”Regina proiectelor”, care a adus DNA-ul în Primărie, se pricopsește cu o felie faină din tortul POCU

Ministerul Fondurilor Europene, condus de Rovana Plumb, va împărți între 10,3 și 23,3 milioane lei unor firme controlate de afaceriști penali și politicieni, pentru a evalua proiectele europene din cadrul Programului Operațional Capital Uman.

 

Au venit 14, ”servite 10”

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat pe 24 august, scrie România Liberă, că a semnat un contract-cadru cu zece firme pentru asigurarea serviciilor de consultanță și evaluarea proiectelor depuse în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU).

Valoarea contractului este cuprinsă între 10,3 și 23,3 milioane lei. Conform anunțului de atribuire a licitației, pentru adjudecarea contractului de evaluare a proiectelor pe POCU s-au înscris 14 firme, dar au fost admise doar zece: Ramboll South East Europe, Avensa Consulting, GEA Strategy & Consulting SA, WYG International Consulting, Romair Consulting, Next Business Consulting, Projects Development Consultants, Structural Management Solutions, Smart Integration și Asociația Evaluatorilor de Proiecte Naționale și Europene – ASEVAL București. Toate cele zece firme s-au pricopsit cu câte o bucată din contractul-cadru. Deocamdată, însă, nu s-a stabilit cât anume îi va reveni fiecărei firme.

Probleme cu DNA-ul la Iași

Ministerul Fondurilor Europene a semnat un contract și cu firma Avensa Consulting din Iași, care a avut peste 120 de contracte cu autoritățile locale și centrale. Valoarea contractelor publice depășește zece milioane de euro. Până în noiembrie 2014, firma a fost patronată de Ionuț Nechita (decedat), apoi afacerea a fost preluată de Roxana Maria Nechita.
Numele companiei Avensa Consulting este legat de demararea unei anchete a Direcției Naționale Anticorupție, care a luat la verificat fondurile europene gestionate de Primăria Iași în mandatul de primar al lui Gheorghe Nichita. Ulterior, primarul Nichita a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni de corupție.

Probleme și la Botoșani

Într-un alt dosar, Cătălin Mugurel Flutur, fost primar al Botoșaniului, a fost cercetat de DNA pentru infracțiunea de conflict de interese pentru că a semnat mai multe contracte de consultanță cu firma Avensa Consulting, la care era angajat fiul acestuia, Alexandru Flutur. „În calitate de primar al municipiului Botoșani, a îndeplinit actul de semnare a unui număr de 11 contracte de consultanță, în perioada 24.07.2007–22.07.2011, în baza aceleiași rezoluții infracționale, cu Avensa Consulting SRL“, a arătat DNA într-un comunicat.


În plus, firma Avensa Consulting (în asociere cu Boştină & Associates Financial Consulting SRL şi Ove Arup & Partners International Ltd.) a prestat servicii de evaluare tehnică şi financiară pentru toate cererile de finanţare depuse de primării pentru Axele Prioritare 1-5 din cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. În această categorie intră inclusiv proiectele Primăriei Iaşi care sunt acum vizate de verificările DNA Bucureşti, cele de la Suceava, dar şi cele ale Ministerului Transporturilor.
 

 

DESCARCĂ GRATUIT APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store