Răscoală la Vf. Cîmpului, poliţiştii au intervenit pentru stingerea conflictului

 

Cu furci, topoare sau coase oamenii din Hănţeşti s-au decis să îşi facă dreptate. Totul pentru pămîntul lor care le-ar fi fost luat abuziv. Totul s-a petrecut sîmbătă, 13 noiembrie 2010, în jurul orei 11.00, cînd poliţiştii din comuna Vârfu Câmpului au fost sesizaţi printr-un apel de urgenţă 112 cu privire la faptul că pe un teren agricol din localitate a izbucnit un conflict spontan între un grup de cetăţeni din comuna Hănţeşti, judeţul Suceava şi angajaţii unei societăţi de pază din municipiul Botoşani. În urma cercetărilor efectuate de echipa operativă din cadrul Poliţiei municipiului Dorohoi s-au stabilit următoarele : În anul 2008 o societate agricolă cu sediul în localitatea Rădăuţi, judeţul Suceava a achiziţionat o suprafaţă de 158 ha teren agricol, situat pe raza localităţii Vârfu Câmpului, judeţul Botoşani, la limita cu judeţul Suceava. În momentul cumpărării terenului, mai mulţi cetăţeni din comuna Hănţeşti au revendicat şi ei o anumită suprafaţă din acesta, creându-se astfel o situaţie litigioasă. Ca urmare a celor de mai sus, la data amintită, când angajaţii societăţii au început să are acest teren, reprezentanţii acesteia au solicitat prezenţa la faţa locului a agenţilor unei firme de pază din municipiul Botoşani, în baza contractului de prestări servicii pe care îl aveau încheiat anterior. Ieri, în jurul orei 09.30, la faţa locului s-a deplasat şi un grup de aproximativ 60 de persoane din localitatea Hănţeşti, care au solicitat oprirea lucrărilor agricole, împrejurare în care între aceştia şi cei 30 de angajaţi ai societăţii de pază a avut loc un conflict care a degenerat în acte de violenţă. De către cetăţeni au fost folosite mijloace contondente, topoare şi furci iar de către angajaţii firmei de pază substanţe iritant lacrimogene, bastoane de cauciuc şi pistoale cu gaz şi bile.
Şase persoane transportate la spital în urma conflictului
În urma incidentelor, 6 cetăţeni din comuna Hănţeşti au necesitat îngrijiri medicale, 5 dintre aceştia fiind preluaţi de către echipaje de ambulanţă şi transportaţi la Spitalul Judeţean Suceava. De asemenea, cinci agenţi, angajaţi ai firmei de pază, au primit îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean Botoşani. În timpul desfăşurării conflictului au fost avariate două autoturisme aparţinând celor două societăţi. Pentru aplanarea conflictului şi restabilirea ordinii publice, la faţa locului  s-au deplasat 6 echipaje de poliţie din cadrul Poliţiei municipiului Dorohoi, Poliţiei oraşului Bucecea şi posturile limitrofe comunei Vârfu Câmpului, un echipaj din cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă al I.P.J.Botoşani, un echipaj de intervenţie rapidă al I.J.J. Botoşani, precum şi lucrători din cadrul posturilor de poliţie Hănţeşti şi Adîncata - IPJ Suceava. Din primele verificări efectuate s-a constatat că societatea specializată în prestarea serviciilor de pază şi protecţie a respectat prevederile Legii nr.333/2003 cu modificările şi completările ulterioare, respectiv: Societatea este licenţiată pentru desfăşurarea de activităţi de pază şi protecţie, conform Legii nr. 333/2003. Între societatea de pază şi societatea agricolă există încheiat contract de prestări servicii, obiectul contractului reprezentându-l  executarea de activităţi de pază şi protecţie a utilajelor agricole aparţinând beneficiarului şi a terenului agricol în suprafaţă de 158 ha situat pe raza comunei Vârfu Câmpului. Potrivit contractului şi planului de pază adiţional, dispozitivul instituit a fost de 30 agenţi, cu posibilitatea suplimentării cu încă 10, dispuşi atât în posturi fixe, cât şi mobile.
În momentul în care personalul de pază aflat în serviciu a fost atacat de aproximativ 60 de persoane având asupra lor mijloace contondente, respectiv furci, topoare, sticle incendiare, agenţii de pază au acţionat pentru apărarea bunurilor încredinţate spre pază, folosind spray-urile iritant-lacrimogene, bastoanele şi pistoale cu bile de cauciuc. S-a stabilit că un număr de trei agenţi de pază, făcând parte din echipa de intervenţie a societăţii, aveau în dotare  pistoale neletale ( cu respectarea condiţiilor legale ), unul cu gaz şi două cu bile din cauciuc, armamentul fiind folosit pentru aplanarea conflictului.  În cauză se continuă cercetările, în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor legate de intervenţia şi uzul mijloacelor din dotarea angajaţilor firmei de pază; de asemenea, în funcţie de poziţiile procesuale ale persoanelor implicate – întrucât s-au comis fapte de lovire şi distrugere – se vor efectua cercetări, urmând a se dispune procedural.