PSD-iştii scot duminică peste 8.000 de oameni din casă ca să-şi voteze unicul candidat la preşedinţie

Alegerile pentru funcţia de preşedinte al PSD vor avea loc duminică, 11 octombrie, când aproape 533.000 de membri ai partidului sunt aşteptaţi la urne, inclusiv în Republica Moldova, într-un scrutin în care unicul candidat este Liviu Dragnea.

 

Dragnea ales "prin bifarea cu pixul în dreptul opţiunii"

 

 

Procesul de votare va începe la ora 8.00 şi se va încheia cel târziu la ora 20.00. Fiecare secţie de vot va putea decide când să oprească procesul, având în vedere că există localităţi unde sunt puţini membri, iar astfel nu va fi nevoie de o perioadă lungă de timp pentru vot. Mai mult, membrii PSD din fiecare localitate vor fi mobilizaţi şi vor vota, în cele mai multe cazuri, împreună, în aceeaşi perioadă de timp.
Membrii PSD vor trebui să voteze în secţiile deschise în localitatea unde sunt înregistraţi ca membri, însă va fi posibil şi votul în altă secţie, pe baza unei adeverinţe din partea organizaţiei de bază, în cazul în care respectivul membru PSD se află în alt oraş.
"Fiecare membru de partid are drept de vot. El figurează în baza de date a organizaţiei respective. Votul va fi exprimat în baza actului de identitate, alegătorul urmând să semneze pe borderou în dreptul numelui. Pe buletinul de vot va fi doar o singură întrebare, legată de susţinerea pentru candidatul Liviu Dragnea, la care se răspunde cu da sau nu, prin bifarea cu pixul în dreptul opţiunii", a declarat Andrei Dolineaschi, secretar general PSD.
Cum la conferinţa judeţeană de săptămâna trecută s-a făcut public că filiala PSD Botoşani numără peste 8.000 de membri, ar însemna că atâţia social-democraţi sunt aşteptaţi la urne.

 

 

Secţie de vot inclusiv în casa preşedintelui de filială

 


Secţiile de votare vor fi deschise în fiecare localitate unde există o filială a PSD, iar regulamentul prevede că aceste secţii pot fi organizate în sedii de partid, birouri parlamentare, spaţii închiriate, cămine culturale, biblioteci, dar şi în primării sau alte instituţii publice, acolo unde autorităţile îşi vor da acordul. În situaţia în care o filială nu va putea, din diverse motive, să organizeze o secţie de vot în aceste spaţii, va fi posibil ca votul să se desfăşoare inclusiv în locuinţa liderului local de partid. Regulamentul aprobat de Comitetul Executiv Naţional prevede expres că asemenea secţii de vot nu vor putea fi înfiinţate în spaţii precum unităţi de învăţământ, unităţi de alimentaţie publică şi unităţi comerciale.
În ceea ce priveşte costurile acestor alegeri, secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, susţine că social-democraţii nu au făcut o estimare, fiind însă vorba despre ”cheltuieli minore”.