PSD-iştii se pregătesc deja să pună prefect la Botoşani

 

Liberalii vor să deţină mai multe funcţii de prefect decât PSD după alegerile parlamentare pentru a echilibra raportul de putere în cadrul USL. În cadrul negocierilor dintre Alianţa de Centru Dreapta (PNL-PC) şi PSD s-a pus şi problema modului în care vor fi împărţite prefecturile, dacă USL va ajunge la putere. Liberalii au venit cu o variantă care i-a nemulţumit total pe baronii PSD, solicitând ca în judeţele unde social-democraţii au preşedinte de Consiliu Judeţean funcţia de prefect să revină celor de la ACD, scrie Gândul.
Cum la Botoşani candidatura la preşedenţia Consiliului Judeţean a fost adjudecată de PNL prin Florin Ţurcanu, fujncţia de prefect ar urma să revină PSD. În momentul de faţă s-a stabilit ca PSD să aibă candidaţi pentru 22 de preşedinţii de CJ, iar ACD pentru 19. Din start, social-democraţii au un avantaj major, ei având în funcţie 16 preşedinţi de Consiliu Judeţean, în timp ce liberalii au doar cinci. Deşi numărul de candidaţi este relativ egal, cei din ACD pornesc cu şansa a doua în multe judeţe la alegerile locale, deoarece au fost repartizaţi în fiefuri ale baronilor PDL. Conştienţi de această realitate, liberalii încearcă să contrabalanseze raportul de putere ce va exista după alegeri. Surse din conducerea PNL au declarat că prin schema propusă de ei se va egaliza puterea deţinută de cele două componente ale USL. "PSD va avea cu siguranţă mai multe Consilii Judeţene. Este normal ca noi să avem mai multe prefecturi pentru ca fiecare să aibă un cuvânt de spus în toate judeţele. USL trebuie să existe instituţional în fiecare judeţ", citează Gândul surse liberale.
Prefecţii - armă politică
Reprezentantul Guvernului în teritoriu trebuie să fie conform legii apolitic, el fiind un înalt funcţionar public. Cu toate acestea, dincolo de ce prevede legea, numirile au fost făcute exclusiv pe criterii politice de fiecare guvernare. Din poziţia de coordonator al serviciilor ministeriale deconcentrate şi prin faptul că verifică actele emise de autorităţile locale, Prefectura este folosită ca o puternică armă politică. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru că, dacă va ajunge premier, nu va numi prefecţii după vreo schemă propusă de PNL sau PSD. "Indiferent care este opinia şi a PNL şi a PSD, dacă eu voi fi în funcţia de prim-ministru, eu îi voi numi pe prefecţi aşa cum spune legea, oameni care nu pot să facă politică şi care trebuie să fie cu adevărat reprezentanţii Guvernului şi nu ai partidelor în teritoriu. Acum toţi prefecţii sunt de la PDL şi UDMR, dar în România trebuie să se schimbe chestia asta. Ce se discută în cadrul USL, se discută o mulţime de lucruri, eu spun care este părerea şi decizia mea susţinută şi de Crin Antonescu. Restul, discuţiile din USL sunt un miliard de discuţii în USL pe un miliard de teme şi este normal să existe orice fel de discuţie. Ceea ce interesează este decizia pe care o vom lua, nu discuţia dintre noi, ci decizia. Decizia este cea pe care am comunicat-o", a precizat liderul PSD.