Remember Ţâbuleac, destinul de partid al omului cu alarma din PDL

 

Seara trecută încercam să fac un top al celor mai mediatizaţi oameni din administraţia locală a ultimilor patru ani. N-am mai terminat clasamentul fiindcă tot dând căutări pe site am (re)descoperit că unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai fostei guvernări a fost chiar reprezentantul PDL din Consiliul Judeţean. Sigur, acesta este un lucru ştiut, însă ieşirile publice ale lui Mihai Ţâbuleac din ultimii patru ani apar într-o cu totul altă lumină acum, după ce USL i-a ras pe foştii portocalii în mai toată ţara. 
Septembrie 2009, despre finanţarea sistemului de protecţia a copilului
“Autorităţile centrale au mai mult plăcerea de a hotărî cu privire la normări şi scheme de personal şi ne lasă pe noi să rezolvăm problema finanţării. Cu privire la finanţare, nu s-a făcut ceea ce trebuia să se facă”.
Ianuarie 2010, despre alegerile din PDL
 „E un lucru bun că se fac alegeri. Trebuiau făcute mai de mult. Organizarea de alegeri este un fenomen care ar trebui să fie la ordinea zilei în partidele politice”.
Aprilie 2010, despre noul statut PDL
„Se face o discriminare în modalitatea de a ajunge în acelaşi organism al partidului (…). Numai dacă împărăţia îţi aprobă tu poţi candida. Este absolut neconstituţional”.
Iunie 2010, despre modul de lucru al Guvernului
„Am văzut că erau cam mulţi, de un contract ca al nostru se ocupau vreo 3-4 de acolo. I-am întrebat direct ce le mai trebuie şi mi-au spus că nu trebuie nici pe verticală, nici pe orizontală, ci pe cant (…). Azi mi-au spus că este rezolvată problema, am şi documente în sensul acesta, iar cînd s-au dus la Bucureşti iar au găsit nişte chichiţe (…). Boala României este birocraţia excesivă. Asta reprezintă principalul motiv pentru că există o criză dureroasă şi tot de aici ar trebui să vină şi soluţia”
Septembrie 2010, despre planul anticriză
 Măsura reducerii salariale „s-a aplicat ca o pedeapsă”
„E greşit că s-au tăiat cote identice de 25% din toate salariile celor din sistemul bugetar pentru că măsura corectă era să se facă o restructurare a aparatului, absolut necesară din punctul meu de vedere, şi se genera în felul acesta atît o economie şi o eficientizare a activităţii. S-a aplicat măsura ca o pedeapsă şi nu ca un demers pentru îmbunătăţirea situaţiei din punct de vedere financiar. Mai concret, în momentul în care ai tăiat salariile la toţi cei din aparatul bugetar, primul efect este deposedarea de motivaţie şi descurajarea tuturor salariaţilor, ori lucru ăsta trebuia evitat”.
„România ia măsuri după măsuri în defavoarea cetăţenilor”
„Într-un moment ca acesta în care România ia măsuri după măsuri în defavoarea cetăţenilor pentru că le cere finanţatorul, respectiv FMI, avem o sumă alocată cu titlul nerambursabil, de către UE, de aproximativ 30 de miliarde de euro şi eu consider că această sumă este suficientă pentru eliminarea oricărei crize din comunitatea românească şi pentru aducerea în stare de inutilitate a oricărei măsuri de austeritate, cu o condiţie: autorităţile de management ale programelor de absorbţie ale fondurilor europene, care sînt în totalitate în subordinea şi în structura Guvernului, să facă cu adevărat management de proiect şi nu un arbitraj al factorilor implicaţi în lucrările de investiţii”.
„Dl.prim ministru nu a înţeles mesajul meu”
„Eu i-am spus acest lucru direct primului ministru atunci cînd a venit prin Botoşani şi i-am dat ca soluţie concretă să cheme o dată pe săptămînă sau o dată la două săptămîni, o dată pe lună, dar nu mai tîrziu, toţi reprezentanţii autorităţilor de management şi să-i întrebe «ce aţi făcut în ultima perioadă pentru fiecare proiect în parte?». Pentru că ei nu fac nimic, stau la Bucureşti şi aşteaptă ca lucrurile să se rezolve de la sine. Ei, lucrurile nu se rezolvă de la sine, iar dl.prim ministru nu a înţeles mesajul meu pentru că s-a dus la Bucureşti şi a dat dispoziţie ca lunar prefecţii să îi prezinte un raport de progres cu privire la absorbţia fondurilor europene. Total greşit!”
