Reportaj
Elevii „altfel” care învață să câștige o pâine prin muncă, de la semi-analfabeți care pot fi utili societății, până la indeciși – VIDEO&FOTO

Sunt clase pestrițe, cu persoane care nu au aceeași vârstă și nici același nivel de studii. Bărbați și femei, etnii diferite.

Elevii care învață meserii

 

Singurul numitor comun în cazul acestor cursanți este dorința de a învăța o meserie pentru a avea ulterior un loc de muncă. Pentru unii dintre ei, participarea la un interviu și semnarea unui contract de muncă devine într-adevăr o țintă dificil de atins. Abia știu să scrie și să citească, iar un eventual dialog le ridică probleme.

 

Și aici intervine Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani, instituția care oferă mult mai mult societății, decât plata unor indemnizații de șomaj.

Salariații acestei unități de stat sunt de fapt o punte importantă între angajatorul care mizează pe creșterea propriei afaceri și are nevoie de personal calificat. Și cetățenii care vor să muncească dar fie nu au calificarea necesară, fie nu au școală.

 

AJOFM organizează cursuri de formare profesională în domeniile de activitate de unde există cerere. Acolo unde există deficit, la Botoșani fiind vorba despre HoReCa, industria confecțiilor, construcții și servicii de alimentație publică. Alte calificări mai progresiste sunt de nișă, cu solicitări mai restrânse, respectiv formare profesională pentru absolvenții de studii superioare.

 

Joi, 1 februarie 2024

 

Început de lună și totodată un nou început pentru 27 de botoșăneni adunați într-una dintre sălile AJOFM. Toți s-au înscris la un curs de lucrător comercial și se află în fața unui drum aparent lung, de trei luni, în care se vor familiariza cu cerințele acestei meserii.

Și, cel mai probabil la absolvire, se vor angaja.

 

În sală, pe lângă conducerea instituției, începutul de curs a fost marcat prin prezența unui lector dar și a conducerii unei alte unități de stat cu rol decisiv în formarea profesională.

 

„Omul cât trăiește, învață și nu face decât să aducă un plus în ceea ce înseamnă cariera profesională a unei persoane. Ori învățăm o meserie nouă, ori învățăm o altă meserie pe lângă cea pe care deja o avem. O meserie care ne poate ajuta să ocupăm un loc de muncă mai bine plătit și un loc de muncă unde să putem fi performanți și să facem față atribuțiilor pe care angajatorii ni le dau”,

Anca Apăvăloaie, director executiv AJOFM

 

 

Statul oferă o calificare doar celor serioși

 

Șefa AJOFM a avut grijă să facă apel la responsabilitate. Cursanții au obligația de a participa la toate orele din cursul de formare profesională.

Mai ales că această calificare oferită de stat este cu titlu gratuit și cu beneficii pe termen lung. În caz contrar, calitatea de cursant se schimbă în cea de debitor, existând inclusiv riscul în care să le fie imputate celor care absentează nemotivat, costurile organizării cursului de formare profesională.

 

„Nu întâmplător suntem astăzi aici atâtea persoane și mai sunt în back-office persoane care lucrează pentru a vă acorda servicii și pentru a vă ajuta să fiți integrați pe piața muncii. Adică începeți și finalizați pentru că altfel înseamnă timp pierdut și pentru noi și pentru dv. și pentru lectori și pentru organizatorul de curs. Înseamnă bani cheltuiți fără un rezultat”,

Anca Apăvăloaie, director executiv AJOFM

 

Gabriela Daniela Condurache

 

Are calitatea de lector curs și va parcurge alături de cei 27 de cursanți toate cele 360 de ore de calificare.

Suportul de curs se întinde pe durata a trei luni și urmează a se finaliza în aprilie când toți cursanții vor da un examen.

 

„Orele de teorie sunt 120, orele de practică de 240 de ore, ocupând numărul total de ore din cadrul programului de formare profesională, corespunzător standardului ocupațional. Apoi vom face conform programei de pregătire, modulele aferente precum și tematica conținutului, pe fircare etapă. La final, examenul final de absolvire în care îmi doresc să avem o promovabilitate de 100%”,

Gabriela Daniela Condurache, lector curs (foto jos)

 

 

La absolvire cursanții obțin un certificat de calificare profesională recunoscut la nivel național dar și în spațiul european.

 

Programul profesional este unul specific meseriei de comerț.

 

„Vom învăța toate aspectele de comercializare a produselor de pe fiecare ramură în parte și consider că este un plus valoare pentru ei, ca individ pentru că reconversia profesională se face la oricare moment al vieții. Deci nu este strict o meserie care merge până la sfârșitul vieții”,

Gabriela Daniela Condurache, lector curs

 

Pentru probele de practică se vor încheia convenții cu agenți economici iar cursanții vor munci „cot la cot” cu lucrătorii comerciali din magazine pentru a deprinde tot ce înseamnă această activitate.

 

Cine oferă cursurile?

 

Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) este o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Muncii și furnizează servicii de formare profesională la nivel regional.

La Botoșani probabil că puține sunt persoanele care știu de existența acestei instituții publice.

 

CRFPA Tg. Mureș spre exemplu are arondate patru agenții ale forței de muncă, printre care și Botoșani.

 

Șefa acestei instituții a parcurs aproape 350 de kilometri pentru a fi prezentă la deschiderea primului curs de calificare profesională organizat de AJOFM anul acesta.

