REALITATEA dură a județului: O femeie a născut acasă un bebeluș de 1.400 de grame pe care nu l-a mai vrut

Bebeluși născuți acasă, mame cu sarcini nemonitorizate, copile cu copii. Sunt doar câteva situații cu care medicii de la Maternitatea Botoșani se confruntă. Iar această realitate dureroasă, o recunosc și cadrele medicale, ține și de specificul zonei.

 

O zonă săracă, în care botoșănencele fac mulți copii, nu merg la medic, iar într-un final unii dintre ei ajung în grija statului tocmai pentru că părinții nu își permit să-i întrețină.

 

Este și cazul unei femei din comuna Corni care a născut acasă o fetiță de 1.400 de grame în luna august, iar zilele acestea a fost externată. Nu va crește alături de părinții ei naturali ci a ajuns în grija unui asistent maternal. Așa a decis familia.

 

„A plecat din maternitate zilele trecute. Povestea ei este foarte tristă, mama era  la al treilea copil. Nu a fost niciodată la medic, a născută acasă neasistată de niciun cadru medical. Fetița a cântărit 1.400 de grame, a ajuns la maternitate în hipotermie. Într-un final părinții ei au fost nevoiți să îl dea în asistență maternală. Aceasta spune foarte multe despre faptul că avem multe nașteri, dar ne confruntăm cu o patologie specifică zonelor sărace. Și atunci ne aflăm în situația în care avem prea mulți copii în terapie intensivă și prea puțină aparatură”,

Carmen Zaboloteanu, medic șef Secția de Neonatologie.

 

Din cei peste 2.600 de copii născuți în anul 2019, 10% au fost prematuri și au avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

Cadrele medicale au remarcat și o creștere a numărului de copii care se nasc cu malformații grave. De la începutul anului 14 bebeluși s-au născut cu malformații congenitale.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store