaintate Consiliului Local.

 

„Fără un sprijin al Guvernului suntem condamnați la o subdezvoltare, iar municipiul Botoșani nu se află printre UAT-urile cu venituri substanțiale care să poată să se descurce singur”, a încheiat Cosmin Andrei, care a fost contactat inclusiv de o televiziune națională pe marginea acestui subiect.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store