Protest pascal la PSD și Prefectură - FOTOGALERIE - AFLĂ cine a ieşit în stradă

 

Un grup de fermieri din judeţul Botoşani s-au deplasat marţi, 17 aprilie 2012, în cea de-a treia zi de Paști la Botoşani pentru a cere ajutor cu privire la o serie de probleme pe care le întâmpină cu privire la acordarea unor subvenţii în domeniul zootehnic. Ei au mers la sediul PSD de unde au fost îndrumaţi la Instituţia Prefectului, după ce la primele ore ale dimineţii au luat cu asalt biroul directorului de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Grupul de protestatari era format în principal de crescători de animale care deţin exploataţii mari şi a căror subvenţii pe cap de animal sunt consistente financiar. Plăţile pentru anul 2011 în acest domeniu le-au fost însă blocate în urma unei decizii a Curţii de Conturi care a decis că aceştia ar fi beneficiat nelegal de ajutoare financiare în anul 2008 întrucât ar fi înregistrat datorii la bugetul de stat sau la bugetul local.
Curtea de Conturi ia subvențiile din zootehnie de la 1.000 de săteni botoşăneni
Decizia Curţii de Conturi a fost contestată de APIA însă procesul se află deocamdată pe rol, iar până instanţa va face lumină în această situaţie, respectivii crescători de animale rămân cu subvenţiile blocate. Motiv pentru care, în dimineaţa zilei de marţi, oamenii s-au deplasat la Botoşani pentru a cere sprijin de la instituţii abilitate în acest sens. Întrebaţi de ce s-au adresat PSD-ului, fermierii au răspuns că „Ca să ne reprezinte şi pe noi cineva, măcar aceştia să ne ajute că în rest ne huiduiesc toţi, ne fugăresc”.

Protestatarii au mai povestit că în aşteptarea subvenţiilor şi-au făcut datorii fiind nevoiţi să se împrumute pentru a putea asigura hrană la animale. „Stăm şi noi aici şi pierdem timpul. Noi avem datorii, avem animale şi directorul ne-a blocat banii, de la Curtea de Conturi spune să ne dea drumul. Directorul de la APIA ne-a trimis acasă şi să venim peste o săptămână că el a făcut demersuri la Bucureşti”, a povestit Traian Vasilache, crescător de animale din Curteşti.

Am de luat 250 de milioane subvenţie pentru oi, nu am luat nici un ban, ştiind că am de primit bani, m-am împrumutat de la alţii să îmi rezolv problema, să îmi iau mâncare la animale, nu am putut să dau înapoi, nu am de unde, subvenţia nu mi-o dă, avem o lună de zile de când umblăm la directorul de la APIA şi ne poartă din zi în zi pe drumuri”, a spus şi Adrian Sauciuc, crescător de ovine din Ungureni.










Oamenii au ajuns şi la prefectul Cristian Roman care le-a promis că îi va sprijini în soluţionarea problemei create, situaţia fiind una similară şi alte judeţe ale ţării. Am încercat să demontăm un mit, umbla vorba că numai în judeţul nostru se întâmplă aşa ceva, l-am sunat şi pe prefectul de Suceava şi ei au avut probleme similare, mai mult, încurajator pentru fermieri este că au câştigat în instanţă, există fermieri care au câştigat în instanţă şi am cerut colegului meu să ne trimită astfel de hotărâri să le fie de folos, ca fiind autoritate de lucru în procesul care are loc între APIA şi Curtea de Conturi”, a declarat prefectul Cristian Roman.
Mai mult, reprezentantul Guvernului în teritoriu a afirmat că va lua legătura şi cu directorul general al APIA Bucureşti pentru a cere lămuriri cu privire la situaţia înregistrată în rândul fermierilor botoşăneni precum şi cu Gheorghe Manole, directorul APIA Botoşani. „O să îi cer d-lui Manole să solicite Tribunalului Botoşani un termen mai imediat ca să se clarifice mai repede situaţia fermierilor, fiind blocate lucrurile”, a mai spus prefectul. Potrivit legislaţiei în vigoare, crescătorii de animale care fac obiectul deciziei Curţii de Conturi ar urma să nu mai beneficieze de subvenţii pentru o perioadă de trei ani de zile în cazul în care şi sentinţa magistraţilor va fi una defavorabilă lor.
Citeşte şi:
Curtea de Conturi ia subvențiile din zootehnie de la 1.000 de săteni botoşăneni