Ravagii de la vijelii: Maşină distrusă, apă cărată de pompieri, oameni revoltaţi

 

Problemele ivite în judeţ după Codul Galben de ploi instituit pentru mai multe judeţe din ţară printre care şi Botoşani au fost prezentate în cursul acestei dimineţi în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) întrunit la Prefectură în cadrul videoconferinţei cu vicepremierul Liviu Dragnea.

Animale ucise de fulgere

Cel care a dat citire unui bilanţ estimativ al pagubelor cauzate de ploile însoţite de vânt, descărcări electrice şi pe alocuri grindină a fost col. Radu Anton, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. „13 oi lovite de trăsnet în localitatea Broşteni, comuna Durneşti, 2 bovine în satul Dracşani, comuna Suliţa electrocutate ca urmare a ruperii unui conductor electric. În satul Cristeşti, comuna Cristeşti două acoperişuri de la adăposturi de furaje distruse de vânt şi furtună, la un proprietar peste 250 mp de folie de polietilenă pe un solar şi distruse parţial cupola şi parbrizul unui autoturism parcat în curtea unei locuinţe în construcţie care la etaj avea BCA-uri care au căzut peste maşină”, a spus col. Radu Anton. De asemenea au fost avariate cinci linii electrice de tensiune medie fiind înregistrate în primă fază 56 de localităţi din 26 unităţi administrativ teritoriale fără energie electrică.

Apă cărată de pompieri dintr-un oraş din judeţ

Au fost inundate şase locuinţe, 28 de curţi şi 4 anexe gospodăreşti pe localităţi precum Draxini, Copălău şi Ştefăneşti. „Şi la această oră colegii mei lucrează la Ştefăneşti , sunt două echipaje, intervenţia este dificilă din faptul că oraşul nu are un sistem de canalizare care să permită luarea apelor scurse de pe dealuri, nici şanţurile nu sunt chiar în regulă, practic acolo nu este rezolvată hidraulica drumurilor. A trebuit la un moment dat pentru că lumea este foarte revoltată, nu puteam să luăm apa dintr-o parte în alta şi a trebuit să o cărăm cu autospecialele în afara localităţii”, a mai spus şeful ISU. Au mai fost degradate 8 km de drum comunal în Draxini, 0,3 drum comunal în Copălău, 3 km de drum sătesc în Ştefăneşti şi 2 km drum sătesc în Bădiuţi care aparţine de Ştefăneşti. Nu în ultimul rând au fost colmatate 5 fântâni în Copălău şi avariate 4 podeţe în Draxini şi unul în Copălău. Până la momentul actual comitetele locale pentru situaţii de urgenţe au transmis o informare prin care anunţă inundarea a 15 hectare de păşuni şi fâneţe şi 7 hectare de teren arabil în localitatea Draxini, situaţie care se poate schimba la evaluarea pe timp de zi. Din fericire nu au fost înregistrate victime omeneşti.
CITEŞTE:
 Şefimea judeţului convocată la şedinţă: Botoşani lovit de un nou val de furtuni