Ceea ce s-a petrecut joi dimineață pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost un moment plin de emoție și o lecție dureroasă de viață, deopotrivă.
În oraș a ajuns câinele ghid pe nume Basil, urmare a unor eforturi depuse de medicul deputat Tamara Ciofu.
Basil este un labrador de culoare neagră, cu mamă din Croația și tată din Bulgaria, dresat să fie ghid pentru persoane nevăzătoare. A ajutat un tânăr din Botoșani care trăiește în întuneric într-un exercițiu demonstrativ de traversare a străzii sau de ghidare către anumite locuri pentru care a primit comenzi.
Câinele ghid a fost adus la Botoșani de reprezentanții Fundației ”Light into Europe” și pus la dispoziția membrilor Asociației Nevăzătorilor, într-o formă delicată de experiment, însă cu scopul clar de a fi încurajată o astfel de practică și la noi, la Botoșani.
Persoanele nevăzătoare care doresc un câine ghid în primă fază trebuie să sune la Fundația ”Light into Europe” care are sediul la București, numărul de contact putând fi găsit pe pagina de Facebook a acestei organizații.
„Se face o evaluare telefonică în care se iau anumite informații de bază. Apoi urmează ca noi să contactăm persoana respectivă și să stabilim de comun acord o întâlnire la București pentru o evaluare mult mai amănunțită. Ideea este că nu orice câine se potrivește unei persoane nevăzătoare și tocmai de asta avem nevoie de o evaluare amănunțită să vedem stilul de viață al persoanei, cum merge, ce mobilitate are și să găsim astfel cel mai bun câine pentru persoana respectivă”,
Severian Pavel, instructor canin Fundația ”Light into Europe”
La nivel național au obținut un câine ghid în jur de 15 persoane nevăzătoare.
Partea bună este cea privitoare la costuri și anume că nevăzătorii nu trebuie să cheltuiască nimic pentru a intra în posesia unui prieten necuvântător.
„Costurile sunt suportate în totalitate de Fundația ”Light into Europe”. Nu costă absolut nimic să primești un câine, mâncare, veterinar. Noi decontăm. Mâncarea o trimitem prin curier în toată țara, iar costurile cu veterinarul le suportăm tot noi, facem un contract cu un veterinar”,
Severian Pavel, instructor canin Fundația ”Light into Europe”
Un astfel de câine intră în dresaj de la 3 luni și trece printr-un proces care durează până la doi ani de zile pentru a putea căpăta abilități de ghid pentru persoane nevăzătoare.
În primul an de viață învață lucrurile de bază, respectiv cum să se comporte și cum să socializeze, să mănânce la comandă și să își facă nevoile fiziologice la fel.
În privința rasei…
„Noi în România folosim labradori și golden retriverier pentru că sunt recunoscuți ca o rasă liniștită, non-agresivă și așa cum am întâlnit și aici în sală (n.r. Direcția Copilului) sunt persoane care se tem foarte mult de câini și au impresia că toți câinii sunt agresivi. Dacă aș pune german shepard în ham s-ar putea să se facă loc în jurul lui și să nu ne mai atingem scopul, pentru că un astfel de câine nu are rolul doar de a ghida, are și rolul de a integra persoana nevăzătoare în comunitate”,
Severian Pavel, instructor canin Fundația ”Light into Europe”
Un alt aspect inedit este faptul că, acest câine ghid răspunde la întrebări adresate într-o limbă străină pentru a evita situații în care să primească comenzi de exemplu, pe stradă, de la persoane necunoscute.
Basil, câinele ghid care ne-a vizitat astăzi a ajuns și la o grădiniță unde a avut un scurt contact cu copiii de acolo. Deputatul Tamara Ciofu a demarat o amplă campanie în care a adunat șefii importanți de la Botoșani pentru a veni în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale din municipiu și județ, pe toate căile posibile.
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL: