Roxana, Verginel şi Costel îi pregătesc un cadou gras, de milioane bune, şefului judeţului - DOCUMENT

 

10 deputaţi liberali, printre care şi Roxana Anuşca, Verginel Gireadă şi Costel Şoptică, au iniţiat un proiect de lege privind trecerea unei suprafeţe de 1.163 hectare administrate în prezent de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (SCDCOC) Popăuţi la Consiliul Judeţean Botoşani. Proiectul a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pe 28 octombrie şi este motivat de „situaţia economică gravă a staţiunii, care conduce la falimentul acesteia”.
statiunea de cercetare popuati transfer la cj botosani

Proiect iniţiat în procedură de urgenţă

În expunerea de motive se menţionează că Staţiunea de Cercetare Popăuţi înregistrează datorii de 1,2 milioane de lei, din care aproximativ trei sferturi reprezintă obligaţii neonorate către bugetul de stat.
„De asemenea, staţiunea se află în imposibilitatea accesării fondurilor europene, fonduri care ar putea relansa dezvoltarea durabilă a staţiunii şi a agriculturii din judeţul Botoşani”, se arată în expunerea de motive semnată de cei zece deputaţi PNL.
Propunerea legislativă a fost supusă dezbaterii Parlamentului în procedură de urgenţă, tot pe 28 octombrie fiind înaintată către Senat.
CLICK ŞI VEZI EXPUNEREA DE MOTIVE

Transferul este prevăzut să se realizeze gratuit

Proiectul în cauză este unul cât se poate de simplu, având numai patru articole. La primul se stabileşte trecerea suprafeţei menţionate din domeniul public al statului şi din administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu – Şişeşti” - SCDCOC Popăuţi în domeniul public al judeţului şi administrarea CJ Botoşani, iar la al doilea se menţionează că predarea-preluarea se va face pe bază de protocol, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
„Terenurile transmise prin prezenta lege vor păstra destinaţia de cercetare-dezvoltare-inovare şi multiplicare material biologic, stabilită potrivit legii”, se stipulează la cel de-al treilea articol, pentru ca la ultimul să se prevadă modificarea legii 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu – Şişeşti” corespunzător noului proiect.
CLICK ŞI VEZI PROIECTUL DE LEGE

O mină de aur de 13,6 milioane

În ciuda debitelor pe care le înregistrează, Staţiunea de Cercetare Popăuţi reprezintă o adevărată mină de aur. Are un patrimoniu total de 13,6 milioane lei, din care numai terenul care ar face obiectul transferului este estimat la 9,4 milioane de lei.
Modul în care a fost condusă a fost însă total defectuos, ajungându-se în situaţia arendării unor terenuri către persoane juridice care plătesc mai puţin decât dacă suprafeţele respective ar fi utilizate direct de Staţiune şi s-ar solicita subvenţie de la APIA Botoşani.

"Consiliul Judeţean îşi propune să salveze Staţiunea"

„Suntem a nimănui la ora actuală, iar Consiliul Judeţean îşi propune să salveze Staţiunea. În contextul acesta s-a făcut iniţiativa fiindcă noi la ora actuală nu suntem nici la Ministerul Agriculturii, nici la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Academia nu dispune de fonduri ca să ne dea şi ne descurcăm cu ce avem din surse proprii. Faptul că avem datorii ne împiedică să accesăm proiecte din fonduri europene şi trebuie găsită soluţie şi noi ne-am dori să găsim cea mai bună soluţie”, afirmă Ionică Nechifor, director SCDCOC Popăuţi. 
Terenul care ar face obiectul transferului se regăseşte pe teritoriul comunelor Răchiţi, Truşeşti şi Hlipiceni, categoria de folosinţă variind de la arabil, păşune şi fâneaţă, până la livadă, bălţi şi vegetaţie forestieră. Unul dintre marele avantaje este că o bună parte din teren este compact, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care agenţii economici care au contracte de arendă refuză rezilierea înţelegerilor cu Staţiunea de Cercetare Popăuţi. (S.B.)
CITEŞTE ŞI:
 Liberalii şi-au pus director şi la Staţiunea Popăuţi
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
 PNL Botoşani are director de campanie pe 2014, Grigoraş sărit din schemă