Cum îți perpetuezi colegul de partid pe o funcție plătită generos din banii pe care oamenii îi dau pe apă și canalizare? Foarte simplu! Amâni, amâni și iar amâni stabilirea unui nou conducător. Că motive se tot găsesc.
Desemnat înlocuitor provizoriu al PNL-sitului Gabriel Cîrlan în luna septembrie a anului trecut, PSD-istul Ady Petrușcă este în continuare director general la SC Nova Apaserv SA exact cu salariul pe care îl primea liberalul, adică peste 10.000 de lei și pentru care inclusiv președintele Consiliului Județean Botoșani a avut numeroase luări de poziții critice. Asta până ce să schimbe directorul, că apoi nu a mai părut la fel de deranjat.
Organizarea unui concurs pentru ocuparea postului este apanajul consiliului de administrație, iar aici începe adevăratul circ administrativ. Deși se știa foarte bine că mandatele actualului CA expiră pe 7 ianuarie 2017, Consiliul Județean Botoșani, unde PSD are majoritatea, nu a demarat procedurile de înlocuire a acestuia încă din toamnă, astfel încât până la data menționată să se ocupe posturile. În schimb, în luna decembrie, în preajma Crăciunului, consilierii județeni au adoptat o hotărâre prin care mandatele actualilor membri ai CA s-au prelungit cu trei luni, timp în care să se organizeze în sfârșit concursul.
Cele 90 de zile nu vor fi însă suficiente. Consiliul Județean Botoșani, principalul acționar la SC Nova Apaserv SA, a publicat abia pe 6 februarie planul de selecție a celor șapte membri ai CA (numărul total scade astfel cu doi) și potrivit acestuia, abia pe 21 – 25 aprilie va avea loc interviul final, pentru ca tocmai pe 3 mai să se transmită raportul către conducătorul autorității publice tutelare.
Aceasta înseamnă că aproape până în vară SC Nova Apaserv SA va fi condusă tot de actualul CA. Abia după ce va fi stabilită noua componență a consiliului de administrație, acesta va demara procedurile de organizarea a concursului pentru ocuparea funcției de director general al companiei, până atunci Ady Petrușcă urmând să beneficieze de același super salariu pentru care PSD-iștii l-au criticat în repetate rânduri pe Gabriel Cîrlan, care în urma presiunilor făcute asupra sa a fost nevoit să renunțe la funcție.
Reprezentanții CJ Botoșani dau vina pentru întârziere pe apariția unor modificări legislative.
”Dacă pe parcursul desfășurării tuturor etapelor de concurs se va constata că din motive obiective se va duce la ieșirea din perioada respectivă, se va face cu siguranță o propunere de prelungire a mandatelor membrilor consiliului de administrație. Societatea trebuie administrată. Dacă perioada nu va fi mai mare de o lună, pentru o perioadă scurtă de timp societatea poate să își desfășoare activitatea și fără consiliu de administrație, adică o lună de zile nu e o problemă. Nu se pot lua decizii majore”,
Liviu Toma, vicepreședinte CJ Botoșani.
Acesta a mai precizat că, în toamnă, când a apărut noua reglementare legislativă privitoare la organizarea unui serviciu de guvernanță corporativă la nivelul CJ, nu se cunoștea în detaliu calendarul ocupării posturilor din CA și de aceea s-a preferat să se meargă pe varianta prelungirii mandatelor. Acum, când se cunoaște calendarul, nu este exclusă aplicarea unei prelungiri la... prelungire.