Războiul pentru soia modificată genetic se mută pe frontul justiției!

Conflictul dintre Greenpeace și Direcția pentru Agricultură a județului Botoșani continuă la câteva luni după izbucnirea scandalului cu soia modificată genetic.

 

De data aceasta, reprezentanții Greenpeace, se îndreaptă în instanță acuzând lipsa de transparență în procesul de comunicare a informațiilor. Concret, aceștia reclamă că le-a fost îngrădit dreptul la accesul liber către informațiile de interes public și invocă Legea 544/2001 cu privire la drepturile presei.
Cristian Delibaș, directorul Direcției Județene de Agricultură (DJA) Botoșani, a declarat pentru Botoșăneanul că pe adresa instituției nu a fost trimisă deocamdată nici o citație, dar că „este dreptul lor să se exprime liber, instanțele de judecată vor analiza cererea lor, deocamdată nu știm despre ce este vorba. S-a deschis acest proces pe 16 februarie, pe dosar încă nu s-a uscat cerneala, este cald. Vom stabili termenele de judecată, avem jurist, are cine să ne reprezinte”.
Reamintim că în toamna anului trecut, organizația ecologistă Greenpeace a prelevat probe din culturi de soia din Leorda, Cristești și Nicșeni, rezultatele laboratorului din Viena, unde au fost trimise spre analiză, fiind pozitive. De partea cealaltă, reprezentanții DJA Botoșani, au efectuat propriile analize la Laboratorul Central București, ale căror rezultate au fost negative la toate cele șase probe prelevate.
Totodată, în pofida întregului scandal iscat în jurul culturilor de soia din Botoșani, toamna anului trecut a fost una prolifică pentru fermierii botoșăneni, care au înregistrat un nivel al producției cu aproape 50% mai mare decât cel din 2013.
(C.B.)
CITEȘTE:
 Soia botoșăneană rămâne „curată” genetic, probele de laborator au ieşit negative
VEZI ȘI RECORDUL CU STRÂNGEREA SOIEI
S-a bătut recordul cu strângerea soiei la Botoșani, în ciuda scandalurilor cu Greenpeace