Prutul creşte ameninţător, s-a procedat la noi evacuări

 

Cotele râului Prut sunt într-o continuă creştere. Potrivit măsurătorilor efectuate de lucrătorii Sistemului de Gospodărire a Apelor, joi dimineaţă, la ora 07:00, în punctul pluviometric Oroftiana, la intrarea Prutului în ţară, cota de pericol ( 650 cm ) a fost depăşită cu 63 de cm. Faţă de ora 06:00 creşterea a fost de 4 cm .  La Rădăuţi Prut, cota de inundaţie era depăşită, la ora 07:00 cu 14 cm, în creştere cu 5 cm faţă de ora precedentă. În urma înregistrării acestor valori suprafaţa inundată în lunca Prutului, pe raza satului Baranca, comuna Hudeşti, a crescut la circa 160 hectare, din care 40 teren arabil.

În cursul nopţii, au fost evacuate din zona inundabilă a râului Prut 24 de persoane (7 copii şi 17 adulţi) şi 112 animale din localitatea Baranca, comuna Hudeşti.  Acestea se aflau la fostele proprietăţi, care au fost distruse parţial de inundaţiile din 2008, unde , pe timp de vară îşi creşteau animale. Persoanele evacuate au plecat la locuinţele construite de autorităţi după inundaţiile din urmă cu 2 ani într-o zonă fără risc de inundaţie.

Trei echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au oferit în cursul nopţii de 23 spre 24 iunie asistenţă tehnică autorităţilor administraţiei publice locale pentru monitorizarea râului Prut. Modul în care Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din localităţile avertizate au pus în practică măsurile transmise a fost verificat de subprefectul Daniel Moruzi şi inspectorul şef al ISU. Botoşani, colonelul Radu Anton. Până la ridicarea Codului Roşu, pentru sectorul Oroftiana – Rădăuţi Prut şi a Codului Portocaliu, pentru sectorul Rădăuţi Prut – Stânca – Coşteşti, se va continua asigurarea serviciului de permanenţă la primării, precum şi a celorlalte măsuri cuprinse în planul de apărare împotriva inundaţiilor.