 

„Noi venim cu oferta noastră profesională în toate zonele în care noi avem solicitări. Ca urmare, noi nu acoperim doar aceste zone ci lucrăm și cu Bihor, Harghita, Alba, Satu Mare și cu oricare altă agenție care ne solicită aceste programe de formare profesională”,

Ramona Rusu, director CRFPA Tg. Mureș (foto jos)

 

 

Cum știm că avem nevoie de serviciile acestei instituții?

 

Practic, în urma propunerilor pe care le înaintează AJOFM Botoșani, urmare a cererii de pe piața muncii locale. Angajatorii botoșăneni completează o serie de chestionare în care se reflectă nevoia de angajați și tipul de profesionalizare.

În funcție de meseriile care sunt cerute pe piața forței de muncă sunt organizate aceste cursuri de formare profesională, oferite de furnizorul CRFPA.

 

„Serviciile noastre de formare profesională sunt îndreptate cu precădere pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, persoane care se află în evidențele AJOFM. Însă, noi venim cu aceste servicii și pentru alte persoane interesate, adică angajații angajatorilor sau persoane care doresc să se califice într-o anumită ocupație, să se perfecționeze, să se specializeze într-un anumit domeniu”,

Ramona Rusu, director CRFPA Tg. Mureș

 

Ce facem cu semi-analfabeții?

 

Ei bine, statul, prin instituțiile specifice a rezolvat de curând și problema miilor sau poate a zeciilor de mii (la nivel național) a persoanelor cu un nivel scăzut de educație.

Adică, cei cu patru clase care abia știu să scrie și să citească.

 

„Anul trecut am avut extrem de multe grupe și a fost o măsură benefică pentru că au fost introduse aceste programe de nivel 1, până anul trecut ne-am confruntat cu o problemă pentru că, condiția minimă de acces era învățământ gimnazial, persoanele cu învățământ primar rămânând cumva descoperite și neputând să-i cuprindem la aceste programe de formare profesională”,

Ramona Rusu, director CRFPA Tg. Mureș

 

Aceste persoane au participat la cursuri de formare profesională în meserii precum îngrijitori spații verzi sau pe partea de curățenie și cu un certificat de formare profesională obținut la final își pot găsi un loc de muncă în România și chiar în străinătate.

În jur de 2.000 de astfel de persoane au fost calificate anul trecut, printre ele și botoșăneni.

La polul opus se regăsesc absolvenții de studii superioare care țintesc deprinderea de noi aptitudini certificate, cum ar fi formator sau consilier de dezvoltare personală. Sau își pot însuși competențe antreprenoriale.

 

Ucenicii care muncesc la patron, plătiți de stat

 

O altă măsură care repară din deficitul de pe piața forței de muncă, urmare a migrației masive a populației în alte țări este un normativ care vizează formarea angajaților la locul de muncă.

 

„Vine oarecum în sprijinul angajatorilor și constă oarecum în calificarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă care ulterior vor fi ucenici ai angajatorilor, să se califice la locul de muncă. Este un stadiu de practică, durata acestor ucenicii depinzând de programul de formare profesională, respectiv pentru programele de nivel 1 durata va fi de șase luni, pentru cele de 360 de ore, nivel doi va fi de 12 luni iar pentru cele de 720 de ore, durata va fi de doi ani”,

Ramona Rusu, director CRFPA Tg. Mureș

 

În această perioadă furnizorul de formare profesională, adică Centrul de Formare Profesională a Adulților vine în sprijinul angajatorilor cu formatori.

Iar statul oferă lunar o subvenție în valoare de 2.250 de lei pentru fiecare ucenic cu condiționalitatea păstrării acestuia pe toată perioada uceniciei.

 

CRFPA oferă cursuri de formare profesională pentru meserii precum: administrator pensiune turistică, ajutor bucătar, baby-sitter, brutar, bucătar, cameristă, coafeză, comunicare în limbo străine, electrician, femeie de serviciu, mecanic auto, confecționer, machior, montator instalații solare, operator PC, ospătar, sudor, tâmplar, zidar, etc.  

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Marea familie a prieteniei sau locul de întâlnire al semi-analfabeților și „experților”? – Oameni care nu știu să scrie românește erau mari virusologi VIDEO
REPORTAJ Irina, femeia din oraș aflată zilnic la volanul unui uriaș pe roți: Atât timp cât îți place... FOTO & VIDEO

 

REPORTAJ: Padocul orașului aproape plin, câinii strânși de pe străzi cu Poliția, au fost aplicate și amenzi – VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
Cum credeti ca se simt persoanele care fac acest curs si citesc aceste randuri? De ce i jigniti fara sa ii cunoasteti personal? Sa va fie rusine! Aveti acordul lor sa publicati fotografii cu ei?
2 februarie 2024, 10:09
Sondaj
Credeți că se salvează FC Botoșani de la retrogradare?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din păcate, observ că Partidul Național Liberal a luat altă cale și anume calea slugarnică devenind anexa pesedeului… Am atras atenția în mai multe rânduri despre calea greșită aleasă de peneliști, am reacționat în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
11.6 o C
Dorohoi
11.6 o C
Bucecea
11.0 o C
Darabani
11.3 o C
Saveni
12.1 o C
Ştefăneşti
12.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.