Sunt clase pestrițe, cu persoane care nu au aceeași vârstă și nici același nivel de studii. Bărbați și femei, etnii diferite.
Singurul numitor comun în cazul acestor cursanți este dorința de a învăța o meserie pentru a avea ulterior un loc de muncă. Pentru unii dintre ei, participarea la un interviu și semnarea unui contract de muncă devine într-adevăr o țintă dificil de atins. Abia știu să scrie și să citească, iar un eventual dialog le ridică probleme.
Și aici intervine Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani, instituția care oferă mult mai mult societății, decât plata unor indemnizații de șomaj.
Salariații acestei unități de stat sunt de fapt o punte importantă între angajatorul care mizează pe creșterea propriei afaceri și are nevoie de personal calificat. Și cetățenii care vor să muncească dar fie nu au calificarea necesară, fie nu au școală.
AJOFM organizează cursuri de formare profesională în domeniile de activitate de unde există cerere. Acolo unde există deficit, la Botoșani fiind vorba despre HoReCa, industria confecțiilor, construcții și servicii de alimentație publică. Alte calificări mai progresiste sunt de nișă, cu solicitări mai restrânse, respectiv formare profesională pentru absolvenții de studii superioare.
Început de lună și totodată un nou început pentru 27 de botoșăneni adunați într-una dintre sălile AJOFM. Toți s-au înscris la un curs de lucrător comercial și se află în fața unui drum aparent lung, de trei luni, în care se vor familiariza cu cerințele acestei meserii.
Și, cel mai probabil la absolvire, se vor angaja.
În sală, pe lângă conducerea instituției, începutul de curs a fost marcat prin prezența unui lector dar și a conducerii unei alte unități de stat cu rol decisiv în formarea profesională.
„Omul cât trăiește, învață și nu face decât să aducă un plus în ceea ce înseamnă cariera profesională a unei persoane. Ori învățăm o meserie nouă, ori învățăm o altă meserie pe lângă cea pe care deja o avem. O meserie care ne poate ajuta să ocupăm un loc de muncă mai bine plătit și un loc de muncă unde să putem fi performanți și să facem față atribuțiilor pe care angajatorii ni le dau”,
Anca Apăvăloaie, director executiv AJOFM
Șefa AJOFM a avut grijă să facă apel la responsabilitate. Cursanții au obligația de a participa la toate orele din cursul de formare profesională.
Mai ales că această calificare oferită de stat este cu titlu gratuit și cu beneficii pe termen lung. În caz contrar, calitatea de cursant se schimbă în cea de debitor, existând inclusiv riscul în care să le fie imputate celor care absentează nemotivat, costurile organizării cursului de formare profesională.
„Nu întâmplător suntem astăzi aici atâtea persoane și mai sunt în back-office persoane care lucrează pentru a vă acorda servicii și pentru a vă ajuta să fiți integrați pe piața muncii. Adică începeți și finalizați pentru că altfel înseamnă timp pierdut și pentru noi și pentru dv. și pentru lectori și pentru organizatorul de curs. Înseamnă bani cheltuiți fără un rezultat”,
Anca Apăvăloaie, director executiv AJOFM
Are calitatea de lector curs și va parcurge alături de cei 27 de cursanți toate cele 360 de ore de calificare.
Suportul de curs se întinde pe durata a trei luni și urmează a se finaliza în aprilie când toți cursanții vor da un examen.
„Orele de teorie sunt 120, orele de practică de 240 de ore, ocupând numărul total de ore din cadrul programului de formare profesională, corespunzător standardului ocupațional. Apoi vom face conform programei de pregătire, modulele aferente precum și tematica conținutului, pe fircare etapă. La final, examenul final de absolvire în care îmi doresc să avem o promovabilitate de 100%”,
Gabriela Daniela Condurache, lector curs (foto jos)
La absolvire cursanții obțin un certificat de calificare profesională recunoscut la nivel național dar și în spațiul european.
Programul profesional este unul specific meseriei de comerț.
„Vom învăța toate aspectele de comercializare a produselor de pe fiecare ramură în parte și consider că este un plus valoare pentru ei, ca individ pentru că reconversia profesională se face la oricare moment al vieții. Deci nu este strict o meserie care merge până la sfârșitul vieții”,
Gabriela Daniela Condurache, lector curs
Pentru probele de practică se vor încheia convenții cu agenți economici iar cursanții vor munci „cot la cot” cu lucrătorii comerciali din magazine pentru a deprinde tot ce înseamnă această activitate.
Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) este o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Muncii și furnizează servicii de formare profesională la nivel regional.
