REMEMBER Minodora Vasiliu, ultimul INTERVIU: Nu am avut niciodată probleme cu politica / Nu trebuie creată panică

A fost una dintre cele mai elegante șefe de instituții de la Botoșani. Femeia care atrăgea privirile în orice încăpere intra. Femeia care răspundea pe loc la orice întrebare profesională ce îi era adresată de jurnaliști. Femeia care a condus DSVSA mai bine de 10 ani, cu o mână hotărâtă. Minodora Vasiliu a fost un model feminin, în care eleganța și profesionalismul s-au completat armonios. O femeie fină, care merită amintită mereu. Botoșăneanul vă prezintă ultimul interviu realizat cu Minodora Vasiliu în vara anului 2018. 

 

 

Minodora Vasiliu este de aproape zece ani de zile directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Este una din puținele reprezentante ale sexului frumos din fruntea serviciilor publice deconcentrate din Botoșani și are în subordine aproximativ 200 de salariați. Medic veterinar de profesie, șefa DSVSA este și una dintre cele mai elegante apariții de la Botoșani. 

 

Pesta porcină, pericol real?

 

Reporter: Există o adevărată nebunie cu pesta porcină africană. Este cu adevărat un pericol sau oamenii nu înțeleg adevăratul risc?

 

                          - Nu aș putea spune de o nebunie. În primul rând trebuie să conștientizăm că pesta porcina africană este singura boală produsă de un virus care nu are nicio formă de tratament, nicio formă de vaccinare. Asta înseamnă că produce mortalități la porc, la porcul domestic și porcul sălbatic, la mistreț, mortalități care la prima vedere nu înseamnă absolut nimic, dar ele vin în tăvălug și atunci creează pagube economice dezastruoase.

 

Reporter: Ce ar însemna pentru județul Botoșani apariția unui focar de pestă porcină africană?

 

                          - Ca să facem așa o poveste sumbră a județului Botoșani, dacă ar apărea focare de pestă porcină africană, poate dacă avem două-trei le izolăm și nu mai apare nimic, nu se întâmplă nimic în economia județului… Dar dacă se răsfrâng la nivelul întregului județ gândiți-vă că toate exploatațiile comerciale de porc se vor închide, iar cele două abatoare care sacrifică porc, la fel s-ar închide. Asta înseamnă oameni care vor pleca acasă, familii care vor avea de suferit, asta înseamnă că producția, comercializarea porcului pe județul Botoșani va fi stopată și județul va fi închis. Dar focarele din România cel puțin pe Tulcea și pe județul Botoșani nu înseamnă că nu au produs efecte, deja avem răspunsuri din partea celorlalte țări de refuzuri ale comerțului și mă refer la Rusia, China, Serbia.

 

Ar fi un dezastru să se transmită la om

 

Reporter: Cât de afectați vor fi cetățenii din zona unde ar izbucni focarul?

 

                   - Doar din punct de vedere economic și trebuie să specific nu trebuie creată panică, doar trebuie o colaborare, doar trebuie să dialogăm între noi, proprietarii de exploatații non-profesionale și proprietarii de exploatații profesionale. Acest dialog împiedică foarte mult, poate apariția în cel mai bun caz sau poate dispersia acestui virus pentru apariția altor focare. Specific și subliniez cum vreți să o luați, nu se transmite la om. Ar fi un dezastru să se transmită la om. Și la fel specific și le spun oamenilor care cresc porci că orice porc identificat în cazul apariției unei simptomatologii trebuie anunțat medicul veterinar, iar în caz de apariție de pestă porcină africană, va fi despăgubit la prețul pieței.

 

 

Reporter: Cât de reală credeți că este preconizarea celor de la Bruxelles cum că Botoșaniul ar fi următorul județ vizat?

 

                     - Sunt niște vorbe. Deci într-adevăr pot fi vorbe, Botoșaniul a trecut prin niște pericole foarte mari. Și aici când spun asta mă refer la focare care au fost exact la 9 kilometri, 300 de metri de granița cu Botoșaniul. Poate depinde și de faptul cum ne organizăm, dar depinde și de un pic de noroc.

