Revoluţionarii refuză la faţa locului „rîpa” care li se dă

 

Reprezentanţii Asociaţiei Revoluţionare 22 – 25 decembrie 1989 doresc ca botoşănenii să cunoască exact terenurile pe care Consiliul Local intenţiona să le repartizeze. Ca atare, împreună cu un reporter, unul dintre membri au mers la faţa locului pentru a arăta suprafaţa în cauză şi a înţelege toţi botoşănenii de ce o cam refuză.

„Îl iau numai ca să plătesc impozit?”

Aceasta se află la ieşirea din Botoşani spre Stăuceni, în stînga drumului principal, la aproximativ un kilometru de acesta. În stînga, la depărtare, se poate vedea staţia de epurare, iar în dreapta satul Roşiori. Este vorba de o vale în care acoperită cu iarbă, în care deocamdată nu a investit cineva în agricultură. „Cînd plouă se face mlaştină şi fuge şi terenul. Ce sa făc cu el? Îl iau numai ca să plătesc impozit? Nu pot să fac aşa ceva. Eu aşa pămînt nu pot să iau”, a afirmat la faţa locului Ioan Apaţie, membru al Asociaţiei Revoluţionare 22 – 25 decembrie 1989.

„Am dormit două săptămîni cu arma sub cap”

El este nemulţumit că în alte oraşe, precum Timişoara, Constanţa sau Braşov, revoluţionarilor li s-au dat de ani buni terenuri care au putut fi utilizate în agricultură, unii le-au concesionat pe două decenii şi au încasat 25.000 de euro pentru aceasta. „În Botoşani şi Iaşi au fost cei mai mulţi securişti. Eu am dormit două săptămîni cu arma sub cap la Electrocontact”, a mai spus Apaţie. Acesta crede că mai nimerit ar fi fost ca municipalitatea să pună la dispoziţie dou-trei locuri pentru revoluţionari din care aceştia să aleagă unul în care să fie împroprietăriţi.

„Calul de dar nu se caută la dinţi”

33 de revoluţionari au depus la municipalitate cerere de acordare a unei suprafeţe de pămînt cu titlu gratuit. Legea 341/2001 a recunoştinţei faţă de erorii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria revoluţiei române din decembrie 1989 prevede că revoluţionarii pot primi un hectar de teren, fără să se precizeze unde trebuie să fie situat sau ce calitate trebuie să aibă. În primăvară Consiliul Local a vrut să acorde membrilor asociaţiei cîte 0,75 hectare în amintita zonă, însă aceştia au solicitat retragerea proiectului de hotărîre de pe ordinea de zi. „Eu le-aş transmite o zicală, calul de dar nu se caută la dinţi. Dar lăsînd gluma la o parte, ţin să precizez că, municipalitatea nu dispune de alte suprafeţe de teren, iar aceşti beneficiari ar trebui să se mulţumească cu ce oferim noi”, a declarat săptămîna trecută Cătălin Alexa, viceprimarul municipiului Botoşani.