Război pe milioane de lei între Spitalul Judeţean şi Casa de Asigurări

 

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) mai are de recuperat de la Spitalul Judeţean 8 milioane de lei din datoria de 30 de milioane de lei pe care unitatea medicală a făcut-o în 2007. În timp, creanţa a început să fie achitată, numai anul trecut fiind reţinute 10 milioane din bugetul pentru luna decembrie de la Mavromati.

Spitalul Judeţean are o datorie de 30 de milioane de lei la Casa de Asigurări de Sănătate din care au fost achitate 22 de milioane de lei. În 2007, conducerea CAS a solicitat efectuarea unui control la cea mai mare unitate sanitară din judeţ din cauză unor încasări suspicios de mari. Aparent, unele cadre medicale de la Spitalul Judeţean au completat în mod greşit codul procedurilor efectuate, prin urmare încasând mai mulţi bani decât era prevăzut. „Noi am trimis un control pe ICM, indicele de complexitate a cazului. Cu cât ICM-ul este mai mare, cu atât iau mai mulţi bani. În 2007 când am văzut că ICM-ul Spitalului Judeţean era mai mare decât al unei clinici uiversitare, normal că am trimis un control. Am constatat că, codificaseră eronat nişte proceduri. În loc de scopie pulmonară ei au codificat o toracoscopie pulmonară care înseamnă intervenţie pe plămân deschisă, intervenţie chirurgicală. Ei nici nu fac aşa ceva. Erau vreo 20.000 de cazuri. Adică banii i-au luat pe nişte servicii pe care nu le-au făcut”, a declarat Rodica Huţuleac, director CAS.  Prin urmare, conducerea spitalului a fost nevoită să returneze suma de 30 de milioane de lei pe care a încasat-o. În prezent, unitatea medicală încă mai are de plătit suma de 8 milioane de lei pentru a lichida restanţa. „Anul trecut, în decembrie am mai reţinut din bugetul lor 10 milioane de lei pentru că au fost mai mulţi decât în mod curent şi nu i-a afectat. Restul datoriei trebuie să găsească şi managerul o soluţie să o plătească”, a explicat Huţuleac.
Mavromati aduce la bară CAS-ul pentru recuperarea unui milion de euro
În prezent, juriştii Spitalului Judeţean au adus la rândul lor la bară Casa de Asigurări de Sănătate solicitând suma de 1 milion de euro pentru serviciile nedecontate. „Noi îi dăm în judecată pentru cazurile pe care nu ni le-a decontat, care sunt în valoare de vreo 46 de miliarde de lei vechi şi acestea sunt numai cazuri care vin la Urgenţă şi nu poţi să le refuzi. A fost şi un control al Curţii de Conturi care a zis să recuperăm banii aceştia”, a declarat Victor Niţu, juristul Spitalului Mavromati. De cealaltă parte, conducerea CAS susţine că aceste internări făcute peste contract puteau fi evitate în urma unor programări. „Există în contract clauză care spune că serviciile efectuate peste valoarea de contract sunt în răspunderea managerului. Cu atât mai mult că ei spun că sunt spital de urgenţă. Dau un exemplu. În 2010 au avut 32.000 de cazuri internate, din care doar 14.000 prin UPU şi contractate doar 28.000. Păi restul de 4.000 puteau să le programeze că nu erau urgenţe chirurgicale. De ce le-au internat?”, a conchis directorul CAS. Tribunalul Botoşani a stabilit prima dată de înfăţişare la începutul lunii februarie.
Elsa ŞEICA