Regal de pizza & vin la restaurant cu lecții pentru invitați: Aveți puterea să refuzați o pizza făcută cu salam Victoria GALERIE FOTO

La o săptămână după încetarea Stării de Alertă și ridicarea restricțiilor care ne-au schimbat viața timp de doi ani, Restaurantul La Strada a găzduit deja un eveniment de amploare. Unul la care vinul, cu preponderență de origine italiană, s-a întâlnit cu pizza romană și londoneză.

 

”Pizza este o poveste”


A fost un ”Regal de pizza & wine” care a umplut până la refuz restaurantul de Pietonalul Unirii, care dacă ar fi avut o capacitate dublă tot nu ar fi reușit să onoreze toate cererile.


Oaspeții au avut parte de un fel de lecție practică, despre cum se combină vinul cu pizza Gourmet.


Profesori le-au fost câțiva dintre cei mai pricepuți botoșăneni și români din vin și pizza: somelierul Daniel Haidarli, Ciprian Zamfir, master pizza chef din Roma și Ovidiu Cheabac, master pizza chef din Londra.


”Mulțumim dlui Paul Tomescu pentru invitație, am făcut câteva mii de kilometri ca să ajungem la Botoșani, pentru noi este o onoare, este un privilegiu să exprimăm ceea ce facem zi de zi. Pentru noi pizza nu este doar muncă, este o pasiune (...). Mă simt onorat, este prima dată când vin în România după 24 de ani și fac un eveniment. Pentru mina pizza este o poveste”,


Ciprian Zamfir, master pizza chef din Roma

 

Matematica vinului


Evenimentul a fost deosebit față de degustările curente organizate de ”Artech Wine & Beer & Coffee” întrucât mâncarea a dat tonul vinului. Adică s-a dat vinul după mâncare, iar ordinea servirii pizzelor s-a schimbat în ultima clipă. Astfel încât oaspeții s-au putut delecta cu un roze, apoi cu un roșu, după care și un alb.


”Pizza Gourmet nu este pizza tradițională”, a transmis Daniel Haidarli participanților, care i-a îndemnat ca atunci când merg la alte restaurante să ceară gazdelor să se ridice la anumite standarde în care să țină cont de o mulțime de lucruri, de la faină și aluatul folosite la farfuriile în care se servește pizza și la ustensilele utilizate la tăiat.


Deși pare mai greu de crezut la prima vedere, prezentarea de ieri seară a avut și o parte... matematică. Și asta pornind de la faptul că vinul s-a degustat înainte, în timp și după ce s-a mâncat. Numai că au fost șapte feluri de pizza și tot atâtea de vin și câte trei moduri de a le servi fiecare, așa că s-a ajuns la combinații de cifre... periculoase.


Vinurile au fost din Italia, Spania, România, Grecia, unele dintre ele existente deja în meniul Restaurantului La Strada.


De altfel, oaspeții au fost invitați să lase recenzii pentru ca atât vinurile, cât și tipurile de pizza cele mai votate să îmbogățească pe viitor oferta ”La Strada Botoșani”.

 

Degustare cu învățăminte

 


”După pandemia aceasta este pentru prima oară când mă îmbrac în somelier după un an și jumătate. Mă bucur că avem atâția participanți, aveam și în așteptare o sută și ceva de persoane, toată lumea vrea să repete evenimentul. Nu cred că îl vom repeta repede pentru că acestea sunt evenimente care nu ar trebui să intre în obișnuință. Așa cum vă spun la fiecare degustare, încercați să mâncați mereu altceva, să beți mereu altceva, bineînțeles, dacă restaurantul la care mergeți are posibilitatea să vă ofere lucruri de calitate și diversitate”,


Daniel Haidarli, somelier


Și-a exprimat dorința ca măcar 10-15% din informațiile transmise de el și de bucătari să fie reținute și puse în aplicare de participanți pentru a ridica în acest fel ștacheta în restaurantele pe care botoșănenii le frecventează.


”Și să aveți puterea să refuzați o cafea de proastă calitate, o pizza făcută cu salam Victoria, cu cârnați și cu maioneză, deci să învățați românii să respecte regulile și rețetele fiindcă țara noastră este foarte bogată, foarte frumoasă, dar duce lipsă de respectare de reguli și rețete culinare”,


Daniel Haidarli, somelier

 

”O bucată de pizza cu un pahar bun este mai bună decât o pizza cu de toate”


La prepararea pizzei au fost utilizate trei tipuri diferite de aluat și, mai departe, trei feluri de făină, pentru că, așa cum explica Ciprian Zamfir, ”încercăm să dăm un mesaj divers”.


”De multe ori când vin în România sunt întrebat cum ți se pare pizza din România? Este extraordinară, se mănâncă multă pizza, dar trebuie să mâncăm și de gust, nu doar pizza cu de toate, ca să ne umplem. O bucată de pizza cu un pahar bun este mai bună decât o pizza cu de toate. Asta nu înseamnă că pizza cu de toate nu este bună, dar mesajul nostru este să mâncăm mai lejer și mai cu gust pentru că este mai sănătos așa. Mănânci sănătos, trăiești sănătos”,


Ciprian Zamfir, master pizza chef din Roma

 


Evenimentul de miercuri seară a făcut parte din seria ”Artech Gourmet & Parteneri Top” și i-a produs trăiri intense lui Ovidiu Cheabac, master pizza chef din Londra:


”Eu nu pot decât să vă urez o seară minunată și să vă bucurați de produsele noastre. Sunt foarte emoționat pentru că am familia mea aici. Sunt din Botoșani, dar sunt de 20 de ani plecat din țară”,


Ce este pizza Gourmet? De ce pizza Gourmet? Vin desert? În loc de desert sau lângă desert? Au fost doar câteva întrebări la care oaspeții au aflat răspunsul.