”Protest” pentru teatru rupt de politicieni – actorii : Ne-am dat deoparte, pentru a nu ne amesteca cu dânșii - FOTOGALERIE

”Ne vrem teatrul înapoi” – așa a sunat un event promovat pe Facebook de vreo două săptămâni de zile încoace. Inițiatorii chemau iubitorii de teatru în stradă, pentru a marca Ziua Mondială a Teatrului de pe o parte și pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la lucrările care stagnează la ”casa actorilor”, pe de altă parte.

 

Actorilor de la teatrul Mihai Eminescu le-ar fi plăcut ideea și au apăsat butonul ”particip”, ba chiar și-au invitat și rudele sau cunoscuții. Între timp, ar fi aflat că această acțiune are de fapt un puternic substrat politic, mai ales că era intens promovată pe rețeaua de socializare mai ales de membri ai PNL Botoșani.

Așa că au încercat să facă un pas în spate. Apucaseră însă să anunțe că vor ieși în stradă. Majoritatea chiar au renunțat la ideea de a mai participa. Unul dintre foștii lideri PDL ar fi contactat un actor cu afinități liberale pentru a-l convinge să fie duminică, la ora 17:00, în fața teatrului.

La ora stabilită, prin Piața Revoluției s-au aflat absolut ”întâmplător” mai mulți liberali printre care Cătălina Lupașcu, Stelian Pleșca, Eugen Țurcanu, Cristian Lazarovici sau Lidia Bucșinescu.

Un grup de actori, vreo cinci la număr au așteptat pe partea opusă a străzii: ”Noi nu ne amestecăm cu politicul. Noi ne-am dat deoparte pentru a nu ne amesteca cu dânșii, da? Deci noi suntem aici pentru a saluta respectul iubitorilor de teatru față de instituția Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani””, a fost explicația oferită.

Marius Rogojinschi, fost consilier local liberal a oferit o singură declarație:

”Cândva, Hamlet, prințul Danemarcei a vorbit cu ministrul responsabil al Danemarcei Polenius, zicându-i astfel: Aveți grijă de actori, cinstiți-i cum se cuvine, căci ei sunt cronica vie și prescurtată a timpurilor noastre. Mai bine să ai un epitaf prost după moarte, decât să te vorbească dlor de rău cât încă ești în viață. Restul e tăcere”.

O altă colegă de la teatru a arătat că demersul actorilor nu a fost îndreptat asupra cuiva anume ci doar s-a dorit că lucrările la clădire să fie accelerate în condițiile în care, cultura suferă acum, la Botoșani.


”Ne vrem teatrul înapoi. Veniți la noi la repetiție și o să vedeți multe lucruri. E frig în primul rând, fiecare actor cred că răcește de două, trei ori pe sezon. Ați văzut cum este scena, cum este sala, unde sunt cabinele, nu sunt condiții pentru teatru, vrem un teatru măcar ca la Iași”
Silvia Răileanu, actriță Teatrul Mihai Eminescu

Actorii au rămas pe partea opusă a străzii unde au privit ce se întâmplă în fața teatrului, fără a se apropia de grupul liberalilor. Au mai fost prezenți câțiva elevi de la Colegiul Economic. Și, cam atât.