REPORTAJ: Fetele care ridică patru tone într-o zi - GALERIE FOTO

 

La o vârstă la care multe alte fete încă se joacă cu păpuşile câteva şcolare, din care unele abia intrate în gimnaziu, se luptă cu greutăţi mai mari decât ele. Zilnic intră în sala de antrenament a Clubului Sportiv Botoşani şi se pregătesc pentru un sport care până mai ieri părea a fi unul destinat doar bărbaţilor: halterele.

Secţia de profil s-a înfiinţat în 2007, la iniţiativa preşedintelui Federaţiei Române de Haltere (FRH) Nicu Vlad şi a directorului clubului, Andrei Amos. Campionul olimpic a observat că există un potenţial imens în zonă, şefii sportului de la Botoşani i-au pormis că vor amenaja o sală de antrenament cu toate dotările necesare, o cantină şi spaţii de cazare, astfel încât mai întâi s-a înfiinţat o secţie, apoi un centru naţional al FRH, pentru ca în 2010 să ia fiinţă şi un centru olimpic de junioare II. Şi asta pentru că rezultatele nu s-au lăsat prea mult aşteptate. În primul an de după constituirea secţiei s-au câştigat şi primele titluri naţionale. Ele au fost urmate de performanţe obţinute la competiţii internaţionale, iar majoritatea aparţin fetelor. Elocvent este ce s-a întâmplat anul trecut la campionatele europene de cadeţi şi juniori desfăşurate în Spania şi Cipru. Sportivii botoşăneni au obţinut nouă medalii de aur, argint şi bronz, iar toate acestea au fost aduse acasă de două fete, Andreea Aanei şi Bianca Molie. Anul acesta, în Peru, la Campionatul Mondial de Cadeţi, singura medalie a aparţinut tot unei fete, Bianca Molie. „Secţia de haltere a fost şi este mixtă. S-au afirmat mai repede fetele pentru că, oricum, greutăţile sunt mai mici decât cele pe care le ridică băieţii”, a explicat Andrei Amos, directorul CS Botoşani.

Regim de armată
Atât fetele cât şi băieţii sunt pregătiţi de antrenorii Constantin Urdaş şi Vasile Cociurcă, trimişi de la Bucureşti şi de instructorul sportiv Amalia Grigoraş. Antrenamentele sunt dure, o fată ajungând să ridice însumat la o şedinţă circa patru tone de greutăţi. „Aici este un potenţial enorm, deci dacă mâine vreau să aduc o sută de copii, aduc o sută. Când am fost ultima oară la o selecţie erau copii care strigau «vreau şi eu, vreau şi eu»”, a afirmat antrenorul Cociurcă. Deşi unele nereuşite se lasă cu plânsete, iar fetele au bătături în palme, nu renunţă. Toate sunt din judeţ, iar clubul le oferă masă şi casă inclusiv în vacanţă neavând voie să părăsească locaţia decât foarte rar întrucât, cu excepţia zilei de duminică, trebuie zilnic să se antreneze.

Halterofilă la 11 ani
Cea mai tânără componentă a lotului de haltere are numai 11 ani. Alexandra Corduneanu are însă deja doi ani de când s-a apucat de acest sport. Mihai Drescanu, unul dintre antrenorii de la CS Botoşani, i-a observat întâmplător calităţile fizice, când o colegă de-a fetei îşi serba ziua de naştere. I-a propus să vină într-o zi la club, a răspuns invitaţiei şi de atunci nu a mai plecat. „La început a fost mai greu, apoi m-am obişnuit”, a spus Alexandra, care în cei doi ani de când se luptă cu greutăţile a ajuns de la 40 la 53 de kilograme.

30 de sportivi are secţia de haltere de la CS Botoşani, din care 18 sunt fete.