„Război” deschis cu CAS-ul: Aglomerația din spitale, ajunsă la punctul de fierbere

De supraaglomerarea paturilor de spital se plâng medicii botoșăneni încă de acum două săptămâni, când directorul medical al „Mavromati” declara că se apropie cu pași repezi perioada în care numărul de internări prevăzut cu Casa de Asigurări de Sănătate va fi depășit.

 

Perioada despre care vorbea dr. Angela Țurcanu a venit, cel puțin pe Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Botoșani, unde numai în luna februarie, pe secția I s-a depășit cu 50, numărul de externări prevăzute în contractul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„Spitalele sunt supraaglomerate, cel puțin Secția de Pediatrie este, și, în aceste condiții, noi până la această dată, am făcut deja două treimi din numărul de externări pe care le plătește Casa. Întrebarea mea este, dacă până la data de 20, cel târziu, noi deja am realizat numărul de externări prevăzut în contract, numărul de internări care se vor face în perioada următoare, cine îl plătește? Le plătește managementul spitalului. Din acest motiv, contractul care este făcut cu casa, este îngrozitor de prost”, a declarat dr. Aurel Tinca, medic coordonator al Secției de Pediatrie.
Totodată, acesta a punctat faptul că în contractul semnat cu CNAS-ul, ar trebui să fie prevăzute și chestiuni care se referă la plata serviciilor omului bolnav. „Nu este vorba despre un C.A.P., unde prevedem câți litri de lapte vor fi produși în ferma de vaci. Este vorba despre un spital, unde spre exemplu, luna trecută, numai Secția de Pediatrie I a făcut 260 de externări, față de 190 cât era normal, diferența de 70%, cine o plătește?”, a adăugat dr. Aurel Tinca.
(C.B.)
CITEȘTE:
 Epidemia de viroze umple paturile de spital până la refuz: Vom depăși numărul de internări