 

Reporter: Credeți că dacă ar izbucni un focar, primarii ar fi mai receptivi la sesizările dv.?

 

            - Eu cred că deja primarii au devenit receptivi pentru că am avut o colaborare cu ei, prin Prefectură cu dumnealor și deja încep să realizeze un pic pericolul care se întâmplă la nivel național. Eu sunt convinsă că vom face echipe extraordinare având în vedere că avem o colaborare extraordinară cu celelalte instituții din Consiliul Local de Combatere a Bolilor.

 

Reporter: De câți ani sunteți la conducere instituției? Este greu ca femeie să conduci o asemenea instituție?

 

               - Am aproape 10 ani și mă simt onorată pe acest post.Treci prin varii sentimente în momentul când ești pe acest loc, poate ești mulțumit de ceea ce se întâmplă, poate ești încântat de faptul că ai o poziție socială, dar există și de multe ori nemulțumiri față de propria persoană, de colegi sau de ceea ce poate nu s-a realizat până acum.

 

Am încercat un dialog permanent cu politicul

 

Reporter: Vă reproșați ceva?

 

  • N-aș putea să-mi reproșez ceva sau să spun că am făcut ceva extraordinar. Lucrurile se întâmplă diferit de pe o zi pe cealaltă. Nimic nu poate fi frumos dacă nu este un pic greu. Tot ce e ușor nu-l mai poți numi frumos.

 

Reporter: Ați simțit presiunea politică de când sunteți la conducere?

 

                - Suntem o instituție deconcentrată și am încercat să am un dialog permanent cu politicul. Am încercat ca politicul să se implice în această instituție nu pentru a rezolva posturi, ci pentru a rezolva problemele care se ivesc atât la nivelul Direcției cât și la nivelul oamenilor cu care lucrăm pentru că de ceea ce facem noi, de ceea ce controlăm noi depind foarte mulți oameni și în primul rând depinde siguranța consumatorului. Nu am avut niciodată probleme cu politica.

 

Reporter: Și totuși cum ați reușit să rămâneți la conducere cu atâtea guverne diferite?

 

                 - Mulțumesc lui Dumnezeu, am avut o colaborare bună cu fiecare dintre partidele politice și nimeni nu a vrut să se introducă de a gestiona această instituție, din contră doar de a colabora.

 

Reporter: Care a fost cea mai mare provocare din cariera dv.?

 

              - Ooo, provocare este în fiecare zi pentru că ai provocare cu oamenii, ai provocare cu diverse spețe, cu acțiuni. Nu aș putea spune că a fost una mai mare sau alta.. În schimb, am avut mulțumiri în momentulcând se termină perioada de Paște, de Crăciun și văd că nu se întâmplă nimic, nicio toxiinfecție alimentară. Am mulțumiri în cazul apar tot felul de probleme și nu e afectat omul. La noi ținta este omul și dacă omul este sănătos și nu l-am afectat indiferent de câtă muncă depunem noi în spate care nu se vede și nu eu, toată echipa DSV-ului atunci suntem mulțumiți.

 

Reporter: Unde vă vedeți peste 10 ani?

 

          - Chiar nu știu… (stă pe gânduri)... deocamdată îmi fac planuri… dar ca să mă văd undeva peste 10 ani, nu știu. Voi lăsa timpul să vorbească…

 

 

 

Reporter: Este greu să vă mențineți standardul ridicat în ceea ce privește frumusețea?

 

(Zâmbește)

 

          - Vă mulțumesc,nu știu dacă este o frumusețe, dar consider că în momentul când te prezinți în fața oamenilor trebuie să ai o anumită ținută, trebuie să știi cum să vorbești ca să fii și plăcut în același moment.

 

A consemnat Oana SAVA

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL:

download from google play download from apple store