Puhoi de lume la mitropolit şi sfinţirea bisericii de la spital - GALERIE FOTO

 

Mai mult 1.000 de oameni au participat duminică la slujba de sfinţire a Bisericii Sfîntului Ierarh Vasile cel Mare din curtea Spitalului Judeţean. Aceasta a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un sobor de peste zece preoţi din care nu au lipsit părintele protopop Lucian Leonte şi directorul Seminarului Teologic Sfîntul Gheorghe Grigore Diaconu.

Sfintire Biserica

Credincioşi veniţi de la Iaşi şi Vaslui

Afluenţa lumii a fost atît de mare încît s-a apelat la echipaje de Poliţie, Jandarmi şi Poliţie Comunitară. Circulaţia pe strada Marchian s-a derulat cu greutate, ea fiind dirijată pe parcursul slujbei de mai multe cadre ale Ministerului Administraţiei şi Internelor. Trotuarul dinspre lăcaşul de cult era înţesat de oameni. S-a format o coadă lungă pînă în buelvardul Mihai Eminescu deoarece oamenii doreau să intre în altar, lucru posibil în ziua sfinţirii bisericii. Ca atare, pietonii care pur şi simplu treceau prin zonă erau dirijaţi de forţele de ordine pe celălalt trotuar. Parcul de la „Mavromati” s-a umplut de oameni. Botoşănenilor li s-au adăugat 150 de oameni veniţi din Iaşi şi Vaslui cu trei autocare. Slujba s-a ţinut în aer liber, pe un eşafodaj amenajat în noul pavilion de primire a urgenţelor de la spital. Preoţi, bătrîni care abia se puteau ţine pe picioare şi au venit cu scaune de acasă, tineri, nou născuţi, adolescenţi, copii au asistat la ceremonialul religios. Prefectul Cristian Roman şi consilierul municipal Gheorghe Vîzdoagă au luat parte la rîndul lor la slujbă.

„Ce stă în spatele acestui lucru singur Dumnezeu ştie”

Lucrările la Biserica Sfîntul Ierarh Vasile cel Mare au început tocmai în 1999. „Noi ne bucurăm astăzi, timpul e frumos, preoţii sunt aici, arhiereul este aici, poporul, dvs., aici, biserica arată frumos, împodibită ca o mireasă pe dinăuntru şi pe dinafară, dar ce stă în spatele acestui lucru singur Dumnezeu ştie. IPS TeofanAm trecut şi eu, aţi trecut şi dvs. de multe ori pe strada principală, unde ne-am aruncat privirea, ne-am bucurat pentru că există o iniţiativă aşa frumoasă, dar am mers mai departe. Poate unii s-au oprit o clipă, au oferit un bănuţ şi iarăşi am mers mai departe, preotul însă a rămas aici şi 11 ani a trebuit să îndure ba una, ba alta”, a afirmat ÎPS Teofan. Lăcaşul de cult este construit în stil bizantin, construcţia fiind coordonată de părintele Petru Chirvase, care duminică a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. „La slujba de sfinţire a unei biserici se cîntă adesea de către slujitori Această Casă Tatăl a zidit, această Casă Fiul a înnoit, această Casă Duhul Sfînt a sfinţit. Fără ajutorul permanent al lui Dumnezeu celui în Treime lăudat n-am fi putut împlini această lucrare. De altfel, noi suntem însoţiţi permanent de Dumnezeu în toate lucrările noastre atunci cînd invocăm prezenţa Sa”, a spus oamenilor părintele paroh.

Se trece pînă luni prin altar

Zeci de credincioşi s-au împărtăşit spre finalul slujbei, o mulţime de părinţi ţinînd ca nou născuţii lor să facă acest lucru. Apoi, ÎPS Teofan s-a îndreptat spre troiţa din apropierea bisericii, momente în care oamenii s-au îngrămădit să îi sărute mîna sau doar să îl atingă. În faţa lăcaşului de cult s-au împărţit sarmale, iar bolnavilor din spital, dintre care unii au participat la slujbă de la geamurile clădirii, au primit bucate din partea bisericii. Mitropolitul a dat asiguărir oamenilor că pînă luni vor putea trece prin altar.