Rugăciunile se spun cu precădere doar la Biserică: Religia nu mai este disciplină obligatorie în școli - AFLĂ ce se întâmplă la Botoşani

Curtea Constituțională a hotărât miercuri, 12 noiembrie 2014, că Religia nu mai este materie obligatorie în școli. Până acum, atât legea învățământului 84/1995, cât și legea educației naționale 1/2011, specificau că pentru elevii care nu vor să participe la orele de religie, este nevoie de o cerere scrisă venită de la părinte/elev în acest sens.

 

Miercuri, Curtea Constituțională (CC) a hotărât că este neconstituțional articolul din legea educației și că pot studia Religia doar cei care solicită acest lucru în scris. Cu alte cuvinte, cei care vor, trebuie să ceară, și nu invers.
La școlile din Botoșani, părerile elevilor sunt împărțite, iar reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) nici măcar nu sunt la curent cu schimbările impuse de CC.
Mihaela Huncă, inspector școlar general, spune că nu s-a primit încă la instituția pe care o conduce nici o hotărâre oficială cu privire la scoaterea materiei Religie din școli.
„Cred că Religia este o materie necesară, dar nu am primit nimic oficial cum că nu s-ar mai face”, a declarat inspectorul școlar.
[[banner]]
Ba mai mult, în Botoșani nici elevii nu par să fie de acord ca Religia să fie scoasă din programa școlară.
„Eu cred că ora este una foarte educativă, te învață să fii mai bun și îți spune să îți iubești aproapele, te face să fii mai credincios, cu toate că în sufletul tău ești deja. Cred că nu Religia caută oamenii, ci oamenii își caută Religia”, este de părere Petronela, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”.
Colega ei de clasă, Cornelia, îi împărtășește opinia.
„Nu sunt de acord ca Religia să fie scoasă din școli. Este ceva foarte important pentru noi, deși mulți nu îi acordă importanță. Cred că este un fapt adus lui Dumnezeu în semn de recunoștință. Are o influență pozitivă asupra noastră, de asta cred că ar trebui să fie obligatorie”, crede fata.
Un alt tânăr crede, însă, că „e foarte bine c-au scos-o, ora nu mi se părea utilă”.
Deocamdată, elevilor nu li s-au adus la cunoștință modificările din lege care nu îi mai obligă să participe la orele de religie.
Începând de anul trecut, Religia era disciplină obligatorie, încă din clasa pregătitoare și până la ultima clasă a ciclului gimnazial.
CITEȘTE:
Orarul pentru contestaţiile evaluării naţionale modificate de un cult religios