Ca să explicăm: OSPA este Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice. ITCSMS este Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor. Iar OJZ este Oficiul Județean de Zootehnie. Toate funcționează sub umbrela Ministerului Agriculturii și au un rol mai mult sau mai puțin semnificativ în domeniul agriculturii.
Tocmai acești directori pe care nici prefectul Sorin Cornilă nu a prea avut ocazia să-i cunoască au fost vizați de o serie de vizite inopinate din partea reprezentantului Guvernului în teritoriu. Pe unii prefectul îi știa „din vedere”, alții erau „fără chip”.
Sorin Cornilă s-a deplasat mai întâi la sediul Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) care se află undeva pe Aleea Trandafirilor.
Oficiile de studii pedologice şi agrochimice, denumite OSPA, sunt organe tehnice de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi funcționează ca instituții de stat de interes public, cu personalitate juridică, în subordinea direcțiilor pentru agricultură județene.
În general, se ocupă cu calculul dozelor optime de îngrăşăminte organice și analize agrochimice specifice, după o metodologie standardizată.
„Sunt unități specializate și dispun de personal tehnic de specialitate, bază materială adecvată și o experiență bogată”, regăsim în descrierea unității.
Doar că descrierea de manual nu prea își are corespondent în realitatea de la Botoșani. Prefectul Sorin Cornilă a găsit un sediu într-o avansată stare de degradare, cu curtea aproape acoperită de vegetație și cu birouri nu tocmai proprii pentru activitatea unor salariați de stat.
Majoritatea, goale. Pentru că în această unitate lucrează doar cinci persoane, coordonatorul fiind tânărul Iulian Axinciuc care a intrat în sistem în urmă cu șapte ani. Despre el și colegii săi Botoșăneanul a scris anul trecut:
„Explicați-ne un pic activitatea dvs. de aici”, i-a cerut prefectul imediat ce a fost întâmpinat de șeful acestei instituții.
„Avem două programe naționale...”, a început Iulian Axinciuc, care s-a lansat apoi într-o prezentare succintă a activității. S-a ajuns la problema modului în care arată clădirea, iar prefectul l-a întrebat de ce nu s-a interesat de axe de finanțare pentru a obține fondurile necesare reabilitării.
„Rugămintea este să vă implicați și să cereți și suport dacă aveți nevoie, de la mine, prin mine. Nu m-ați contactat niciodată, sunt prefect de șase luni. Veniți, numărul meu este public: dle, prefect, uitați, ăsta sunt, asta facem, de asta aș avea nevoie. Încercăm să vorbim cu factorii decizionali să vă ajutăm aici, la Botoșani, nu putem rămâne la nivelul acesta”,
Sorin Cornilă, prefect
A urmat sediul de lângă Cimitirul Eternitatea a instituției care s-a numit cândva Oficiul Fitosanitar Botoșani cunoscut acum ca Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS).
Ce face această instituție?
Efectuează controlul calităţii seminţelor şi al materialului săditor în câmp şi în laborator, eliberează certificate oficiale de atestare a calităţii seminţelor şi materialului săditor, supraveghează, monitorizează şi acreditează agenţi economici furnizori de seminţe şi de material săditor pentru producere, condiţionare, tratare, ambalare, etichetare, depozitare, păstrare, transport şi comercializare. De asemenea, acreditează, supraveghează şi monitorizează laboratoare ale agenţilor economici din raza sa de activitate şi organizează, periodic, instruirea personalului acestora.
Și aici prefectul Sorin Cornilă a intrat în instituție verificând birourile. Într-unul dintre ele a dat de doi salariați, unul cu atribuții de conducere. După salutul firesc cei doi au fost întrebați ce fac.
„Muncim pentru operatori”, a răspuns Valerică Bârsan, care deține delegarea parțială de atribuții pentru funcția de conducere.
Odată trecută partea de introducere, prefectul s-a trezit în mijlocul unei telenovele profesionale care avea loc, culmea, între cei doar patru salariați. Care nu se înțeleg deloc profesional și au ajuns să consume adevărate episoade dramatice la locul de muncă.
Pe de o parte, o doamnă inginer agronom atestat în 1990, cu peste 40 de ani de activitate și ajunsă la vârsta pensionării dar care a preferat să continue în câmpul muncii.
Ea s-a plâns prima de colegi:
„La orice oră mă cheamă, chiar dacă e sâmbătă sau duminică, eu vin. Pentru că pe lângă sămânță mai văd și altceva, ceea ce pe colegii mei din interior îi supără. Zic că dacă nu am o delegare, eu nu am voie să mă duc, să mă deplasez când mă cheamă operatorul economic. Ceea ce eu consider că nu este corect, eu sunt inspector și sâmbătă și duminică și dacă nu cer motorina instituției și ore suplimentare”.
Prefectul, care a simțit că se îndreaptă oarecum spre un rol de psiholog mai degrabă decât administrativ, a încercat să liniștească atmosfera.
„Încercați să găsiți o stare de echilibru aici. Și așa funcționați într-o structură mică, acum știu că nu se mai fac angajări, dar din ianuarie trebuie neapărat să găsiți soluții pentru că de dvs. depinde și eu o să mă implic la chestiunea asta”.
Sorin Cornilă, prefect
Această instituție are în organigramă prevăzute un număr de opt posturi. Sunt ocupate doar cinci, patru specialiști și un șofer.