La Botoșani probabil că puține sunt persoanele care știu de existența acestei instituții publice.
CRFPA Tg. Mureș spre exemplu are arondate patru agenții ale forței de muncă, printre care și Botoșani.
Șefa acestei instituții a parcurs aproape 350 de kilometri pentru a fi prezentă la deschiderea primului curs de calificare profesională organizat de AJOFM anul acesta.
„Noi venim cu oferta noastră profesională în toate zonele în care noi avem solicitări. Ca urmare, noi nu acoperim doar aceste zone ci lucrăm și cu Bihor, Harghita, Alba, Satu Mare și cu oricare altă agenție care ne solicită aceste programe de formare profesională”,
Ramona Rusu, director CRFPA Tg. Mureș (foto jos)
Practic, în urma propunerilor pe care le înaintează AJOFM Botoșani, urmare a cererii de pe piața muncii locale. Angajatorii botoșăneni completează o serie de chestionare în care se reflectă nevoia de angajați și tipul de profesionalizare.
În funcție de meseriile care sunt cerute pe piața forței de muncă sunt organizate aceste cursuri de formare profesională, oferite de furnizorul CRFPA.
„Serviciile noastre de formare profesională sunt îndreptate cu precădere pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, persoane care se află în evidențele AJOFM. Însă, noi venim cu aceste servicii și pentru alte persoane interesate, adică angajații angajatorilor sau persoane care doresc să se califice într-o anumită ocupație, să se perfecționeze, să se specializeze într-un anumit domeniu”,
Ramona Rusu, director CRFPA Tg. Mureș
Ei bine, statul, prin instituțiile specifice a rezolvat de curând și problema miilor sau poate a zeciilor de mii (la nivel național) a persoanelor cu un nivel scăzut de educație.
Adică, cei cu patru clase care abia știu să scrie și să citească.
„Anul trecut am avut extrem de multe grupe și a fost o măsură benefică pentru că au fost introduse aceste programe de nivel 1, până anul trecut ne-am confruntat cu o problemă pentru că, condiția minimă de acces era învățământ gimnazial, persoanele cu învățământ primar rămânând cumva descoperite și neputând să-i cuprindem la aceste programe de formare profesională”,
Ramona Rusu, director CRFPA Tg. Mureș
Aceste persoane au participat la cursuri de formare profesională în meserii precum îngrijitori spații verzi sau pe partea de curățenie și cu un certificat de formare profesională obținut la final își pot găsi un loc de muncă în România și chiar în străinătate.
În jur de 2.000 de astfel de persoane au fost calificate anul trecut, printre ele și botoșăneni.
La polul opus se regăsesc absolvenții de studii superioare care țintesc deprinderea de noi aptitudini certificate, cum ar fi formator sau consilier de dezvoltare personală. Sau își pot însuși competențe antreprenoriale.
O altă măsură care repară din deficitul de pe piața forței de muncă, urmare a migrației masive a populației în alte țări este un normativ care vizează formarea angajaților la locul de muncă.
„Vine oarecum în sprijinul angajatorilor și constă oarecum în calificarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă care ulterior vor fi ucenici ai angajatorilor, să se califice la locul de muncă. Este un stadiu de practică, durata acestor ucenicii depinzând de programul de formare profesională, respectiv pentru programele de nivel 1 durata va fi de șase luni, pentru cele de 360 de ore, nivel doi va fi de 12 luni iar pentru cele de 720 de ore, durata va fi de doi ani”,
Ramona Rusu, director CRFPA Tg. Mureș
În această perioadă furnizorul de formare profesională, adică Centrul de Formare Profesională a Adulților vine în sprijinul angajatorilor cu formatori.
Iar statul oferă lunar o subvenție în valoare de 2.250 de lei pentru fiecare ucenic cu condiționalitatea păstrării acestuia pe toată perioada uceniciei.
CRFPA oferă cursuri de formare profesională pentru meserii precum: administrator pensiune turistică, ajutor bucătar, baby-sitter, brutar, bucătar, cameristă, coafeză, comunicare în limbo străine, electrician, femeie de serviciu, mecanic auto, confecționer, machior, montator instalații solare, operator PC, ospătar, sudor, tâmplar, zidar, etc.
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
Ce să alegi între ceai și cafea? Ce beneficii îți aduce fiecare băutură
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
Află acum ce nu trebuie să lipsească din ghiozdanul tuturor elevilor!
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
USR Botoşani: Semnături pentru Elena Lasconi
Redacția Botoșăneanul
Sep 09, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile