Punct final în uriașul proces al Baroului Bota: După mai bine de un deceniu de anchete și procese nu a fost condamnat nimeni - Ni s-au furat 10 ani și jumătate din viață

Procesul mamut intentat mai multor membri ai Baroului Bota, în principal pentru practicarea fără drept a meseriei de avocat, s-a terminat astăzi la Curtea de Apel Suceava după șase amânări ale pronunțării.

 

S-au prescris faptele. Dacă au existat...

 

Nu există vreun condamnat fiindcă magistrații din județul vecin au decis practic încetarea procesului penal pentru mai multe infracțiuni.


Astfel, atât Pompiliu Bota, inițiatorul baroului care îi poartă numele, cât și botoșăneanul Marian Jurgiu și alți juriști care fuseseră trimiși în judecată, au fost absolviți de orice faptă întrucât, în baza unor decizii din 2018 și 2022 ale Curții Constituționale din România, s-a constatat că faptele, dacă au existat, s-au prescris.


Mai mult, deși a fost inițial condamnat de Tribunalul Suceava la trei ani cu suspendare pentru participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, în formă continuată și de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, Marius Jurgiu a fost absolvit și de aceste fapte.


Acestea pe lângă cele de folosire fără drept a denumirilor «Barou», «Uniunea Naţională a Barourilor din România», a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum şi folosirea însemnelor specifice profesiei şi purtarea robei de avocat și pentru săvârşirea infracţiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi.

 

Poveste începută tocmai în 2013


Toată povestea a început pe 28 iunie 2013 cu descinderi ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava și a durat deci 10 ani și 5 luni.


Consilierul juridic botoșănean a comentat cu amar cele întâmplate.


”11 procurori și 16 judecători.                                                                                                           
De atât a fost nevoie pentru a se cerceta și judeca un dosar penal.
Un dosar început de un procuror cu reale probleme. De toate felurile. O portocală a sistemului juridic din Romania și de un sistem pe care nu vreau să-l comentez deoarece deja românii îl cunosc.       
Un dosar terminat de 3 complete de apel ale Curții de Apel Suceava.   
Un dosar ce a avut de toate: percheziții fără mandat, rețineri televizate, mandate de arestare urmate de netrimiteri, show și linșaj mediatic, sechestre pe case, conturi și mașini. 798 de persoane (clienți) părți civile făcute fără voia lor și târâte prin sălile de judecată de către aceeași portocală.   
A mai fost o judecată în fond de ani de zile cu 10 judecători dintre care ultimul a dat o soluție de care, în mod cert și lui i-a fost jenă.  A găsit de cuviință să dea și două condamnări aiuristice.                
A mai fost o judecată în apel cu 3 complete de doi judecători care în final au stopat și au închis una din marile rușini ale justiției din această țară.      
Din toată nebunia cu care s-a început, ca rușinea lor să nu fie maximă, au păstrat câteva cheltuieli de judecată, absolut modice, precum și robele cu care am profesat. Se pare că absolut legal.               
Am fost găsiți nevinovați, am fost achitați și ne-am mai legitimat o dată, dacă mai era cazul.                   
Dar dincolo de asta, dosarul ăsta a mai avut viețile noastre, a celor care am fost victimele unui procuror și a unui sistem. Vieți care timp de 10 ani au fost supuse oprobiului public, stigmatului social, a neîncrederii celor cu care interacționam (familie, prieteni, cunoștințe) și de multe ori a refuzurilor de tot felul. De la refuzuri de simplă interacțiune până la refuzuri de angajare.       
Ni s-au furat 10 ani și jumătate din viață. De sistemul juridic a unei țări eșuate. Romania”.

Marian Jurgiu, consilier juridic


Instanța din județul vecin a hotărât ca Marian Jurgiu să suporte cheltuieli de judecată de 1.200 de lei, iar Pompiliu Bota de 1.500 de lei.