Va fi al doilea cel mai mare obiectiv de agrement al orașului cu sumedenie de variante de petrecere a timpului în aer liber.
Aventura Parc Botoșani va fi gata anul viitor și poate fi considerat unul dintre cele mai diversificate zone de agrement din Moldova.
Noul obiectiv vine în completarea Parcului de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa unde predomină activitățile de recreere ce au la bază apa.
În prelungire, Aventura Parc va promova mișcarea în aer liber atât pentru adulți cât mai ales pentru copii. Iar activitățile vor fi diversificate, pentru că noul complex vine cu o serie de obiective oferite în premieră în municipiul reședință și care pot deveni atractive și pentru locuitorii județelor din jur.
Lucrările la Aventura Parc au demarat în această primăvară, iar firma care a câștigat licitația este Anista Design din Suceava. Deja obiectivele din parc au început să prindă contur și s-au reliefat într-o vizită de lucru a conducerii Primăriei municipiului Botoșani formată din primarul Cosmin Andrei, viceprimarul Bogdan Buhăianu care supervizează modul de implementare al proiectului și Cătălin Fetcu, directorul Direcției de Dezvoltare care are calitatea de manager de proiect.
Stadiul lucrărilor a fost prezentat de ing. Sebastian Jaba, administratorul societății Anista Design care a făcut un tur detaliat al șantierului cu prezentarea tuturor obiectivelor la care vor avea acces botoșănenii de anul viitor.
Practic, din aleea pietonală care pornește din zona Complexului Premier primul obiectiv disponibil va fi un skate-park, adresat iubitorilor acestui sport. Se va întinde pe o suprafață de 1.500 de metri pătrați și, conform detaliilor oferite de constructor, în această zonă a fost pregătit terasamentul pentru turnarea ulterioară a zidurilor de sprijin și a suprafeței betonate.
„A fost unul dintre obiectivele dorite de botoșăneni, în special de tineri”, a intervenit și viceprimarul Bogdan Buhăianu care este deja familiarizat cu detaliile din proiect, având misiunea de a superviza lucrările din partea municipalității.
Municipiul Botoșani nu a avut vreodată o pârtie de săniuș amenajată în mod profesionist. În firescul împământenit printre botoșăneni de-a lungul anilor, versantul de la Pacea era folosit de copii sau adulți pe timpul iernii pentru mișcare cu sania pe timpul iernii. Pârtia va fi amenajată în cadrul acestui proiect cu finanțare europeană, urmând ca amantorii de săniuș să se bucure de un traseu provocator cu denivelări și tubing.
„Botoșănenii au venit aici la săniuș dintotdeauna. Pe dealul de la ACR, am venit și eu aici când eram copil. Iată că acum avem oportunitatea să amenajăm cu fonduri europene, într-un mod inedit și păstrăm tradiția pe care o are acest oraș cu versantul Pacea – loc de agrement. Iar pentru copii amenajăm o pârtie de săniuș și pentru tubing în acest proiect al nostru de anvergură cu spațiu de recreere și toate investițiile care sunt aici”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
De cealaltă parte a fostei șosele de la poalele versantului se vor întinde 90 de bănci inteligente cu acces la internet, pentru relaxare în aer liber.
În continuarea pârtiei de săniuș, la poalele dealului urmează să fie amenajată o zonă de socializare.
Unde va fi disponibil și un grup sanitar racordat la apă curentă, mai ales având în vedere că acest parc se va adresa mai ales copiilor. Nu a fost luată în calcul varianta toaletelor ecologice, astfel încât grupurile sanitare urmează a fi construite pentru a oferi calitate botoșănenilor și din acest punct de vedere.
