Razie a inspectorilor veterinari în judeţ – VEZI ce animale sunt vizate

 

Angajaţii din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) vor efectua o amplă acţiune în mai multe localităţi de pe raza judeţului Botoşani prin care se doreşte recoltarea de probe de la animale care au fost afectate de anumite afecţiuni, precum anemia infecţioasă sau pesta porcină.
Vor fi recoltate probe de sânge în cazul cabalinelor care au fost identificate cu anemie infecţioasă în decursul acestui an pentru a se constata dacă vor fi rezultate pozitive. În acest sens vor fi făcute verificări în 12 localităţi din 26 de comune botoşănene fiind vizate peste 2.500 de cabaline. Anul acesta aproape 45 de cai au fost diagnosticaţi cu anemie infecţioasă. În acelaşi timp, în alte 15 localităţi se vor lua probe de sânge pentru a se verifica dacă sunt înregistrate cazuri de pestă porcină clasică. „Până la finele lunii noiembrie vom finaliza în localităţile unde am avut cazuri de anemie infecţioasă, vom face din nou aceste acţiuni la toate animalele respective şi un lucru foarte important, vom face recoltarea de probe pentru pestă porcină clasică pentru a vedea dacă la nivelul judeţului mai există cazuri de pestă porcină clasică şi dacă vaccinul respectiv şi-a făcut eficienţa. Asta înseamnă că vom avea 15 localităţi din care vom recolta probe de sânge pentru a vedea eficienţa vaccinării”, a declarat Minodora Vasiliu, director executiv DSVSA.

Aceste acţiuni sunt derulate ca urmare a unui ordin dat de preşedintele ANSVSA, în urma unor reglementări impuse de forurile europene. Acelaşi ordin presupune şi vaccinarea antirabică a câinilor şi pisicilor cu precădere din mediul rural, elementul de noutate faţă de anii anteriori fiind faptul că proprietarii vor solicita un carnet de identificare a animalelor. „Vaccinarea antirabică anul acesta va fi altfel reglementată în ceea ce priveşte identificarea carnasierelor şi anume fiecare câine sau pisică dintr-o exploataţie va fi vaccinat antirabic în condiţiile în care fiecare animal va avea un carnet de identificare. Proprietarul va lua gratuit acest carnet de identificare la fel cum şi vaccinul şi manopera se vor admite pentru proprietar”, a mai spus Minodora Vasiliu. În decursul anului precedent au fost vaccinate aproximativ 120.000 de animale împotriva rabiei, aici fiind incluse atât pisicile cât şi câinii. (G.E.)