Reguli noi de la ANSVSA: Porcii din gospodării nu mai pot fi hrăniţi cu resturi alimentare

De asemenea, la intrarea în adăpostul de animale încălțămintea gospodarului se dezinfectează.

 

Autoritatea Naţională Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a lansat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede amenzi de până la 8.000 de lei pentru cei care nu iau măsuri de biosecuritate şi nu respectă restricţiile impuse de autorităţi.

 

Astfel, în contextul epidemiologic actual al evoluţiei pestei porcine africane pe teritoriul României şi având în vedere ritmul alert de transmitere a virusului, porcii nu mai trebuie hrăniţi cu resturi alimentare, iar la intrarea în adăposturile animalelor trebuie să existe locuri în care încălţămintea gospodarului să fie dezinfectată.

 

De asemenea, crescătorii persoane fizice nu pot reproduce animalele în propria gospodărie.

 

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România a transmis la Digi24:

„Sunt câteva reguli de baza pe care le respectă toţi crescătorii de porci din UE şi nu trebuie să existe excepţii, cu atât mai mult cu cât de 4 ani suntem afectaţi de această boală cumplită care a dus la o scădere a capacităţii fermelor româneşti de a pune carne de porc pe mesele românilor de la 70% la 30%”.

 

Potrivit acestuia, dacă autorităţile nu pun nişte reguli foarte clare pentru toţi crescătorii de porci, ţara noastră va ajunge să importe toată carnea de porc.

 

„Să îşi înregistreze animalele în baza naţională de date. Nu se comercializează porci fără să fie individualizaţi, fără să aibă o crotalie. Trebuie să ştim de unde pleacă un porc şi unde ajunge. Mulţi comercianţi au făcut ravagii, au cumpărat porci extrem de ieftin din focare de pestă şi i-au vândut în alte zone astfel răspândind boala",

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România

 

Potrivit proiectului de OUG, creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor - SNIIA, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei.

 

Astfel, porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează, iar reproducţia acestora în aceste exploataţii este interzisă.

 

Carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store