„În interiorul acestui parc de agrement avem un spațiu de socializare. Important este că, pe lângă ceea ce înseamnă spațiu de birouri și depozitarea diverselor accesorii pe care le vom folosi, avem toalete. Au cerut botoșănenii în nemumărate rânduri, chiar și în Parcul Curcubeului să fie amenajate în mod civilizat toalete. Iată că avem aici toalete, cu bazine vidanjabile pe care le vom amenaja în vecinătate, cu condiții decente pentru copii și adulți, toatele cu apă curentă”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului
2.000 mp,
este suprafața pe care se va întinde acest loc de joacă care va fi unul complex. „Vedeta” acestui loc de joacă ar urma să fie un castel tip cazemată, unic în România: „„Este ca un fort care este un pătrat practic, 15 pe 15 metri, înălțime de 5 metri, cu zone de cățărat, de coborât, pentru copii”, a detaliat unicitatea obiectivului inginerul Sebastian Jaba.
Copiii vor mai avea la dispoziție tot felul de tobogane, leagăne sau balansoare.
Locul în care în ultimii ani botoșănenii obișnuiau să meargă la iarbă verde și să facă grătar în aer liber a dispărut deja.
Însă doar temporar.
Pe același amplasament și mult mai bine structurată din punct de vedere administrativ va fi amenajată noua zonă de picnic.
„M-au întrebat botoșănenii, chiar zilele acestea, unde pot face un grătar în Botoșani, zonă amenajată pentru picnic. Avem această obligație conform legii. Este o tradiție ca de 1 Mai sau alte zile speciale să vină aici la Pacea, pe șoseaua de centură unde noi aveam niște grătare construite de Primărie. Dar iată, beneficiem de această oportunitate să construim o zonă mai frumoasă pentru grătare, în același loc”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
Vor fi în total patru foișoare generoase construite din lemn, cu câte trei grătare fiecare. În apropiere vor fi amplasate și 40 de mese răsfirate în zonă și printre copaci. Evident și coșuri de gunoi pentru a fi protejată natura.
„Va fi civilizat, bănci smart, cu internet, cu supraveghere video, toate zonele sunt acoperite de sistemul de supraveghere video”,
Sebastian Jaba, administratorul societății Anista Design Suceava
Sistemul de supraveghere va fi integrat în cel existent al orașului, astfel că eventuale acte de huliganism vor putea fi identificate direct din dispecerat.
O altă atracție care probabil va fi pe placul botoșănenilor este zona unde vor fi amplasate cele două tiroliene: „Prezentăm botoșănenilor viitorul amplasament pentru tiroliana pe care au cerut-o cu diverse ocazii, știu că fac acest lucru în alte județe, merg să folosească tiroliana. Vom avea aici la Botoșani, în pădurea de la Pacea”, a spus primarul Cosmin Andrei.
Cea mai lungă, destinată adulților va avea o lungime de 100 de metri, cealaltă, pentru copii, de doar 30 de metri, ambele cu grade diferite de dificultate.
„Stânga – dreapta vor fi ziduri de escaladă. Avem în acest moment doar unul la Cornișa care nu este la fel de înalt, a fost un început dar completăm dotarea de acolo. Ziduri de patru – șase metri cu diferite înclinări, ziduri care pot fi escaladate într-un mod profesionist, pot fi făcute etape, investiția în sine se pretează și la competiții sportive, dar este realizată pentru agrement”
Bogdan Buhăianu, viceprimar
Pentru trasul cu arcul vor fi de asemenea două trasee, de 50 respectiv 25 de metri. Întregul parc va fi ocolit de un al treilea traseu care se adresează bicicliștilor pentru mountain-bike.
„Pentru cei care au solicitat acest lucru, iată le confirm astăzi, vom avea traseu de mountain-bike în Parcul Aventura de pe versantul Pacea. Deschis permanent, cu amenăjări specifice, sper să fie pe placul tinerilor. Am prins și acest obiectiv în finanțarea noastră”,
Cosmin Andrei, primar
În Aventura Parc se vor putea practica de asemenea airsoft și paintball. Iar zona aleasă în acest sens este una extrem de generoasă, pentru ca „lupta” să fie cu atât mai atractivă.
