REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO

Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.

 

Orașul cu 5.000 de suflete

 

Oraș din 2004, Ștefăneștiul și-a luat avânt în ultimii ani prin tot felul de proiecte prin care cele peste 5.000 de suflete să înceapă să simtă mai „ca la oraș”. Prioritară pentru administrația publică locală dar și pentru deconcentratele din teritoriu este educația care formează generațiile viitoare. Și infrastructura școlară.

 

În viziunea de dezvoltare a orașului a fost inclus evident și Liceul „Ștefan D. Luchian”. Înființat în 1962 ca liceu teoretic a funcționat cu două secții, uman și real până în 1976, când a fost transformat în liceu industrial, patronat de uzina IUPS Botoșani.

În 1990 a redevenit liceu teoretic, cu profil matematică – informatică și științe sociale, în 2004 a fost transformat în Grup Școlar, prin crearea unor clase de arte și meserii iar în 2012 a obținut denumirea de Liceu Teoretic.

 

Laborator de informatică susținut cu donații

 

Peste 840 de elevi învață la liceul din Ștefănești. Și mai bine de jumătate dintre ei vor avea acces la un al doilea laborator de informatică amenajat datorită unei donații de 21 de calculatoare din partea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ).

Inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc a făcut donația.

 

„Aceste calculatoare au fost achiziționate printr-un proiect POCU și s-au aflat în dotarea sălii de ședințe a Inspectoratului Școlar până în luna decembrie a acestui an. Am considerat că sunt mai utile pentru o școală decât să fie păstrate la Inspectoratul Școlar doar ca design, să zicem așa și folosite o dată, de două ori pe an. Vor fi folosite de către copiii de la Liceul din Ștefănești, sperăm să contribuim astfel la pasul mic pe care l-am făcut noi în direcția digitalizării acestei unități de îmvățământ”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general

 

Vechile computere din liceu, cu excepția laptopurilor, erau deja perimate iar copiilor le era greu să se familiarizeze cu noțiunile acestei discipline.

Vor avea acces la noile calculatoare pentru a dobândi cunoștințele necesare de operare PC fără de care în prezent aproape că nu se poate efectua nicio activitate.

 

„Vor beneficia de aceste calculatoare 350 de elevi de la nivel liceal, plus 290 de copii din ciclul gimnazial. Bineînțeles și cadre didactice și dacă va fi nevoie și pentru cei de la primar, cu mare drag, pentru că aceste calculatoare sunt de un real folos și ne ajută foarte mult pentru desfășurarea activităților atât școlare cât și extrașcolare”,

Veronica Chiaburu, directorul Liceului Ștefan D. Luchian

 

Primăria vrea să țină pasul cu digitalizarea

 

Primarul Florin Buțura face parte din marea familie a Liceului „Ștefan D. Luchian” în urma deselor vizite printre copii pentru a afla necesitățile unității.

Asigurarea utilităților și a condițiilor în care învață copiii cade până la urmă în sarcina Primăriei Ștefănești pe care o conduce din 2016.

Are pregătit un proiect ambițios prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin care să fie modernizat și liceul.

 

„La Liceul Ștefănești am accesat un proiect de 7 milioane de lei, prin fonduri europene, prin PNRR pentru eficientizarea energetică a clădirii, înlocuirea șarpantei, geamuri, uși, achiziționarea unei centrale termice, parcare și tot ce este necesar pentru a fi un liceu de zilele noastre”,

Florin Buțura, primarul orașului Ștefănești

 

Un alt program aprobat spre finanțare este ”e-school Ștefănești: Dotarea a 620 de elevi și cadre didactice cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informației”, prin aceeași sursă de finanțare, respectiv PNRR, prin care vor fi achiziționate ecrane de proiecție pentru perete, proiectoare, laptopuri, table interactive sau tablete pentru uz școlar. Valoarea acestui proiect este de 1,3 milioane de lei.