Licitația pentru această investiție complexă este în plină desfășurare, operatorii economici fiind așteptați să depună oferte până pe data de 2 noiembrie. Fondurile necesare sunt asigurate printr-un program european.
Investiția este una amplă și constă în amenajarea pistelor de biciclete în centrul orașului, reconfigurarea Pietonalului Unirii și amenajarea pasajului subteran care să lege versantul Pacea de Parcul Cornișa.
„Un proiect așteptat de foarte mult timp de botoșăneni este cel care privește înființarea a trei piste de biciclete în municipiul Botosani, cu o lungime totală de 13,56 km. Valoarea licitației este de 9.620.000 lei, fără TVA, și presupune realizarea a trei segmente”,
Cosmin Andrei, primar
Primul pleacă de la Primăria Botosani și se termină în Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa. Al doilea este pe Bulevardul George Enescu - strada Pacea – Parcul de Agrement Cornișa.
Și cel de al treilea, pe lungimea Bulevardului Mihai Eminescu, de la intrarea în oraș, până la sensul giratoriu cu strada Sucevei.
Amenajarea pistelor pentru biciclete va însemna o adevărată provocare, având în vedere că municipiul Botoșani este vitregit din acest punct de vedere, din cauza vechimii străzilor care datează din 1970 aproximativ, cu o tramă care nu mai poate fi lărgită. Din acest motiv specialiștii Primăriei trebuie să găsească soluții pentru modificarea străzilor care să fie adaptate la nevoile actuale, inclusiv cele de mediu.
„Au amenajări specifice în funcție de normativele în vigoare privind lățimea pistei, două sensuri, protecție pentru pietoni cu zone denivelate, cu șicane pentru bicicliști pentru a nu circula cu viteză. De exemplu, pe Pietonalul Unirii, și cel mai important aspect, dezafectarea tuturor jardinierelor de pe pietonalul Unirii, pentru a putea amplasa aceste piste de biciclete, pentru că suntem constrânși de geografia terenului pe care lucrăm”,
Cosmin Andrei, primar
Vor fi înlăturate toate jardinierele de pe Pietonalul Unirii pentru a fi lărgită suprafața pietonală. Băncile urmează a fi mutate aproximativ doi metri înspre centru, pentru a se permite amenajarea pistei pentru biciclete.
Vor fi menținute doar cele trei fântâni arteziene care se află în jumătatea spre Parcul Mihai Eminescu.
„În acest fel ajungem la un deziderat mai vechi al meu, care presupune reconfigurarea Pietonalului Unirii, astfel încât să putem avea manifestări într-o zonă care este foarte intens circulată de botoșăneni. Mereu când aveam festivaluri ne opream, ne adaptam în funcție din fântânile arteziene și jardiniere și toată lumea se îngrămădea. Ultimul exemplu este la Street Food Festival. Mi-am dorit întotdeauna un pietonal aerisit, unde să avem manifestări în centrul orașului și vă spun în premieră, lucrez la un proiect pentru o infrastructură de utilități”,
Cosmin Andrei, primar
Reconfigurarea pietonalului înseamnă acces la utilități pentru a putea fi amplasate construcții temporare care să fie folosite la tot felul de evenimente, respectiv corturi și căsuțe moderne. Prin reconfigurarea acestei zone va exista spațiu și pentru montarea scenei, având în vedere că amplasarea acestui obiectiv a stârnit mereu polemici.
Bugetul este asigurat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) fiind în valoare de aproximativ 10 milioane de lei.