Reconstituind istorii: Destinul unui vas descoperit la Stâncești și povestea unui bilețel - FOTO

Istoria este formată uneori și din povești neștiute marelui public.

 

În depozitul Muzeului de Istorie Botoşani a fost identificat un vas care a fost donat de către profesorul universitar dr. Mircea Babeş de la Universitatea Bucureşti.

 

Vasul a fost descoperit la suprafaţa terenului unde se află cetatea getică de la Stânceşti, comuna Mihai Eminescu, județul Botoşani, datată în intervalul sec. VI a. Chr.-III a. Chr.

 

”În interiorul vasului se afla biletul scris de către arheologul botoşănean Paul Şadurschi”, precizează reprezentanții Muzeului Județean Botoșani.

 

Pe bilețel se poate citi următorul text: "Vas primit de la dr. Mircea Babeş, ca provenind din incinta Cetăţii getice de la Stânceşti-fragmente culese în timpul unei concentrări/convocări militare  ce au fost restaurate cum se vede".

 

Vasul a fost înregistrat în inventarul instituţiei sub numărul de inventar 8462.

 

Între cărțile publicate de către reputatul arheolog dr. Mircea Babeș, reprezentanții Muzeului Județean Botoșani menționează în primul rând volumul ”Die Poieneşti-Lukaševka-Kultur. Ein Beitrag zur Kulturgeschichte im Raum östlich der Karpaten in den letzten Jahrhunderten vor Christi Geburt” (Bonn, 1993), distins cu Premiul „Vasile Pârvan” al Academiei Române, sinteză valoroasă prin care a fost pusă în valoare o parte din istoria comunităţilor bastarne în spaţiul răsăritean geto-dac.

 

A contribuit cu mai multe voci la Enciclopedia arheologiei şi istoriei vechi a României, la care se adaugă părţile redactate la Tratatul de Istoria Românilor, vol. I, 2001, ca şi în ediţia a 2-a revăzută (ed. M. Petrescu-Dîmboviţa, A. Vulpe), apărută în 2010 la Ed. Enciclopedică Bucureşti.

 

(Foto: Facebook / Muzeul Județean Botoșani)

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store