Ramona Bizbac, tânăra din Botoșani invitată la cel mai mare concurs de modă din lume: Sunt personajul principal în propria poveste

De la teatru, drumul ar fi trebuit să ducă spre medicină. O întrebare potrivită, la momentul potrivit, a făcut-o să rostească răspicat: fashion-designer.

 

Botoșăneancă la cel mai mare concurs de modă din lume

 

Linia creată de Ramona Bizbac intrigă și fascinează deopotrivă, este provocatoare și totodată ”cuminte”, într-o cumințenie artistică ce își are rădăcinile acasă, în Botoșaniul copilăriei.

 

A absolvit Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani, unde a activat și în trupa de teatru Drama Club. După liceu a urmat Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Modă (Fashion Design), în cadrul Universității Naționale de Arte București. Facultate care i-a deschis alte drumuri: în septembrie va reprezenta România la Mittelmoda – Milano, unul dintre cele mai mari concursuri de modă internaționale.

 

”Colecția mea surprinde armonia cu lumea naturală, cu ritmul ei și pornește de la o experiență personală”, ne spune Ramona Bizbac, explicându-ne că în creațiile ei folosește ”tehnica croșetării firului și țesături organice (pânză topită), în nuanțe naturale netratate chimic”.

 

 

 

 

 

”Tatăl meu este una dintre cele mai mari surse de inspirație”

 

-Ramona Bizbac, la început a fost teatrul: Botoșani, Drama Club. Cum a fost perioada liceului pentru un adolescent pasionat de scenă?

 

-Mereu mi-a plăcut să fiu în lumina reflectoarelor. Încă din școala primară am participat la diverse concursuri de dans și teatru. Pot afirma că liceul a fost una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea. Drama Club m-a ajutat să mă dezvolt personal și mai ales mi-a confirmat dorința de a activa într-un domeniu creativ.

 

-Cum s-a întâmplat că, dintr-o lume a personajelor de teatru, a rămas pe scenă doar costumul, Fashion Design-ul?

 

-Pasiunea pentru fashion design mi-a fost construită de către bunica și mama mea. Încă din copilărie au contribuit la formarea mea ca artist. Au lucrat ca o echipă, bunica m-a învățat să croșetez, iar mama mi-a insuflat pasiunea pentru modeling.

De asemenea, tatăl meu este una dintre cele mai mari surse de inspirație. A plecat în străinătate timp de 12 ani pentru a-mi susține visul. El a fost cel care m-a învățat să lupt pentru ceea ce-mi doresc să realizez. Împreună am realizat ținute pentru evenimentele momentului respectiv,  precum balul bobocilor și Miss Preuniversitaria.

 

”Ramona, ce vrei să faci cu adevărat?”

 

-Care a fost momentul care a decis viitoarea profesie?

 

-Deși subconștient știam mereu că profesia de fashion designer mi se potrivește, am avut și mici îndoieli. Am aplicat la un profil real (științe ale naturii) din dorința de a urma o carieră în domeniul medicinei. M-am pregătit intens pentru admitere. Momentul care a confirmat decizia drumului pe care l-am ales este ușor amuzant. Chimia nu a fost niciodată punctul meu forte. Învățam doar pentru că știam că asta se cere la admitere. Mă aflam la ora de meditație, iar profesoara a observat de-a lungul timpului  acest aspect și m-a întrebat: ”Ramona, ce vrei să faci cu adevărat?” Moment în care am răspuns: ” Vreau să fiu fashion-designer”. Ca orice elev care se gândește la o carieră în artă, mi-am pus problema viitorului și din acest aspect am fost influențată să “merg la sigur”. S-a dovedit în cele din urmă că pasiunea este mai puternică.

Am urmat studiile la Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Modă (Fashion Design).

 

-Ce înseamnă, la modul concret, o facultate de Fashion Design, de Modă? Care este aportul unui student (pasiune, dorință de afirmare, instinct etc.) și ce adaugă o astfel de facultate în pregătirea unui designer de modă?

 

-UNARTE este o facultate ce dezvoltă creativitatea studenților prin toate proiectele pe care le primim. Într-o industrie suprasaturată, concurența este foarte mare. Este ceva complet diferit față de ce presupune o facultate “tradițională”. Pentru a te bucura de o reușită în domeniu, trebuie “să ai stomac”, să fii cu capul pe umeri și detașat, lucru la care personal încă lucrez, eu fiind o persoană empatică.

 

-RAM este colecția care, pe lângă amprenta personală care decurge din nume (prescurtarea de la RAMona), aduce și  o notă aparte pe podiumurile de prezentare. Cum s-a născut această colecție despre care se spune că are în spate o poveste foarte frumoasă despre Botoșani?

 

-“RAM” este la momentul actual cel mai mare proiect pe care l-am făcut  și cuprinde trei moduri de interpretare care pleacă dintr-un singur punct, Copilăria mea.

 

1.” RAM” provine de la numele meu, Ramona, eu fiind personajul principal în propria poveste.

 

2.”RAM”, reprezentat de ramura de lemn, element natural, organic ce descrie imaginea vizuală a locului din care provin și de asemenea prezent ca element structural în colecție.

 

3.“RAM” precum memoria RAM a computerelor. Colecția este un cumul a memoriilor mele ce materializează natura, copilăria și locul din care provin nu doar într-un proiect ce marchează finalizarea studiilor universitare, ci într-un proiect de suflet.

 

Colecția mea surprinde armonia cu lumea naturală, cu ritmul ei și pornește de la o experiență personală. Povestea mea  se bazează pe o trăire în care devin una cu natura.

 

Proiectul propune o abordare slow-fashion în care am folosit tehnica croșetării firului și țesături organice (pânză topită), în nuanțe naturale netratate chimic, iar toate accesoriile colecției (corset, genți, bijuterii) sunt  hand-made, materia primă fiind lemnul.

 

RAM este și numele brandului. De asemenea, acesta prezintă o subcategorie RAM recycle, o afacere pe care am dezvoltat-o,bazată pe reciclare și sustenabilitate.

 

 

 

 

 

”Îmi doresc să mă întorc cu premiul cel mare”

 

-O colecție care a ajuns și la Milano și unde s-a bucurat de o mare apreciere. Cum a fost această experiență internațională?

 

-Vara aceasta urmează să-mi prezint colecția la mai multe evenimente de fashion precum Feeric Fashion Week  (Sibiu), Transilvania Fashion Week (Cluj) și - poate cea mai mare oportunitate pe care o am la momentul actual - Mittelmoda - Milano.


M-am înscris la Mittelmoda fără o așteptare de a fi acceptată la acest concurs, dat fiind faptul că au fost peste 17.000 de înscrieri cu studenți de la cele mai mari facultăți de modă din lume. Mare mi-a fost mirarea în momentul în care am primit un mail de la ei spunându-mi  că am fost acceptată. Voi reprezenta România (Botoșani) în Milano, la unul dintre cele mai mari concursuri de modă și, de ce nu, îmi doresc să mă întorc cu premiul cel mare.

 

 

 

 

(Foto: Facebook / Ramona Bizbac)