Provocare de 1.000 de euro de la Valeriu Iftime în fața a 600 de elevi: Cine a citit două romane de Dostoievski? RĂSPUNSUL sălii – VIDEO

Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) a fost unul dintre vorbitorii din seminarul de educație financiară destinat elevilor.

Prin discursul său a captivat o sală în care se aflau aproximativ 600 de elevi.

 

Valeriu Iftime a hipnotizat sute de elevi 

 

Președinte al grupului de firme Elsaco și al Consiliului de Administrație de la FC Botoșani, Valeriu Iftime s-a adresat elevilor aproximativ jumătate de oră.

A reușit fără prea multe eforturi să-i țină captivați și chiar să obțină tot felul de reacții din sală.

 

A început cu o glumă pentru a capta întreaga atenție: „Eram acum mulți ani la un simpozion la Cluj, era după masa de prânz, tot așa într-un amfiteatru, undeva la balcon era tot așa de întuneric ca acum. Și eu am văzut că lumea doarme și am început să vorbesc foarte încet. Încet, încet. Și unul spune: vorbește dle mai tare să auzim toți. Și i-am trezit pe toți”.

 

După care și-a făcut o scurtă descriere în același stil savuros. Absolvent al Colegiului Național Mihai Eminescu și nu al Laurianului (ropote de aplauze din sală), a urmat ulterior Facultatea de Electronică la Iași: „nu vă spun în ce an pentru că o să mă confundați cu Ștefan cel Mare”. Replica a fost urmată de un val de râsete.

 

„Eram așa, ca un patronaș”

 

Și a optat ulterior pentru un doctorat în domeniul energetic.

 

„Când eram la doctorat eram deja în privat, eram așa ca un patronaș care credea că are de toate și nu aveam nimic de fapt. Și mi-era rușine, cum să mă îmbrac, să nu mă vadă profesorii că sunt îmbrăcat așa mai modern sau mai elegant și să mă pice la examenul de doctorat”.

 

După care și-a focusat mesajul pe educație și importanța extraordinară a școlii în viața unui elev.

 

„Școala e grea. Adică să nu credeți că, cineva care a învățat carte o să spună că școala e un demers ușor. Școala este atât de importantă pentru că eu cred cu desăvârșire că lucrurile grele, lucrurile importante în viață se fac cu un efort cuvârșitor. Dacă vreți cu adevărat să se întâmple ceva cu voi, trebuie să învățați. Ce o să faceți de aici, încolo, o să vedeți că există o soluție. Eu nu pot să vă dau sfaturi pentru că paradigma pe care am trăit-o eu este complet diferită de a voastră. Eu am învățat la școală, pentru că altceva nu aveam de făcut, nu fumam, jucam un pic de fotbal pe maidan. Îmi plăcea să beau o țuică și să mă duc la discotecă, când mă lăsau de acasă. Dar niciodată nu am avut provocări”,

Valeriu Iftime, președinte al grupului de firme Elsaco

 

„Murphy spunea că dacă ai două ceasuri, niciodată nu știi care e ora exactă”, a continuat Valeriu Iftime cu referire directă la aria de provocări la care sunt supuși adolescenții zilelor noastre din cauza internetului care este cel mai periculos lucru al vremurilor.

 

„Cel mai important lucru este timpul”

 

Pentru multitudinea de informații cu surse neverificate și care de cele mai multe ori dăunează în dezvoltarea unui copil, decât ajută.

 

„Nu știu cât a rezolvat internetul, cât a rezolvat Facebook sau toate celelalte chestiuni care vă pierd timp pe toate device-urile. Dar să știți ceva. Și țineți minte, poate o să ajungeți mai târziu și o să vă gândiți la asta. Cel mai important lucru pe care-l avem este timpul. Este cel mai important asset al omului. Vă rog, nu-l pierdeți. Ca să nu pierdeți timpul, înseamnă să faceți în fiecare moment ceea ce trebuie făcut. Dacă astăzi trebuie să faceți ceva, trebuie să învățați. Nu există niciosocietate, nicio familie, niciun om sărac dacă este educat. Când spun sărac nu spun de banii din buzunar. Sărac spiritual, sărac în sensul de a avea, de a exprima, de a putea oferi”,

Valeriu Iftime, președinte al grupului de firme Elsaco

 

Oamenii educați pot face orice își doresc a fost concluzia afaceristului botoșănean sintetizată simplu: „Învățați astăzi. Faceți sport, pentru că aveți mintea limpede. Nu mai stați cu telefonul la ureche. Nu mai pierdeți timpul”.

 

1.000 de euro neluați de nimeni 

 

A avut și o provocare cu un premiu de 1.000 de euro pentru cei 600 de elevi din sală.

 

„Vreau să întreb aici în sală dacă există cineva care a citit două romane de Dostoievski și dacă poate să spună numele a două romane de Dostoievski. Nu a ridicat nimeni, nu dau 1.000 de euro. Acesta era premiul. E târziu, trebuia să învățați când trebuie. Înțelegeți?”.

 

Cum nu s-a văzut nicio mână ridicată, Valeriu Iftime a trecut mai departe cu discursul său, asupra căruia vom reveni în articole viitoare.