Singurul inginer agronom care a atins vârsta de 64 de ani i s-a plâns prefectului de cum este tratată de șef: „Mai urlă la mine și se poartă, cum se poartă”. Mai degrabă șoptit, i-a povestit lui Sorin Cornilă „chinurile profesionale” la care este supusă „pentru că mucește cel mai mult dintre toți”.
Prefectul a încercat să o liniștească: „situația este în atenția mea” și pentru a depăși momentul s-a deplasat în alt birou.
Acolo erau „colegii tendențioși” care au avut propria variantă ce o viza pe salariata care nu vrea să se pensioneze.
„Are anumite momente, nu totdeauna. Are momente când nu mai putem rezista, trebuie să plecăm din Inspectorat. Numai noi știm cum facem față”.
(...)
„Mari probleme, foarte mari, cu dovezi clare, nu așa pe vorbe. Ea e cea care sare. Ne-a îmbolnăvit. (...) Un exemplu... a fost o acreditare care se face la patru ani și o acreditare, de obicei, dacă nu sunt probleme, trece. Ei, s-au găsit niște probleme. Problemele nu trebuie să pice pe un singur om. Și doamna a interpretat și a început să dea: la o persoană a dat un tablou vertical, la alta un tablou orizontal. Pe mine m-a chemat la recepție și mi-a pus o coroană pe cap, cu flori de câmp, cu pitici, cu ceapă. O mănușă de sudură, o rotiță de cașcaval. Ce să vă mai spun? Deci, plâng, dacă vreți vă spun, nu numai asta”,
Valerică Bârsan, șeful instituției
Din nou, prefectul a încercat să liniștească apele:
„Sunteți într-o situație în care aveți lipsă de personal, dvs. trebuia doar să vă faceți toate formalitățile pentru că potrivit împuternicirii pe care o aveți dvs. scrie foarte clar că sunteți ordonator principal de credite și angajator. Stați în situația asta pe barba dvs. Doamna într-adevăr este în vârstă, haideți să găsim o stare de echilibru”.
Ieșirea din situația aproape imposibilă pentru a se lucra civilizat în această unitate ar fi pensionarea inginerei care le-ar aduce și prejudicii de imagine, printr-un comportament nespecific.
„Se duce la operatori și la 10 noaptea: dle, dar nu este lumină în magazie la 10 noaptea – aprind farurile. Sună persoane la miezul nopții să fiarbă sarmale. Sarmalele ei. Noi nu vorbim din cărți, noi spunem realitatea. Operatorii pot oricând să spună lucrul acesta, telefoane date pe la miezul nopții. Ea care este tolerată, dă telefoane și se plânge, noi nu ne plângem, noi îndurăm”,
a povestit o altă colegă
„Doamna ar trebui să plece acasă. Ea trebuie să plece acasă, cât timp angajăm și cât timp trece de la plecarea ei și până la venirea unui nou inginer, pentru că și acela trebuie trimis undeva și învățat pentru că nu poate. Nu poate de la ea prelua, toate prostiile le-ar putea prelua”,
a fost concluzia.
Se află pe Aleea Albina, aproape de Cimitirul Eternitatea.
Este o instituție competentă în domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea şi reproducţia animalelor, inspecţia de stat în zootehnie, controlul la producătorii şi prim-cumpărătorii de lapte, conservarea şi managementul durabil al resurselor genetice la animale.
Și este condusă de Geluca Melniciuc, unul dintre directorii văzuți mai rar.
Se afla la birou și a părut surprinsă de vizita șefului Prefecturii care a salutat-o cordial:
„D-na director, bună ziua. Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani. Nu v-am văzut la Colegiul Prefectural, cred că o dată ați fost de când sunt eu, ați fost?”.
Geluca Melniciuc a dat de înțeles că activitatea de control pe care a derulat-o în această vară i-a făcut aproape imposibilă participarea la ședințele de la Prefectură.
„Ei, nu, acum de când a început controlul pe teren, eu fiind responsabil să emit ordine și rapoarte de control... Avem două echipe care pleacă în teren, la solicitarea APIA pentru verificarea eșantionului zootehnic”,
Geluca Melniciuc, șefa Oficiului de Zootehnie
Prefectul a rugat-o să-i povestească despre activitatea instituției: ”Vai, dar trebuie să am grijă ce scot pe gură”. Cu toate emoțiile, i-a făcut o trecere în revistă a profilului unității și spre deosebire de vizita anterioară plină de animozități profesionale, în acest colectiv relațiile erau călduroase: „Îmi place ceea ce fac și trecând prin toate astea am învățat multe. Și nu vreau să ajung la etapa în care spun: vai, trebuie să merg și astăzi la serviciu. Vin cu drag”.
Prefectul Sorin Cornilă i-a sugerat să mențină o legătură mai strânsă cu instituția pe care o reprezintă și i-a transmis spre final: „Telefonul meu este public, haideți să încercăm să construim ceva. Care este rolul nostru? Să facem lucrurile mai bune decât sunt”.
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
Ce să alegi între ceai și cafea? Ce beneficii îți aduce fiecare băutură
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
Află acum ce nu trebuie să lipsească din ghiozdanul tuturor elevilor!
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
USR Botoşani: Semnături pentru Elena Lasconi
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile