Sunt aproximativ 100 de familii în căminul de locuințe sociale cunoscut ca „Textila” care nu au nicio sursă de căldură cu două săptămâni înainte de venirea iernii. Revoltați, oamenii dau vina pe asociație și administratorul spațiului locativ.
La Căminul Textila încălzirea este asigurată prin centrale termice care funcționează pe gaz. Doar că furnizorul a sistat serviciul din cauza neplății facturilor. Unii dintre chiriașii societății Locativa care sunt cu plățile la zi se simt nedreptățiți de faptul că îndură frigul.
„S-a dat din octombrie la celelalte blocuri, la noi nici acum, nimic. Veniți în casă să vedeți ce frig e, două plăpumi pe mine. E gheață, așa stau toată ziua, cu plapuma pe mine, că nu mai pot de frig. Dacă aș avea datorii aș spune: măi, am datorii și nu-mi dă. Dar tot blocul este aproape cu cheltuielile la zi și nu ne dau căldură. Pun două plăpumi pe mine seara și tot e frig, nu se mai poate sta”, afirma una dintre chiriașe.
O alta spunea că din această situație cel mai mult suferă copiii: „Din septembrie gaz nu este, trimit copiii la școală și intervine bullying-ul, îi face răpănoși, căminari. Plătim aici 2 milioane 800 pe cameră, pentru ce?”.
Conducerea SC Locativa SA cunoaște situația de la acest imobil în care locuiesc familii cu venituri scăzute. Însă explică faptul că s-a ajuns aici din cauza datoriilor și nu a companiei Consiliului Local.
„Este întrerupt gazul pentru neplata facturilor la gaz. Și factura de gaz odată ce nu este plătită de locatari, gazul este întrerupt de cei de la E.ON. Nu de noi! Noi am făcut și probele la rece, tot, s-a dat drumul. În momentul când am gazul în conductă, în jumătate de oră am dat drumul la căldură. Noi suntem pregătiți ca în fiecare an, nu își iau toate măsurile vara să-și plătească facturile și ne trezim în luna noiembrie că este frig”,
Florinel Gornea, director adjunct SC Locativa SA
În cazul în care chiriașii cu datorii își plătesc facturile restante, iar E.ON reia furnizarea de gaze naturale, centralele devin funcționale în maximum o oră.
„Scandalul îl fac cei care au plătit. Dar sunt și cei care nu au plătit, noi i-am somat, am trimis din timp scrisorile, nu am avut ce face. Nu poți să le bagi mâna în buzunar. Ei își aduc aminte să plătească prin luna martie, aprilie sau mai când le expiră contractele de închiriere. Iar noi pentru prelungirea contractelor de închiriere solicităm achitarea tuturor datoriilor la utilități”,
Florinel Gornea, director adjunct SC Locativa SA
Ioan Bălan este președintele Asociației de Locatari din care fac parte și chiriașii acestor locuințe sociale. La momentul izbucnirii revoltei era la spital, pe o internare de zi, însă a transmis telefonic că există restanțe inclusiv la fondul de rulment, care este prevăzut prin lege.
Acest fond este calculat astfel:
10 mp – 150 de lei
20 mp – 280 de lei
30 mp – 400 de lei
40 mp – 500 de lei
S-a ajuns la situația în care la o factură de 12 lei, fondul de rulment este de 280 de lei. Sau la alta de 79 de lei – 500 de lei fond de rulment. Un alt exemplu este o restanță de 109 lei cu 375 fondul de rulment.
Conform prevederilor Legii 196/2018, în scopul asigurării sumelor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari este obligată să stabilească cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.
Fondul de rulment se stabileşte astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice.
Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.