„Sectorul Rădăuţi Prut – Ştefăneşti, care reprezintă o ruşine pentru Ministerul Transporturilor”
„Recent Ministerul Transporturilor a fost acuzat în legătură cu rata foarte scăzută de absorbţie a fondurilor europene pe Programul Operaţional Sectorial specific. Există acolo alocată o sumă, din cîte ştiu, de aproximativ 4 miliarde de euro, din care nu s-a absorbit mai nimic, în situaţia în care, în România, drumurile naţionale, cele gestionate de Ministerul Transporturilor, sînt într-o stare jalnică. Uitaţi-vă numai ce se întîmplă în judeţul Botoşani. Acolo soluţia potrivită e următoarea: marile proiecte de construcţii de autostrăzi şi de coridoare pan-europene să se realizeze prin parteneriat public-privat cum s-a făcut în toate ţările în care se trăieşte mult mai bine decît în România şi banii de la UE să se dirijeze spre acele sectoare de drum european unde nu este posibil acest parteneriat, cum este sectorul Botoşani – Tîrgu Frumos, cum este sectorul Botoşani – Ştefăneşti, cum este sectorul Rădăuţi Prut – Ştefăneşti, care reprezintă o ruşine pentru Ministerul Transporturilor pentru că acolo nu s-a făcut niciodată vreo lucrare de modernizare şi iată a ajuns în momentul acesta graniţă a Uniunii Europene”.
Martie 2011, despre reducerea paturilor în spitale
"Asistăm de fapt la o agresiune a Ministerului Sănătăţii faţă de interesele cetăţenilor judeţului şi este foarte dificil pentru noi, pentru managerii de spitale, pentru personal de a presta un serviciu de calitate pentru populaţie în condiţiile în care suntem ameninţaţi zi de zi că ni se desfiinţează spitale sau că ni se reduc paturile pentru bolnavi".
"Văd că nimeni nu vrea să ia în considerare adevăratul indicator care trebuie luat şi anume starea de sănătate a populaţiei, numărul de bolnavi, Toţi calculează numai după numărul de paturi, numai după numărul de spitale şi nu ştiu ce… numărul de interese".
Aprilie 2011, despre alegerile din PDL
„Este foarte bine că se desfăşoară acest proces de alegeri interne în cadrul PDL. A fost foarte rău că o perioadă lungă de timp, mai bine de trei ani de zile, în PDL nu s-au desfăşurat alegeri şi n-am văzut cu ochi bun acest lucru, dar, mă rog, s-a pus capăt acestui neajuns, s-a corectat şi iată că acum se desfăşoară alegerile. Un partid, fie că e la putere, fie că e în opoziţie, trebuie întotdeauna să fie pus la punct şi să aibă structurile şi regimul de funcţionare puse de acord cu prevederile legale. Legea spune că structurile trebuie să se desemneze prin alegeri”.
Exemplele ar putea continua ore întregi, cu, de exemplu, luările de poziţie extrem de dure la adresa încercării de reorganizare administrativ-teritorială a ţării. Şi asta pentru că, timp de patru ani, am avut de-a face cu un membru PDL (că PDL-ist îmi este totuşi greu să-i spun lui Ţâbuleac) care a sancţionat punctual mai toate măsurile importante ale Guvernului, precum şi ceea ce se întâmplă în partid. Cum au ignorat însă acuzaţiile opoziţiei, dar şi semnalele presei, PDL-iştii au făcut acelaşi lucru şi cu criticile provenite din propria formaţiune. În loc să le analizeze la rece, cu obiectivitate, să se vadă dacă oamenii respectivi chiar au sau nu dreptate, s-a preferat să se înjure opoziţia, jurnaliştii să fie făcuţi „antenişti”, „subiectivi” şi în alte moduri, iar vocile critice din partid să fie suprimate. De aceea, tot ce s-a întâmplat pe 10 iunie atât în judeţ, cât şi în ţară nu cred că ar trebui să mai mire prea multă lume.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 Şeful CJ, dezlănţuit la adresa Guvernului şi a lui Emil Boc