S-a dat startul înscrierilor pentru a treia ediție a concursului național de matematică,  Matemaniada

Matemanie+, centrul educațional care a ghidat peste 10.000 de elevi în descoperirea pasiunii pentru matematică, anunță startul înscrierilor pentru cea de-a treia ediție a concursului Matemaniada!

 

 

Își antrenează creativitatea

 

Mai mult decât o competiție, Matemaniada promite să devină o aventură a cunoașterii, unde copiii își antrenează logica, creativitatea și curajul de a găsi soluții. Fiecare problemă devine o oportunitate de dezvoltare a încrederii în sine și de aprofundare a materiei școlare.

 

În primele două ediții, peste 55.000 de elevi din peste 500 de școli din România și Republica Moldova au acceptat provocarea Matemaniada și au descoperit cât de captivantă poate fi matematica. Concursul, dedicat elevilor din clasele II-VI, este gratuit și poate fi susținut online sau fizic, pe platforma matemaniada.ro. În cadrul competiției, fiecare elev găsește probleme potrivite pentru nivelul său! Concursul este gândit astfel încât atât cei la început de drum, cât și pasionații de matematică să se bucure de o experiență de învățare antrenantă. Exercițiile sunt structurate progresiv, astfel încât fiecare copil să își poată testa și dezvolta gândirea logică într-un mod accesibil și care să-i motiveze.

 

Participare și desfășurare

 

Etapa I are loc pe 11 martie, iar Etapa a II-a pe 17 mai. Elevii pot participa oricând între 09:00 și 22:00, iar înscrierile se fac de către profesori sau părinți direct pe matemaniada.ro, până la data de 8 martie. De asemenea, profesorii pot alege să desfășoare concursul la clasă, oferindu-le elevilor o experiență nouă de învățare. Elevii care participă la Matemaniada în format fizic vor avea parte și de premii surpriză.

 

Participanții au 90 de minute la dispoziție pentru a rezolva cele 15 de probleme cu răspuns tip grilă. Pentru a transforma Matemaniada într-un proces de învățare, Florina Baciu și ceilalți profesori responsabili de redactarea subiectelor de concurs vor transmite rezolvări video ale subiectelor, la doar câteva zile după încheierea competiției: „Prima ediție a fost o surpriză și pentru noi, și pentru participanți. Am reușit să creăm o competiție sănătoasă, de maturizare emoțională, de valorificare a interesului pentru matematică.”

 

Matemaniada

 

Concursul Matemaniada este o inițiativă a centrului Matemanie+, creată de două profesoare pasionate de educație: Florina Baciu, antrenoare de olimpici și profesor la Liceul Marin Preda din București, și Aida Frujină, profesor Merito la Școala 195 din București. Mai mult, Matemaniada este și un instrument valoros pentru profesori, oferindu-le posibilitatea de a antrena elevii pentru concursuri școlare și evaluări, într-un mod interactiv și aplicat. Profesorii pot folosi testele din concurs pentru a le dezvolta copiilor gândirea logică și viteza de rezolvare a exercițiilor, aprofundând astfel și materia din programa școlară.

 

Cristi Baciu, managerul proiectului, își dorește să schimbe paradigma concursurilor școlare: „Dorim să îi învățăm pe copii să abordeze cu deschidere și claritate momentele importante din viață. Sunt ferm convins că oferindu-le sprijinul nostru și încurajându-i să-și dezvolte curajul și voința în astfel de situații, vom contribui la formarea unei generații mai pregătite decât oricare alta pentru a face față provocărilor pe care le vor întâlni de-a lungul vieții de adult.”

 

Pentru Aida Frujină, acest concurs nu are drept miză simpla competiție sau diplomele: „La ce ar folosi un concurs de matematică în educația unui copil? Nu, nu pentru diplome sau premii. Părinte sau profesor înțelept, demonstrează-i copilului că provocările nu trebuie privite cu teamă, ci ca o oportunitate de a se motiva și autoevalua.” 

 

Participanții pot fi elevi de la unitățile de învățământ preuniversitar din România, precum și orice alți elevi români care studiază în afara României sau în regim de homeschooling. Înscrierea la concurs poate fi realizată atât de către profesori, cât și de către părinți pe platforma matemaniada.ro. Părinții sunt încurajați să se implice direct și să le fie alături celor mici pe tot parcursul acestei experiențe formative.