Renașterea unui monument istoric: Biserică de lemn salvată de o asociație 

Voluntarii de la Ambulanța pentru Monumente și-au unit forțele pentru a salva biserica de lemn din Ionășeni, pentru a readuce la viață acest monument istoric important

 

Debutul lucrărilor de restaurare

 

 

Lucrările au debutat la începutul lunii iulie, când voluntarii asociației au decopertat vechiul acoperiș din șindrilă, se arată pe pagina de Facebook a asociației.

 

După curățare, schela acoperișului a fost întărită și astereala a fost schimbată. În prezent este montată șindrila. De asemenea au fost montate cele două cruci de lemn de pe acoperiș.

 

Lucrările de punere în siguranță sunt susținute de comunitatea locală și de mai mulți sponsori, fiind supravegheate de specialiști în domeniul conservării și a restaurării monumentelor istorice.

 

 

 

Istoria bisericii de lemn

 

 

„Biserica de lemn din localitatea Ionășeni, comuna Trușești, județul Botoșani, este una dintre cele mai vechi biserici de lemn din țară. Fiind închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, biserica a fost construită în anul 1234, de către un înaintaș al lui Dragoș Vodă”, se arată pe site-ul Primăriei Trușești.

 

În ziua de 18 ianuarie 1827, bisericuța de lemn din livadă a fost resfințită, trecând la acea dată printr-o serie de reparații majore.

Datele istorice despre monumentul din satul Ionășeni sunt incerte, unele surse o menționează ca datând din secolul al 17-lea, potrivit basilica.ro

 


Salvarea patrimoniului imobil

 


Ambulanța pentru Monumente este un proiect inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum și dezvoltat de către o serie de organizații existente sau nou create din domeniul patrimoniului cu activitate independentă în mai multe regiuni ale României.

 

 Scopul programului este salvarea patrimoniul imobil.

 

(Foto : Facebook)