„5.000 de metri pătrați amenajați aici, inclusiv cu zone de copaci unde se pot ascunde, vor mai fi dotări suplimentare unde cei pasionați, să vină să facă aici recreere, campionate, ș.a.m.d. și sper să fie pe placul și a celor care merg la Vorona, știu că este un eveniment de tradiție acolo, iată pot veni și la Botoșani”,
Cosmin Andrei, primar
Pentru această zonă, în cadrul proiectului, în primă fază vor fi asigurate 10 seturi de echipamente cu diverse arme.
„O amenajare care va fi pe placul copiilor. Vom avea două căsuțe în copaci, în cadrul acestui proiect, amenajate în această zonă și care cu siguranță vor face deliciul celor mici care se vor cățăra în căsuța care poate nu o au în curțile de acasă și vom avea căsuțe în copaci”, a continuat primarul descrierea obiectivelor din parc.
Cele două căsuțe vor fi amplasate în copacii din latura care duce spre Dedeman.
Un alt obiectiv inexistent la Botoșani este un teren de baschet.
Problema urmează a fi rezolvată în cadrul acestui proiect generos. În jurul acestui teren bifuncțional va fi amenajată și o pistă de alergare, acoperită cu tartan. Va fi a doua, după cea din Parcul Mihai Eminescu, care urmează a fi dată în folosință în următoarea perioadă. Primarul:
„M-au întrebat tinerii unde joacă baschet la Botoșani. Aici, răspunsul este foarte clar, aici. teren amenajat cu tartan, coșuri și pe o parte și pe cealaltă astfel încât mai mulți tineri să folosească aceste terenuri. Și teren de fotbal, era folosită zona și înainte, când eram mic veneam aici să joc fotbal, în mlaștina de la Pacea, unde acum vom avea un teren amenajat”.
Cu Aventura Parc care vine în completarea Parcului Cornișa dar și cu spațiile locative nou construite în zonă, intrarea în municipiu dinspre Suceava ar urma să fie una total schimbată.
„Tot orașul se dezvoltă, avem investiții în municipiul Botoșani de peste 110 milioane de euro. Încet, încet aceste investiții se materializează, le puteți vedea în teren iar calendarul acestor investiții nu este unul cum ar putea comenta anumiți răutăcioși, să fie programate toate, finanțarea și licitațiile au făcut ca toate să fie finalizate în 2024, nu este o temporizare voită a proiectelor, important este că se fac”.
Cosmin Andrei, primar
Proiectul „Aventura Parc” a plecat de la o idee a fostului primar Ovidiu Portariuc și se concretizează în acest an.
Este realizat cu fonduri europene.
„12 milioane de lei aproximativ, ordinul de începere al lucrărilor s-a dat pe 21 mai, constructorul a făcut o mobilizare exemplară până acum. Încercăm să cheltuim toți banii pe care-i avem prin contractul de finanțare, bani nerambursabili de la Comisia Europeană. Bineînțeles va fi și o contribuție a noastră, a Primăriei”,
Cătălin Fetcu, director de dezvoltare în cadrul Primăriei
Nu în ultimul rând s-a pus accent și pe zona de spații verzi, fiind plantați în completarea celor existenți aproximativ 3.000 de arbuști.
Și, la fel de important, acest obiectiv ar urma să ofere zeci de locuri de muncă tinerilor din Botoșani.
„Propunem o organigramă pentru toate aceste obiective, să fie siguranță pentru copiii noștri, dincolo de supraveghere să avem și personal calificat, acreditat, pentru operarea tuturor facilităților care sunt aici și astfel creăm niște locuri de muncă. Îmi doresc să avem tineri în parcul de agrement, tineri care să meargă să facă cursurile necesare”,
Cosmin Andrei, primar
Aventura Parc are ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2023. Ulterior, Primăria urmează să avizeze toate obiectivele din cadrul complexului și să procedeze la angajarea personalului, cel mai probabil fiind nevoie de minimum 50 de angajați.
Ce să alegi între ceai și cafea? Ce beneficii îți aduce fiecare băutură
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
Află acum ce nu trebuie să lipsească din ghiozdanul tuturor elevilor!
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
USR Botoşani: Semnături pentru Elena Lasconi
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
Depozit de furaje cuprins de flăcări din cauza unui fumător
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile